MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Tuesday, April 19, 2011

JALAN2 SABAH-DAY 1 ( KK-KUNDASANG-RANAU )

Journey to Terminal 1 take about 10 min gitew from Terminal 2..jauh siot kalo nak jalan kaki..nak naek bas..tak nampak pulak haku kat mana nak tunggu bas..Kalo tak dah jimat banyak dah..


Sampai T1 terus pergi kaunter HERTZ nak amek MATRIK yang telah dibook few week earlier.It cost us RM384.00 untuk 4 hari.From 15th to 18th ( return kul 6 petang gitew )


Aku book online ajer lepas baca few komen kat forum.Bukan tak cuba cari keta lain tapi harga macam mahal ajer.


Saing2 aku masa tu..satu chinese family with 2 kids  ( age around 3 and 5 years old ) yang book MATRIK mcm kami juga tapi mungkin hari tu hari bertuah kami anak beranak..rezeki TUHAN bagi..tetiba girl kat kaunter tu tanya kat enche Megat..cam gini lebih kurang :- 


girl : abang nak tak guna STAREX
cM : tapi kita orang dah book MATRIX kan..
dengan aku mencelah : naper..MATRIX tak ada ker..
girl : ada tapi saya tengok family akak besar so saya bagi STAREX..kalo akak x nak saya bagi kat family tu ( sambil tunjuk chinese family tadi )
enche Megat pandang aku..aku angkat bahu..pass tu girl tu mencelah ( mcm tahu2 ajer apa ada dlm kepala kami laki bini )
girl : kita ikut charge MATRIK juga..x ada tambah apa-apa
aku : waja x ada ker..?
girl : waja dah discontinue
cM : tapi x penah drive MPV..x penah drive keta besar
girl : ala dia macam drive ALPHARD lebih kurang


aku nak tergelak..kan dah kata tak pernah drive keta besar..apa lagi nak drive ALPHARD


cM : cam mana sue..?
aku : ikut suka abang la..abang yang drive
girl : STAREX ni lagi power..2.5..cuma dia besar ajer..selesa sangat..kalo x pernah drive MPV..nilah masanya nak drive


dan akhirnya kami pun sepakat amek grand STAREX yang dioffer pada kami..


Bersih giler keta ni masa kami dapat ..sekali return hari yang ke4 tuh..dah macam masuk rally Drakkar roper dier..


Selepas sattle apa yang patut dengan HERTZ..aku sempat beli Dunkin Donut untuk bekal kami sepanjang jalan ke Kundasang..


Aku juga sempat amek few pamplet kat Sabah Touristm Kaunter and believe me..pamplet KOTA KINALABLU STREET MAP tu really useful..so baek korank amek..ala free ajer...x kena bayar pon..


Sebaik keluar dari T1..aku terus set TOMTOM..mobile navigation untuk head ke Kundasang..
















Kalo x guna mobile navigation ni pun tak apa actually sebab jalan dier very straight to point..
Nak g Kundasang..jalan terus sampai jumpa 1 Borneo then amik kanan..ikut signboard tulis Kota Kinabalu park..


Pass tu amek jalan nak ke Tuaran then ada simpang ..amik kanan..ada tulis Kundasang..terus jer..


Kami singgah jab kat Tamparuli..Amek gambo kat jambatan yang famous amos tuh..Ingat jambatan gantung yang adventure..sekali jambatan gantung macam ni..Tak gayat pun hahahaha..Kat sini pun ada juga jual hasil2 laut tapi aku tak beli pun..tengok2 pun dari jauh ajer..






Jambatan batu


Lepas tu kami continue semula driving to Kundasang..dan sepanjang jalan kesana..cuaca tak menentu..padahal tadi punyalah panas berdengkung kat KK sekali tetiba langit dah gelap..then hujan pun turun rintik2..


Mula-mula hujan turun rintik-rintik


Lepas tu dah x hujan dah..dan begitulah seterusnya hinggalah kami tiba di Kota Kinabalu park..


Sepanjang jalan ke Kundasang memang terdapat banyak gereja dan yang aku snap ni salah satunya.Gereja.. yang aku notice terdapat pada setiap kampung..ala macam kat semenanjung..1 kampung 1 surau so sama juga agaknya konsep gereja dekat sini tapi kalo ke Kudat gereja tak lah sebanyak nak ke Kundasang.

Memang banyak keta nak ke Kundasang ( rasanya kot ) dan jalan kat sini bertar sepenuhnya..macam ala2 kita nak ke Cameron jugaklah..Nak kata ikut Tapah bukan sebab jalan ni x lah bengkang bengkok sangat..nak kata ikut Simpang Pulai pun tidak sebab jalan dia kecik aja..

Meh tengok kat side mirror tu..berderet2 keta kat belakang..tunggu masa nak overtake ajer..ence Megat relax ajer drive..yalah..nama pun jalan2kan..so relax2 ajer..tengok2 kampung orang..cuci2 mata

Kami dari T1 dalam pukul 11.15 macam tu and reach KK park around 2.30 petang.Mana tahu boleh bawak keta masuk dalam..enche Megat parking kat bawah so kiter orang menapak lah masuk kedalam..

