MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, November 20, 2011

CURRY 'DEVIL'..AIR TANGAN PUAN SUERIA..

Last week aku masak black pepper beef with veggie kan..??remember my previous posting..?well today aku a bit rajin nak masak lagi sebab banyak sangat lagi daging lembu dalam fridge aku tu..


Tapi hari ni terasa nak masak kari daging pulak..memandangkan aku ni bukanlah terror sangat masak kari ni..so patutlah kiranya aku bertanya pada orang yang pakar..nak dapatkan hasil yang terbaek so kenalah tanya pada pakar yang terbaek jugak..


Bahan-bahan yang aku gunakan actually mengikut gerak hati dan citarasa aku sendiri..tak adalah aku guna sekilo daging ke..dua ulas bawang merah ke..dua biji kentang ke..tidak sama sekali kerana aku sesuka hati aku ajer membuat sukatannya..


Kalo rasa nak terai my beef curry 'devil nih..( nih copycat nama curry devil orang-orang portugis ngeh ngeh ngeh.sebab curry devil tak guna santan.tapi curry devil ai ada letak santan)..marilah kita bersama-sama melihat bahan dan caranya..


Bahan-bahan basic macam biasalah..dah nama pun kari daging kan..so daginglah main raw material dia..bukan ikan..ayam mahupun kambing yerk..as I told before..sukatan yang aku guna adalah sukatan ikut suka aku so i'm not so sure berapa kg aku guna daging ni but rasanya less than a kilo..


Ni pulak crushed material tapi ada masa ke nak crushed bahan-bahan ni..blender aja..ginger..garlic and red onion

Part of ginger tu korank crushed yer..nak banyak pun tak apa..tarak hal la makan halia banyak..buang angin dalam badan katernya

Cinnamon..cloves..star anise..cardamom white pepper seeds..ni semua untuk di stir fry kan..BTW tukang punya resepi ni cakap jangan letak banyak sangat cinnamon..ada dia bagitahu aku kenapa..but i forgot already laa..

The most important ingredient..of course lah curry powder..ni curry powder yang dah mix with tamarind juice..jangan banyak sangat tamarind juice tu..nanti masam..gua tak tahu..

Ni cara nak masak pulak..amboii..mak dah macam Master Chef nyah...panaskan minyak dulu apa-apa pun..then tumis la bahan2 tumis tu dulu.
( hala..kayu manis..buah pelaga..bunga cengkih etc tuh )..tumis sampai naik bau dan jangan sampai hanget..then masuk pulak ingredient yang korank blend tadi..beserta daun kari..tumislah sampai bau wangi dan menyengat..tapi aku dah on kan exhaust fan aku ketahap maximum so baunya habes disedut keluar..( sure jiran-jiran aku bertanya sesama sendiri..siapalah yang masak kari bau sedap ya amat nih..kih kih kih )

Bila dah masak..naik bau..masukkan lak curry powder yang kita dah bancuh ngan tamarind juice tadi..kacau sebati dan pastikan api sedang-sedang aja yer..jangan guna api besau..nanti hanget kari korank tuh..

Pass tu masukkan daging dan halia yang ditumbuk kasar..kacau sebati..

Pass tu tutup periuk sampai daging half cooked..kawan ai cakap kalo nak cepat empuk daging ni ..letak pak aji sket..tapi mak ai cakap lak jangan letak pak aji..nanti rambut cepat luruh but since ni resepi kawan ai..so ai ikutlah apa cakap kawan ai tu yerk..

Later on..bila daging dah half cooked..baru masukkan kentang..ai suka guna US nya kentang sebab besar-besar..kalo holland nyer potato size dia agak kecik sket..but it's all bergantung pada yang memasang..nak guna kentang dari Cameron Highland pun tak ada yang melarangnyer..

Lepas daging dah empuk dan kentang pun sama dah empuk..last sekali korank masukkan santan..kat sini tak ada istilah santan pekat atau santan cair..aku beli siap-siap santan dari sebiji kelapa dan masukkan terus..kalo rasa-rasa nak cair sket..korank letaklah air..pekat atau tidak curry devil korank ni pun bergantung pada korank jugak..suka hati yerk..dan jangan lupa perasakan dengan garam yerk..takut nanti tak rasa masin lak..dah tak sedap..

Wala..inilah dia beef curry devil..air tangan dari ai dengan resepi ikhsan dari opismate ai..beside that..untuk lunch kami sefamily last saturday..ai masak jugak..kangkung goreng belacan...dan ikan selar goreng..kangkung tu sengaja ai letak banyak kuah dier sebab anak ai..Adam suka makan nasi ngan kuah sayur..

