MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Monday, February 28, 2011

PETUA LAGIK..

Ari tu dah citer tentang petua nak kuruskan badan kan..??Ari ni teragak lak nak share petua untuk amalan bersama..

Nak jadikan baju putih bertambah-tambah putih..@ mengekalkan keputihan baju..?Sebab baju putih ni lama-lama akan jadi kusamkan..

Senang jer cara nak bagi baju putih tetap nampak baru seperti sebelumnya.

Korank rendamkan baju dalam air yang dah dicampur dengan satu sudu  baking soda.

Bagi yang tak tahu baking soda tu apa..baking powder is serbuk penaik whereas baking soda is soda penaik 

Atau satu petua lagik gunakan cuka putih.Tambah satu sudu cuka putih dalam air bilasan ( the last one-ala2 mcm nak letak fabric softener )

komen sunshines-sue : x pernah mencuba apa2 petua pun so x pasti lah sejauh mana kebenaran




Dan kalau nak bagi baju gelap sentiasa berwarna gelap dan tidak pudar @ luntur..korank leh cuba petua ni lak.

Tambah dua sudu teh atau kopi kedalam bilasan air .Macam tak boleh belah aja petua nikan.Dah la suruh tambah dlm bilasan terakhir..tidakkah baju-baju tu nanti melekat bau  kopinya..

Atau kalo x mo guna kopi..masih buleh gunakan alternatif lain cuma adakah engkau sanggup ..???

komen sunshines-sue : rasa macam nak cuba tapi kena tunggu weekendlah baru ada masa nak buat..


Untuk baju2 yang warna gelap such as navy blue or plum..just add 1 table spoon salt kedalam air bilasan yang terakhir.Habislah kot baju-baju tu masin semacam..tambah pulak kalau yg memakainya kuat berpeluh..habeslah melekit-lekit satu badan.

komen sunshines-sue : garam..??x penah cuba tapi x ker berkarat washine machine tu lama-lama nanti.

Nak elakkan jeans jadi pudar,rendam suar jeans tu dalam air garam ATAU setengah cuka dan setengah garam.Lepas dah rendam tu janganlah lupa bilas sebelum masuk dalam washine machine untuk kesekian kalinya.

komen sunshines-sue : petua ni x memberi sebarang makna pada sunshines-sue sebab kiter memang suka jeans yang nampak lusuh..lagi lusuh lagi bagus..nampak vintage..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...