Posing dulu kat sini..tanda dah sampai..Hehehe..aku jalan adalah dalam 200 meter kot sampai jumpa satu resort dalam tu..Enche Megat siap bersembang lagik ngan diver taxi tuh..and kami di advise untuk naik sekali lagi esok pagi sebelum jam 8 kalo nak tengok gunung KK..kalo tidak x merasalah.Hari ni memang tak merasa sebab awan dengki..awal2 dah cover gunung ni ..

Kami tak lama pun dekat sini..tak larat nak jalan kaki lagi dah..amik gambar apa yang patut then zoom..nak g dairy farm..nak tengok lembu..

Jalan kaki kat sini tak apa..nyaman jerk rasanya even jam kat tangan tunjuk kul 2.30 petang..Angin sepoi2..awan kat atas bergumpal2..gunung KK memang x nampak

Hubby tersayang..enche Megat yang banyak berhabes tuk vacation kali ni..thanks abang..next year kiter g tasik Chini pulak kan..kan..kan..



Adam tanya..kenapa nak tengok lembu.??kat Melaka kan banyak lembu..enche Megat senyum jerk dengan pertanyaan Adam..

Tapi frust betul bila enche Megat cakap dia lapar..yalah..kami makan Dunkin Donut ajer sepanjang jalan so kami makan dulu..Cari tempat makan agak susah sampai tak sedar kami dah  tiba kat pekan Ranau.

Kat Ranau..kita orang berhenti makan dekat gerai majlis.Aku ngan enche Megat makan nasi goreng seafood..amir ngan adam makan bihun goreng seafood..plus air nescafe ngan 2 coke cost us RM26.00.

Dekat area bawah tak jauh dari gerai majlis tu ada pasar malam jual makan2..so lepas isi perut aku jengah apa yang ada..niat hati untuk beli apa2 yang patut for our dinner tonite sebab kat J.Residence tak provide dinner.

Dari jauh aku dah bau sayap bakar..sedap betul bau dier.Dari elok2 perut aku kenyang terus jadi lapar balik.



Sayap ayam ni dier jual RM1.30 satu..aku beli 10..pass tu dapat free 2..Malam tu makan 4 beranak tak cukup..sedap dok meratah dalam gelap ( ps..J.Residence tak ada letrik lak malam tu..adalah sampai kul 8 malam..so dinner kami malam tu dibawah sinaran lilin ..romatik giler )

Then aku beli murtabak sayur 2 @ RM1.50 satu..ruper macam murtabak tapi isi dalam dier sayur.Adam lak nak makan nasi lemak..aku rasalah nasi tu nasi lemak sebab ada sambal..ikan bilis ngan timun tapi nasi dier warna kuning..aku x rasa pun sebab tengok dia makan sedap jer..Rege nasi tuh RM 0.50 jer..

Masa kita orang nak balik tu adalah pulak trak askar terbalik yang mana telah melambatkan aku untuk ke dairy farm..so enche Megat cakap..esok ajalah pepagi kiter pergi..dah pukul berapa ni..dah nak gelap..lagipun x check in lagik..aku ikut ajer..

Cuaca pada pukul 5 petang di Kundasang.OTW nak check in J.Residence.

Kami check in kat J.Residence.Akan nampak sign dier dulu be4 reach KK park.Untuk RM80.00 semalam yang haku bayar..memang cukup berbaloi tempat ni.

Ada water heater ( nasib kul 8 malam tu dah ada letrik..kalo x harus aku x mandi sebab masa gosok gigi tupun dah rasa macam berkumur ngan ais )..DVD player..kettle nak masak air..ada nescafe 3 in 1 dalam 4 pack..towel dan basic2 yang lain..( sabun..shampoo..sumer completed )

Cer tengok gambar-gambar kat bawah ni..Cantik dan cukup berbaloi dengan apa yang aku bayar tapi pass tengok gambar yang cantik ni meh tengok gambar jalan nak ke J.Residence ni lak..

1 queen bed + 1 single bed.Ada tambahan extra mattress tapi x charge pon.

Bath room dier see tru glass.Nasib la belakang2 tu hutan ajer..tapi mana tahu ada tupai2 nakal dok mengendap masa aku tgh mandi..huhuhu



Gambar-gambar ni aku amik actually pada esoknya sebab tu nampak terang benderang.Kalau nak tahu inilah jalan nak turun naik ke J.Residence.Seriau gilerkan jalan dier.Memang curam habes sampaikan enche Megat sendirik tak confident nak turun kebawah.Maklumlah kan..1st time drive keta besar haahaha..

Masa aku stay kat sini..tempat ni full booked..and aku tengok selamba + relax ajer dier orang turun naik..

Jadi..nak selamat..kiter orang parking kat resort sebelah then jalan kaki ke sini..

Malam tu tak kemana-mana pun.Mana cuaca yang sejuk giler..nasib baik masing2 bawak jaket so malam tu tido siap berjaket kami anak beranak.

Pelik tapi benar..pukul 9.30 malam semua dah zzzzzzzzzzzz...

End of day 1

Costing day 1 :
Breakfast LCCT           - RM 42.00
Taxi coupon                 - RM 30.00
Dunkin Donut              - RM 25.00
KK Park enterance       - RM 8.00
Lunch                          - RM 26.00
Dinner                         - RM 13.00 + RM3.50
Overall costing day 1 - RM 147.50















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...