MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Tuesday, May 31, 2011

IKAN BAKAR LAGI..???

Tadi dekat opis..aku sibuk2 tanya opismate kat mana nak buat makan2 seafood sebab last weeknya meeting boss dah bagi green lite tuk buat makan-makan..macam ni la sket lebih kurang kata-kata boss yang masih aku ingat..


ha..duet kelab ada..buat la makan2..ikan bakar ker..apa ker..kita donatelah sorang sket..

Macam-macam tempat dier orang suggest but at the end masih belum temui tempat yang bebetul sesuai tuk kiter orang membuat xtvt makan2 tuh..one of my opismate tetiba panggil haku dan tunjuk gambar ketam goreng bercili which tetiba aku terasa lak nak menjamu selera malam ni dengan berlaukkan seafood..

Boleh dikatakan sebulan sekali aku makan seafood secara tidak berhemah..haruslah banyak kolestrol dalam badan haku ni..mana dengar citer orang yang suker makan seafood senang nak kena gout..ada betul ka??sebab aku anak beranak..laki bini memang hantu seafood..

Back to our dinner tonite..tanpa banyak soal enche Megat terchenta membawa kami pergi makan seafood..yea..makan seafood..sekali lagi ke kedai yang kerap sangat kami berulang since dari berdua..bertiga..berempat dan kini berlima ( tapi sayang Romeo tak leh bawa sekali..)..inilah kedai yang kami selalu datang bila tekak teragak nak makan seafood dan kedai ini jugalah kami kenalkan pada kawan-kawan yang datang dari luar Melaka..

Seri Muara Alai..nilah nama kedai tu..


View dari tepi kedai which kat seberang sana tu terletaknya Medan Ikan Bakar Crystal Bay..Nampak tak deretan khemah dan lampu-lampu tu


Ada udang berbagai gred..sotong

Ikan tuker,siakap,ketam dan ikan yang satu tu aku tak tahu namanyer..tak silap aku jenahak kot..

Close up ikan yang tak diketahui namanya oleh aku


Dan dah banyak kali juga rasanya kami duduk kat table M2 ni..bukan apa lokasi table ni dekat ngan tempat basuh tangan..view pun cantik ..dan kalo orang masuk dalam kedai sure akan nampak siapa yang masuk..manalah tahu ada kengkawan yang turut sama menjamu selera kat sini..buleh la beramas mesra

Malam ni ada tambahan coconut jelly..memang best dan fresh..sejuk dan sedap jerk


Milo Ais belong to Adam..Hot Nescafe for enche Megat..Apple Juice untuk Amir dan aku cuma minum Sky Juice

Kicap cicah..ada bawang..limau ngan kicap..dan aku sememangnya amat kurang mencicah apa-apa pun dalam ni..

Scallop goreng kunyit ngan cili padi tapi tak pedas pun..menu pilihan Amir malam ni..

Yang paling best..ketam goreng cili..menu aku la

Sotong celup tepung favourite Adam

Udang bakar yang enche Megat suker

Nasi lemak..otak2 ngan udang bakar

Ready nak mulakan langkah..

Walaaaa..segala kulit berlonggok kat sini

Ini hasil selepas satu jam..

Nasi lemak tinggal daun pisang jerk..

Scallop tinggal kulit..

Tempat bakar seafood..masa kami datang tu kira kami paling awal..dalam setengah jam dah dapat makan gitew..sebab tu nampak lengang jerk tempat membakar ni sebab orang lom ramai lagi datang..kalo orang dah ramai..tempat membakar ni...penuh giler 

Sessi menge-paw bermula

Malam tu kami makan 350gm gred A udang bakar.adalah dalam 8 ekor yang besar2..600gm sotong celup tepung..600gm ketam goreng cili.dalam 3 ekor gitew..4 bungkus nasi lemak..2 pinggan nasi putih..otak2 10 keping..500gm scallop goreng kunyit ngan cilipadi..minum milo ais..nescafe panas..apple juice + 2 gelas sky juice..cost us just RM104.00 ajer..berbaloi2kan..























Monday, May 30, 2011

DIARI ORANG SAKIT..

30 May 2011 bersamaan dengan 26 Jamadilakhir 1432H hari Isnin atau hari omputeh Monday.


8.00 am - aku dah ada di opis untuk memulakan tugas seperti hari-hari yang sebelumya.Hari ini aku berblouse putih,berskirt labuh warna merah pink ( ala-ala puteri UMNO dikala usia menjejak senja dan lebih layak menjurus kepada wanita..WTH..aku punya sukerlah..nak pink ke nak merah ker..ko apa pedulik-statement untuk orang-orang yang suka komplen apa orang laen pakai )


hari ini..batuk yang aku hadapi masih ditahap so-so dan tak berubah even dah banyak aku menabur wang pada klinik-klinik ( walau disupport sepenuhnya dan tak menggunakan wang sendiri..aku tetap bengang sebab masih tak baik-baik )..so aku decide untuk pergi klinik dengan menggunakan duet sendirik..mana tahu sebab welfare @ free..tu yang batuk tak mahu baek2..


