MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Tuesday, April 26, 2011

JALAN2 SABAH- DAY 4 ( KK-LCCT-MLK )

18.04.2011-Isnin..hari ni merupakan hari terakhir kami di KK dengan rancangan pada asalnya hendak menjelajah pulau-pulau yang ada di Taman Tun Abdul Rahman tapi kerana kepenatan yang dialami oleh enche Megat maka plan itu terpaksa dibatalkan.Terasa amat sedih sekali tapi tak apa..ada juga alasan aku untuk merepeat KK kali ke duakan..

Kami bangun agak lewat dan selepas bersiap terus breakfast diluar dekat satu kedai makan yang betul-betul berhadapan dengan pasar kraftangan ( opposite ).

Menu pagi tu..enche Megat roti kosong 2 keping..kami 3 beranak makan bakso dan tapau lagi 3 bakso untuk bawak balik..dan seperti selalu enche Megat tak tinggal dengan nescafe manakala Adam with his milo ice so does Amir dan aku lak minta teh o ais.Breakfast pagi tu cost us RM38.00

Lepas breakfast..dalam pukul 10 pagi macam tu ( tapi panas terik dah )..kami cross untuk pergi ke pasar kraftangan dan pasar ikan masin.Haa..shopping time dah mai dah..

Mula-mula kami pergi pasar ikan masin.Oh ya sebelah pasar ikan masin ni ada pasar buah dan juga pasar besar KK dan juga belah belakang tu ada SAFMA @ Sabah Fish Marketing iaitu pasar ikan yang menjual ikan fresh terus dari bot nelayan..aku tak pergi pun SAFMA sebab memang x ada plan nak bawa balik fresh seafood ke Melaka tapi aku terkejut tergolek-golek bila dapat tahu rege-rege seafood tuh..biar benar regenya murah sgt..

Ikan pari katanya RM2 aja sekilo..Ketam RM3 sekilo..Sotong pula serendah RM2 sekilo..aduiii betul ke murah sampai macam tu sekali.?

Sambung balik cerita aku dekat pasar ikan masin..dalam banyak2 kedai aku singgah kedai no 7..lupa nama owner kedai tu..

Pasar ikan masin..tapi bukan takat ikan masin..ikan bilis..belacan..udang kering..sotong kering..pun ada dekat sini

Antara yang aku beli kat sini..2 kilo udang kering..4 kilo ikan bilis..2 ekor ikan terubuk ( 2 ekor jerk hahaha )..2 bungkus ikan tenggiri 
( adalah 10 ekor dalam tu )..sotong kering..ikan kering yang goreng ranggup tu...Ha..tu jerlah..tak reti aku nak membeli banyak2 nih sebab aku ni bukan jenis masaknyer orang..so yang aku beli2 ni pun untuk bagi kat mak..mak metua..baby sitter..adik haku ngan kawan2..aku perabis RM170 jer ..

Yang berbalut tu..seller tu claim ikan terubuk masin sabah dan katanya tak kering macam terubuk sarawak..aku tengok sama ajer..btw belum goreng pun..masih berbungkus cantik dalam fridge..

Oh ya..nak bawak balik jangan risau..dier orang akan bungkus cantik2 untuk kita..siap ikat dengan buat pemegang sekali supaya senang nak bawa.Nanti aku tunjuk gambar dalam posting yang last yerk..

Lepas tu kami pergi pasar kraftangan.Sebelah aja.Katanya harga barangan dekat sini agak mahal berbanding tempat lain tapi tak apalah..seller letak harga..kita as buyer ada hak untuk menawar dan kalau tak nak beli pun tak apa..sebab buying power kat tangan kita kan..