Alhamdulilah..anak-anak dan laki ai puji curry devil ai..tu yang teruja rasanya nak masak lagi next week..

Untuk makluman devil tu diambil dari bahasa Portugis yang bermasksud 'delicioso' aka...sedap










Sunday, November 13, 2011

MASAK KER..??

Hari ni teragak nak cook for lunch sebab almost a month dah dapur aku tak berasap..cooker hood pun dah lama tak on..silap-silap tak boleh nak inhale smoke dan smell kat dapor tuh..


Tapi hari ni tak g pasar sebab dah kelewatan bangun.Hmmm apa yang ada dalam fridge tu ya..OMG..banyaknyer daging-daging lembu..berkilo-kilo so aku decide nak masak black pepper beef..resepi..??tanyalah pakcik google..senangggg...


Seperti masakkan-masakkan yang lain..perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menumis..tumislah garlic,onion,ginger dan red chili sampai naik baunya..tapi jangan sampai hanget yerk..

Lepas tu letaklah black pepper yang kasar-kasar ( kalau rajin bolehlah tumbuk kasar tapi kalau malas macam aku..guna saja yang dah siap-siap dalam botol ).

Then masukkan sos tiram..kicap manis..sos black pepper sket..garam dan gula but makesure do not put too much salt sebab kicap tu kan dah masin...kalo nak kena darah tinggi..dipersilakan letak 18 kilo pun tak aper..

Ni bahan-bahan sos yang aku guna..ikut suka koranklah nak guna apa brand pun..tak kisah..janji betul..kalo kata sos tiram..gunalah sos tiram..janganlah pulak korank guna fish or squid sauce pulak..memanglah haru jadinya..

Then kacaulah bahan-bahan dalam kuali tu..jangan sampai hanget..dan agak2 bila bau dah naik..korank pun dah rasa semua ada..masin..manis..pedas..masukkan lah pulak daging ..aku masukkan daging ( yg aku dah rebus dulu ) ngan cauliflower..sebab aku suker cauliflower so..aku masukkan sekali..kalo tak suka tak payah lah letak..



Lepas tu macam biasa..kacaulah agar daging ngan cauliflower ni sebati dengan bahan-bahan sos tadi..masak agak-agak hingga cauliflower ni half cooked 


Then masukkan pulak capsicum (suker hati nak guna merah ke hijau..aku guna sebiji aja yang half green half red..jimat..)kacaulah lagi sampai sebati semuanya..


Last sekali aku masukkan kentang ( yang dah half fried ) dengan bawang besar yang dah dipotong..then kacau semuanya sampai sebati..later on last sekali masukkan bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah daging black pepper nih..

Jangan lupa rasa masin..manis..pedas ( kalo suka nak pedas..letak lagi banyak-banyak black pepper tu yerk..)..bila rasa-rasa dah masak sempurna..tutuplah api dapo gas korank tu..angkat daging letak dalam mangkuk..it's ready to eat..yum yum yum..


Beside this menu..hari ni aku goreng buncis ( aik buncis lagi..)..what to do..dah veggie ni is our favourite..so hari-hari mask buncis pun tak ada hal lah..hari ni aku goreng buncis with dried shrimp..sedap ajer..

Our lunch menu today..black pepper beef with veggie..fried buncis with dried shrimp and selar goreng..simpla ajakan..tak perlu kuah-kuah bagai sebab anak-anak aku berserta suami yang terchenta tak suka makanan berkuah..jom..makan..BISMILLAH..


















Thursday, November 3, 2011

SAYA & KASUT

Hari tu ronda-ronda kat alam maya..terbaca satu blog berkaitan ngan kasut..yea kasut..aku sangat suker dengan kasut..dan aku memang ada banyak sangat kasut..


Hari ni aku nak kongsi kasut-kasut yang ada kat dalam gobok lemari aku..tidak termasuk gobok yang ada diluar rumah sebab kasut yang dalam gobok kat luar rumah tu tahap nak humban dalam tong sampah so tak layak rasanya untuk diperbincangkan..


This is my favourite.Sampai SABAH dah sandal ni.Aku suka sebab dia flat dan senang nak sarung.This's from VINCCI and just cost me about RM50 ++ after less 20%.Worth for money..

Beside this sandal aku ada few wedges..which aku prefer VINCCI brand..maklumlah nak beli brand-brand lain..kewangan tidak mengizinkan .Janji cantik ..selesa kat kaki..apa-apa brand pun boleh kan..