8.50 am - aku tulis buku log untuk keluar dari opis dan meninggalkan beberapa pesan pada opismate dan berjalan keluar mendapatkan kereta yang diparking nun jauh diatas gunung 


9.15 am - reach klinik..take few minutes for registration and time waiting started..


10.15 am - aku dipanggil untuk bertemu doktor..as usual doktor tanya sakit apa.??hes..doktor ni..macam tak tahu aku ni sakit tekak..batuk2..sore dah ala2 abang Ramli Sarep..lagi mahu tanya ka..??bukan dier tak dengar aku batuk teruk depan dier tadi..and treatment time just take less than 10 minutes compare to waiting time..almost an hour..btw doktor cakap kalo x baek lagi..next visit kena inject lak..


11.00 am - reach home safely..call opismate untuk inform aku mc hari ni dan send sms to my beloved hubby untuk beritahu aku mc..and this is what he repy...ok,temankan buloo2 coz dia nampak boring n pls wash de car


melampau tak..?seorang suami hantar sms mcm ni pada isteri yang sakit..bukan nak suruh rehat ker..apa ke..kadang rasa macam suami aku ni tak ada perasaan langsung..


11.05 am - otw nak balik tadi aku sempat singgah beli nasi putih + ikan kembung goreng + bendir goreng cili + peria goreng + sambal belacan + sket jer kuah asam pedas..makan nasi..and few minutes after that makan ubat..later on sambil layan FB ..mata pun layu..


ubat batuk..sakit tekak..cairkan kahak..antibiotik dan sehelai mc

Sebelum tido..aku sempat plan dalam kepala nak bangun pukul 3.00 petang macam tu..nak pergi car wash..then nak g sattlekan apa-apa payment yang boleh aku buat..tapi aku hanya buka mata tepat jam 6.00 petang..Fuhh..lama betul tido..rasanya ni semua penangan ubat batuk agaknya..ditambah pula dengan hembusan dingin aircond..tu yang sedap aku zzz..

6.00 pm - tersedar dari tido..kepala berdenyut sakit sebab terlalu lama kot aku tido..nasiblah bendera jepun melanda so tak perlu rush nak bersolat..bangun pelan-pelan..mandi sambil membasahkan rambut..barulah rasa fresh..

terus shoot fetch Adam..and plan lepas basuh keta nak g Econsave..nak beli cauliflower sebab start on 1st June aku tekad nak makan veggie jerk..even dah loose almost 4kg tapi aku tekad..nak terus turunkan few kg lagi..tu yg menggelupur nak makan veggie jerk..

interior dah bersih..sedap mata memandang

yang kat luar pun dah berkilat-kilat ..

Dalam pada aku menunggu keta aku dibasuh..tetiba terasa nak makan kek lah pulak..so aku cakap ngan Adam..kiter tak payah pegi Econsavelah..kiter pegi beli kek so lepas basuh keta..kami pun berkereta ke kedai kek pulak..

6.45 pm - sampai kat rumah ada keja lain pula menanti..top up food cat food..buang sisa buangan dier dan change to fresh RO water..untuk info..aku dah letak Romeo Buloo2 kat luar sebab alahan yang teruk pada bulu halus dier tu..so inilah ruper rumah baru Romeo..

dulu romeo duduk kejab2 aja dalam ni..hampir 100% masa dia kat dalam rumah but now almost 95% dia akan duduk dlm ni..dan hanya masuk dalam rumah around 6pm to 9pm ajer..siankan dier tapi demi kesihatan diri aku terpaksa relakan romeo duduk kat sini..semua complete kecuali tiang cakar aja masih ada dalam rumah sebab tak sanggup nak letak dlm cage tu..menambahkan semak lagi 

siap kunci dan rantai sekali..takut orang curi buah hati aku tuh..

bila malam macam nilah keadaannya..tutup..pasang ubat nyamuk..

7.00 pm - masuk rumah..mandi..sambil makan kek dan menonton Nora Elena bersama-sama Amir dan Adam..tak sedap rupernya kek yang aku beli hari ni..nyesal lak beli kek ni..ingat tadi nak beli blueberry cheese tapi Adam dah point kek yang ni so tak nak mengecewakan anak..aku ikut ajalah..last2 nan hado..anak2 kendian g bersolat dan mengaji..tinggal aku sorang2 layan Nora Elena sampai habis..

katanya adaptasi longgar dari novel KASIH YANG SUCI which aku rasa dah bertahun2 lepas aku baca..aku harap lepas ni dier orang adopt pulak novel ADAM DAN HAWA from Aisya Sofea ..idakpun MANISNYA CINTA from Anis Ayuni sebab aku suka dua-dua novel ni..bila aku baca aku rasa macam citer aku lak..

ini kek yang kita orang makan tu..coklat cake which bottom layer dia ada cornflakes..x sedap sebab tak berapa nak moist..lepas ni pangkah dah kek ni dari list bila nak beli kek..ntah apa nama dia..aku pun luper


8.30 pm - anak2 dah balik mengaji tapi ayahnya tak balik lagi dari keja..malas nak telefon @ sms..kejab lagi baliklah..dinner kami malam ni..Amir..as usual..tak habes2 dengan burger..aku lak bihun tomyam..tupun share ngan Adam..buat alas perut nak makan ubat nanti..bukan aku masak..tapau ajer kat kedai depan..