Kat sini aku beli bracelet pearl untuk my mom..my mom inlaw..adik aku..aku ni memang tak berapa gemar sangat dengan barang2 kemas ni..pada aku dah cukup dah apa yang aku beli..sekali tu ada kakak dari mana ntah cakap..datang jauh2 ni kena beli lebih sket..tak tahu bila nak sampai sabah lagik..laki aku pulak mengiakan ajer..so aku belilah 1 set rantai dengan bracelet untuk diri aku which ditawarkan pada harga permulaan RM160.00  
  
                               
aku suka design yang simple-simple macam ni..kalo yang berloket besar gabak tu aku terasa macam mak2 datin jer..ha nilah yang aku dapat pada rege RM80 tuh..rantai ngan gelang tangan.

Seperti selalunya aku tawar dan tawar sampai aku dapat pada harga RM80.00.Then aku beli satu lagi pearl bracelet yang simple ajer design dier.Rege dia letak RM45.00.Aku minta RM20 tapi tak dapat.Hehehe..dapat RM25.

ini yang aku dapat RM25..rege asal dier RM45..tak tahulah betul ke tak rege asal mcm tu ..

yang ni lak rege asl dier letak RM25..aku minta RM10 tak dapat..kejam kan haku..sekali dia bg RM15..ala tu pun dah ada untung dah tu..

 
Budak 2 orang tu lak nak beli keychain yang metal tu.Harga 1 keychain tu RM6 dan ada 6 dalam satu pek..Aku kata kat sale girl tu RM30 dah.Banyak dah beli ni..

Then I bought 2 hairband yang ada pearl comel2 for my niece Sorfya..since aku tak ada gurl kan so memang kalo g mana2..jumpa aja nice thing for gul..aku sure beli tuk Sorfya.

cantik tak hairband ni.??tapi berat..pakai asyik nak melorot jer kebawah..

yang ni aku beli kat pasar malam hari tu..actually ada banyak lagi dengan warna-warna yang berlainan tapi dah habes aku sedekahkan pada kawan-kawan dan sedara mara jugak mertua..so ini aja yang tinggal untuk aku melaram..kihkihkih..

Lepas menghabiskan duet kira-kira dalam anggaran RM250..kami bergerak nak balik ke hotel.Selalu jalan waktu malam ajer..tak la penat sangat tapi hari ni jalan dengan matahari yang terik..ooohh tak leh tahan panasnya ..menyengat..

Tapi sebelum tu sempat lagi Adam bergambar dengan bot-bot nelayan yang singgah kat tepi jeti.Cantik sangat.Pulau pun macam dekat aja dari sini..huuuuu..pulau lagik..sedih tak dapat g pulau..





Kendian kami lalu pulak pasar yang jual makanan ringan tapi aku tak beli pun.Tak tahu kenapa tak tergerak hati nak beli..just singgah kejab tuk pekena air kelapa muda..sedap betul dapat air sejuk time cuaca panas cam gini..lagi pulak isi kelapanya dipotong halus-halus..Harga sama macam kat Melaka..satu cawan plastik tu = RM1



Sampai kat hotel aku menyambung semula keja'an mengemas segala apa yang patut dikemas untuk balik.Flight kami pukul 9.25 malam  so memang ada banyak sangat masa.

Adam merengek-rengek nak mandi pool so aku layankan aja.Tukar baju untuk mandi pool.Arghh..camner ngan skill berenang aku tuh..almaklumlah dah hampir setengah tahun tak masuk pool..lantaklah..bak kata trainer aku..kalo dah ada asas..rasa2 nak lemas nanti automatik leh float..tawakal ajalah aku..





gambar2 diatas merakamkan aksi penerjun pro sebelum terjerubus kedalam kolam..senang bila anak2 dah pandai swimming..guard dari jauh ajer..poyo anak aku..ala..5 feet ajer..12 feet pun adam buleh terjun lah..sabo ajalah budak ni..kerek semacam..

Hampir dua jam layan kerenah anak-anak dekat pool..kami naik keatas..order lunch ngan room service dan lepas lunch terus zzzz..sedar2 aja dah pukul 4 petang.