Latest wedges dalam collection.Murah ajer wedges ni aku beli kat kedai BARRY located in Jusco Bandaraya.FYI..level 2 kat Jusco Bandaraya ni memang shoes's heaven.Banyak sungguh kedai kasut kat sini.Pilihlah mana kedai yang berkenan kat hati dan bersesuaian dengan duit yang dibawa.
BARRY ni suka buat promo beli satu percuma satu.Wedges yang aku beli ni harga asalnya RM59.90 dan dapat free satu lagi tapi since tak ada kasut-kasut yang aku berkenan so I just bought this one dengan potongan harga sebanyak 50%..murah-murah.

My two years old wedges from VINCCI which I bought it at RM79.90 without any discount sebab masa tu wedges ni masuk dalam kategori NEW ARRIVAL.Aku suka pakai wedges ni ngan jeans...sebab tu sekarang ni dier lebih banyak duduk dalam gobok since my work nature now tak mengizinkan aku untuk berjeans bagai..oooo how I miss my old factory..

This onel also from VINCCI.Yang ini lagilah lama duduk dalam gobok sebab wedges ni agak tinggi dari wedges-wedges yang aku ada which when I wear this one..for sure kaki aku sakit dan bila kaki aku sakit..aku akan merungut-rungut manja dengan Mr.M and at last aku pulak kena sekolah dengan dia..

This is one of my favourite.Golden strap 5in heels from NYC.Yang ni murah aja aku beli.Harga asal is about RM89.90 tapi sale up to 50%..so korank kiralah sendiri berapa yerk..Aku memang suka kasut ni sebab biler pakai rasa gorgeous semacam hehehhe..

This one is form NOSE. 3inch PUMP SHOES.Yang ni pun aku tak berapa suka nak pakai sebab agak besar.Pakai aja kaki macam nak terkeluar.Tak syok..tak syok.Dulu aku ingat PUMP SHOES ni yang ala-ala flat tapi ropernya aku salah.PUMP SHOES ni kasut yang bertutup sepenuhnya dari depan sampai belakang ..alkisahnya..

My 5inch Peep Toes from NOSE also.Tak berapa suka sangat kasut ni ..tapi tak tahu apsal aku pegi beli.


My 3 inch Ankle Straps from PRIMAVERA.Aku suka kasut ni sebab selain tak berapa tinggi..alas tapak kaki dier soft aja.Tak sakit kaki pun pakai.Harga pun boleh tahan RM129++ kot tapi as usual la..aku kan suka beli time sale..so ada 50% diskaun
( sebab season kasut ni dah outdated kot..tu yg diskaun sampai 50% )..peduli apa aku..dah out season ke..janji aku suka..aku beli..duet aku kan..

Another 3 and the half inch PEEP TOES.This is from POLO.Yang ni aku suka sangat pakai sebab alas tapak dier soft so kalo takat nak pusing-pusing Jusco Ayer Keroh tu memang tarak hal punyalah..

Kasut jalan-jalan merangkap kasut futsal..tapi x best lah sebab tali getah tu expand.Kalo tahu beli yang jenis strap aja.BTW kasut ni dah about 4 years back aku beli kat KL.Masih cantik lagi kan kondisinya ..Mustilah sebab jarang sangat pakai..dok dalam kotak ajer..

Ni lak kasut jogging merangkap kasut senamrobik dan segala yang berkaitan dengannya.REEBOK ni aku beli 2 tahun lepas kat ROYAL SPORTING HOUSE MAHKOTA PARADE..murah jerk..RM290 tapi berbaloi-baloi sebab dah 2 tahun masih okay lagi..ker sebab aku yang jarang pakai hehehhee... 


Another PEEP TOES from BARRY.Pun x besh pakai sebab sakit kaki kat belah2 tepi tu so nasiblah ko kasut..duduklah dalam gobok diam-diam

Another pump shoes but this is from BATA.Actually kasut ni gunya time nak perform aja tapi pakai kasut ni sakit kaki.even it's just 2inch and half..bukan sakit sebab dia tinggi tapi sakit kat blah tepi..sama macam PUMP SHOES kat atas tu..tu yang aku x berapa nak suka pakai kasut ni..BTW..kasut ni dapat PREE sebab aku one of the koir member MPHTJ..ko ader..??

Since aku tak boleh dan tak suka pakai kasut BATA tu..so aku sanggup beli kasut ni.Cantikkan..??It 3 inch PUMP SHOES from NYC..selesa sangat pakai kasut ni.Rege dier..RM29.95 ajer...murah sangattt...

This is also one of my favourite.Another 5 inch red PEEP TOES from VINCCI which I bought it at RM79.90..two year ago..seldom wear sebab tu nampak baru kan..I love the colour so much sebab tu sayang sangat nak pakai..