9.00 pm - kami anak beranak ramai2 berlonggok depan tv..kecuali aku yang duduk atas kerusi mengadap laptop sambil sesekali menjeling kearah tv..2 plus 1..citer apa lagi malam ni..JUVANA la..apa lagi..awal2 anak2 dah booked remote..aku ngan hubby layankan sambil memberi kata2 nasihat pada budak berdua tu agar tidak menjadi nakal yang melampau..nanti kena hantar kat sekolah Henry Gurney..

poster kredit pada TV3
oh yerk..sebab sekarangkan cuti sekolah so pelepasan diberikan hari ini untuk anak2 aku menonton JUVANA dengan free and easynyer tanpa perlu fikir tentang homework tapi ari ni jerk..esok dah start balik schedule..

10.00 pm - aku masih mengadap laptop..menulis diari orang sakit untuk hari ini..

11.28 pm - selesai menulis..nak log out..makan ubat..dan zzzz..nite2 sumer..

Monday, May 9, 2011

KISAH MAKAN DURIAN..

Ada satu hari tu..tengah2 buat keja tetiba teragak pulak nak makan durian..ha apa lagi..angkat tipon dan dail 012-6xx-xxxx..


me                 : abang..malam ni kita makan durian nak tak..?
enche Megat : makan kat mana..?
me                 : ala..kat depan pasaraya Bintang kat batang 3 tu la..

so malam itu kami empat beranak pun pergilah ketempat yang selalu kita orang pergi makan durian..


kami ni pelik sikit sebab tak pernah beli durian dan bawak balik kerumah..sebabnya :-


i.  rumah tak ada parang so susah nak kopek ( alasan jerk..)
ii. selalu kalau beli bawak balik mesti buah tak cantik padahal tadi     masa pilih bukan main lagik..
iii.che abang ku tak suka bau durian melekat dalam keta


so..everytime teragak nak makan durian..kami makan dekat tempat yang kami beli tu ajer..siap bawak air masak..air basuh tangan..towel lap tangan..


malam tu kami makan 4 biji durian..actually adam bukanlah pengemar buah ni sangat..so aku..enche hubby dan amir yang makan sampai tak hengat..4 biji tu pun jenuh aku nak menghabiskannya..



kami beli yang ini..sekilo = RM15..nak makan jangan berkira sangat

best isi dier..sedap..buah yang mula2..sekali cari buah yang macam ni tak jumpalah pulak..4 biji..4 rasa..

budak yang tak berapa suka makan durian..


Lepas dah kenyang makan durian..pergi pula drive-tru mcD..walawei..camner aku nak kurus nih..makan x berhenti-henti..



Monday, May 2, 2011

CUTI HARI PEKERJA..BUAT APA..??

Menjawap soalan diatas..actually aku tak buat apa-apa pun..even it was a long weekend holiday..( dah berholiday lebih awal on 15hb April hari tu )..


Minggu ni full day running our business in Pahlawan Walk and ALHAMDULILAH..sambutan minggu ni amat memberangsangkan sekali even hari Jumaat hari tu hujan..


Anak-anak pulak tak ada ..macam biasalah..kalau tak kerumah nenek dia..ada kat rumah opah..but this week ada kat rumah nenek so tinggal kami 2 orang ajer..ditemani si Romeo Buloo2..





Our new family member...5 month male persian cat..known as Romeo Buloo2..Hah..mesti pelik kenapa nama dia macam tukan..sebab he's like it..kalo panggil nama dia..melompat-lompat dia datang..

Cuaca hari ni pulak amatlah redup..dan nyaman sekali..langit pulak gelap..plan nak merempit malam ini mungkin tidak dapat dilaksanakan..

Btw..hari ni aku masak bubur jagung..resepinya aku amek kat sini tapi aku ubah sikit ..aku mixkan fresh corn dengan canned cream corn and resultnya..superb ( mengikut tekak aku lah )

aku guna jagung manis ala krim cap ayam..

orang rajin macam aku aja yang guna santan krim ni..


Lepas ni rasa nak cuba buat pengat keladi pulak..biler..??jangan tanya biler..tunggulah bila dah posting dekat sini nanti..tu tandanya dah adalah masa...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...