Alamak..sempat ke nak pergi Jesselton point..?Tak kira..sempat ke tidak..mesti pergi Jesselton point..nasib aku dah siap packing barang..so tidaklah kelam kabut sangat..lepas mandi dan bersiap2..kami check out pukul 5 petang..Naper aku leh check put kul 5 ptg ??sebab aku book otel sampai 19hb ..kalo tak harus kena bayar bagai kan kan kan..

Perjalanan ke Jesselton point take about 10 minutes mcm tu dari Promenade Hotel menaiki kenderaan.Tak dapat pergi pulau dapat pergi tempat bot2 nak ke pulau pun jadilah..

Dari Promenade Hotel..drive terus aja..akan jumpa Jesselton Point sebelah kiri ..

Tengok ajalah bot-bot tu..nak pergi pulau memang sah2 x sempat


Baru balik dari pulau..last trip kot sebab that time dah pukul 5 lebih


Posing kat tepi bot dari belah atas..


Lepas bergambar ala kadar enche Megat pun pecut untuk pulangkan keta ke Terminal 1.Ikutkan kena pulang before 6 tapi kami berhenti untuk fullkan tank kereta dulu then baru head to T1.Lewatlah few minutes..

Inilah roper Starex kami selepas 4 hari digunakan..tak sempat nak snap gambar sebelah sana yang lebih dasyat kotornya..gara2 hujan panas hujan panas..mana dengan construction lagik kat Kundasang..

Masa nak return car..HERTZ akan buat inspection kat keta tuh..include juga check minyak.Musti up to level yang dia orang dah tanda..sekali enche Megat isi tak penuh..then HETZ minta dia top up another RM17.50 atau nak g top up sendiri..

Punya kedekut enche Megat dengan dia punya RM17.50 tuh..dia agree tuk top up kat nearest petrol kiosk..so pergilah dia dengan budak HERTZ tuh..nah amek ko..konon nak jimat la..sekali g top up..kena add another RM30 instead of RM17.50..sabor ajerkan..

And while waiting for him..aku sempat beli kupon teksi untuk ke T2.Another RM30.

Suasana santai dan tenang aja kat Terminal 2 ni..

Muka-muka bosan menunggu

Ni jerk yang kami bawa balik dari KK..1 kotak jerk..cer tengok orang-orang lain ( gambo bawah ) yang bawak berkotak2..tetiba aku rasa cam nyesal sebab tak beli fresh seafood dan bawak balik huhuhu...

Banyaknyer beli..

Duty free shop yang tak berapa nak free dutynye..

Finally..yang ditunggu2 tiba akhirnya..lewat almost 15minutes

Nak onboard masa ni..flight kami lewat dalam 15minit gitew..sebab bagi space pada another flight to take off..Tak kisahlah..yang penting perjalanan pulang kami selamat..BTW..masa balik tu aku satu flight ngan zizie ezette with hubby..mr bung..zizie comel..bung..hmmm no komen..

Touchdown LCCT dalam kul 12 lebih gitew..enche Megat bayar duit parking ..cost us RM147.00..than kami balik terus ke Melaka.
Sampai  pukul 3 pagi dan terus pengsan...

Overall..KK @ Sabah..best tapi sedih tak dapat g pulau.. tak apa..another time perharps..and next trip rasanya nak pergi Kuala Gandah pulak..ala yg mandi2 ngan gajah tu..jom konvoi reramai..

Day 4th Costing
Breakfast    - RM38.00
Dried Fish   - RM170.00
Pearls          - RM250.00
Minyak keta -RM 80.00
Dinner @ T2 - RM 45.00
Parking Lcct - RM 147.00

Overall day 4 cost - RM730.00

Cost in Sabah - 4 days - RM 1475.00
Car Rental - 4 days - RM 384.00
J.Residance - 1 day - RM 80.00
Promenade Hotel - 4 days - RM236.00
Flight Ticket - RM 500.00
Other cost - RM 140.00

Overall cost for KK vacation - RM 2815.00
Experience cost - PRICELESS


























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...