Dalam banyak2 kasut..sandal..ini yang aku pakai tiap-tiap hari..diulang sekali lagi yerk..tiap-tiap hari hehheee..kemana aja aku pegi aku sarung flip flop nih..gi keja pakai ( sebab aku x reti drive wearing heel..so driving time sarung yang flat ajer..) gi pasar pun pakai flip flop ni..g jalan2 pun pakai flip flop ni...reason..senang lah pakai flip flop..kaki tak sakit..boleh jalan cepat sket..dan xperlu kontrol ayu..pakai heel kena kontrol ayu..sebab silap2 tertonggeng kih kih kih..sehingga lah pada hari ini..sewaktu haku mengEDIT posting ni..sandal munger-munger ni dah putus..

Next aku plan nak dapatkan at least sepasang ANKLE BOOTS..kalo dapat Christian Louboutin AB yang macam dalam gambar kat bawah ni kan best..
Tapi gilerlah harga dier..USD 176..after converting RM 668.80..tapi kalau dapat memang heaven....

4 inch RED PUMP from JIMMY CHOO..nice huh..USD 156.68 ajer..apa..156.68 ajer..weii..in USD tu..mak tak mampooo...but it sooo nice kan..

Ni latest collection aku..baru aja sambar kat Jusco Bandaraya on 28th November 2011.Ingat nak cukupkan empat pasang tapi enche hubby dah bagi hint..

This wedges is from BATA..memang best sangat pakai sebab tapak dia lembut dan paling best tentulah sebab ada diskaun 30%..this 3 inch wedges ni actually aku dah nampak di BATA Mydin A/Keroh tapi masa tu 50/50 lagi nak beli tapi last-last beli gak..it cost me just RM42.00 after 30% discount..ikutkan ada 2 lagi wedges yang gojes tapi hampeh tulah sebab bila tanya size..sales gurl tu bagitaw..this is the last size..hampas hampas..

This 3 and the half inch wedges is from ALAIN DELON..I like the color that why aku beli wedges ni..pakai pun selesa lagipun harganya taklah mahal sangat.RM99.00 aja with 20% discount..perasan gojes giler baban biler pakai kasut ni tadi..

Yang ni lak from CROCODILE..seumur hidup aku ini baru pertama kali aku beli kasut design yang ala-ala gini..sebabnya aku dah tak boleh tahan..kaki sakit dok berhigh heel bagai..that why I buy this wedges..design dia so so aja tapi bila sarung kat kaki memang rasa best sangat..


Nanti kalo ada latest collection..aku top up kat posting ni wokay..














Monday, October 31, 2011

SAYA DAN PANCAKE @ LEMPENG

Hari tu duduk sembang2 ngan member opis..ntah macam mana terkeluar lak citer pasal pancake..fuhh..makan ngan madu la..makan ngan jem la..macam nak meleleh air liur ..


Semalam aku g ECONSAVE..beli barang nak buat cucur kodok udang ngan jagung..sekali ntah macam mana ternampak lak deretan kotak-kotak instant pancake..capailah satu..mana tahu ada masa boleh la berpancake bagai..


Hari ni mood terajin pulak..lagi pun terasa nak makan pancake..apa lagi..lepas mandi..semayang..aku pun mulakan operasi..


aku pilih pancake perisa  blueberry sebab kat rumah ada filling blueberry

Lepas tu mulalah operasi membancuh dengan sedikit air,sebiji telur and few spoon of oil..tapi aku tukar guna butter yang aku cairkan..lagi besh dan lemak gilossss..tapi gambar semasa operasi membancuh aku terlupalah pulak nak snap barang 2-3 keping so imagine ajalah sendiri how it look like..

Then panaskan kuali leper..sebab kalo guna kuali yang melekung susah sket nak dapatkan bentuk lempeng..aku guna kuali leper TEFAL yang dah lama sangat dok bersarang dalam kabinet..

guna senduk aja untuk buat bentuk macam ni

tunggu sampai keluar bubble2 besar macam ni then baru flip

masak yang belah satu lagi tu taw..

wala...dua2 belah dah masak..well done

lastly..sapulah blueberry filling kat atas tu..and ready to ngapp..

Dulu ingat masa kecik2..nenek haku suka buat lempeng kelapa muda..kalo nak manis letak gula sket tapi nenek aku buat yang ala-ala tawar..so kami makan cicah ngan sambal ikan bilis..sedap wooo..tapi sekarang dah tak ada orang nak buat lempeng kelapa tu lagi..nenek aku jauh kat kampung..dan tak berapa sihat..i miss my grandmom and her lempeng kelapa so muchhhh...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...