MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Tuesday, May 31, 2011

IKAN BAKAR LAGI..???

Tadi dekat opis..aku sibuk2 tanya opismate kat mana nak buat makan2 seafood sebab last weeknya meeting boss dah bagi green lite tuk buat makan-makan..macam ni la sket lebih kurang kata-kata boss yang masih aku ingat..


ha..duet kelab ada..buat la makan2..ikan bakar ker..apa ker..kita donatelah sorang sket..

Macam-macam tempat dier orang suggest but at the end masih belum temui tempat yang bebetul sesuai tuk kiter orang membuat xtvt makan2 tuh..one of my opismate tetiba panggil haku dan tunjuk gambar ketam goreng bercili which tetiba aku terasa lak nak menjamu selera malam ni dengan berlaukkan seafood..

Boleh dikatakan sebulan sekali aku makan seafood secara tidak berhemah..haruslah banyak kolestrol dalam badan haku ni..mana dengar citer orang yang suker makan seafood senang nak kena gout..ada betul ka??sebab aku anak beranak..laki bini memang hantu seafood..

Back to our dinner tonite..tanpa banyak soal enche Megat terchenta membawa kami pergi makan seafood..yea..makan seafood..sekali lagi ke kedai yang kerap sangat kami berulang since dari berdua..bertiga..berempat dan kini berlima ( tapi sayang Romeo tak leh bawa sekali..)..inilah kedai yang kami selalu datang bila tekak teragak nak makan seafood dan kedai ini jugalah kami kenalkan pada kawan-kawan yang datang dari luar Melaka..

Seri Muara Alai..nilah nama kedai tu..


View dari tepi kedai which kat seberang sana tu terletaknya Medan Ikan Bakar Crystal Bay..Nampak tak deretan khemah dan lampu-lampu tu


Ada udang berbagai gred..sotong

Ikan tuker,siakap,ketam dan ikan yang satu tu aku tak tahu namanyer..tak silap aku jenahak kot..

Close up ikan yang tak diketahui namanya oleh aku


Dan dah banyak kali juga rasanya kami duduk kat table M2 ni..bukan apa lokasi table ni dekat ngan tempat basuh tangan..view pun cantik ..dan kalo orang masuk dalam kedai sure akan nampak siapa yang masuk..manalah tahu ada kengkawan yang turut sama menjamu selera kat sini..buleh la beramas mesra

Malam ni ada tambahan coconut jelly..memang best dan fresh..sejuk dan sedap jerk


Milo Ais belong to Adam..Hot Nescafe for enche Megat..Apple Juice untuk Amir dan aku cuma minum Sky Juice

Kicap cicah..ada bawang..limau ngan kicap..dan aku sememangnya amat kurang mencicah apa-apa pun dalam ni..

Scallop goreng kunyit ngan cili padi tapi tak pedas pun..menu pilihan Amir malam ni..

Yang paling best..ketam goreng cili..menu aku la

Sotong celup tepung favourite Adam

Udang bakar yang enche Megat suker

Nasi lemak..otak2 ngan udang bakar

Ready nak mulakan langkah..

Walaaaa..segala kulit berlonggok kat sini

Ini hasil selepas satu jam..

Nasi lemak tinggal daun pisang jerk..

Scallop tinggal kulit..

Tempat bakar seafood..masa kami datang tu kira kami paling awal..dalam setengah jam dah dapat makan gitew..sebab tu nampak lengang jerk tempat membakar ni sebab orang lom ramai lagi datang..kalo orang dah ramai..tempat membakar ni...penuh giler 

Sessi menge-paw bermula

Malam tu kami makan 350gm gred A udang bakar.adalah dalam 8 ekor yang besar2..600gm sotong celup tepung..600gm ketam goreng cili.dalam 3 ekor gitew..4 bungkus nasi lemak..2 pinggan nasi putih..otak2 10 keping..500gm scallop goreng kunyit ngan cilipadi..minum milo ais..nescafe panas..apple juice + 2 gelas sky juice..cost us just RM104.00 ajer..berbaloi2kan..























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...