MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Monday, June 13, 2011

HARI AHAD..HARI 'TER' RAJIN...

Hari ini hari Ahad..tak tahu kenapa tetiba hari ini aku terasa 'ter'rajin pulak nak masak..dah lama benar rasanya aku tak masak since aku batuk-batuk teruk hari tu..Bukan aku tak nak masak yerk tapi enche hubby ku kata ..tak payahlah masak sue..sian abang tengok sue batuk2..walau aku tahu ayat tu ada laen maksudnya tapi dah sebut kan tak payahlah masak..so tak kiralah ada makna laen ke..tak ada ke..aku tetap tak yah masak..kan kan kan..


Pagi-pagi aku dah bangun..dengan destinasi utama nak kepasar besar Melaka..dan dalam kepala dah set-up apa yang aku nak beli dan apa yang aku nak masak..aku pegi sorang jerk sebab enche hubby ngan anak2 masih sedap zzzzzz..dibawah selimut.


Laluan dipagi hari yang tenang dan menyamankan jiwa..view dari dalam keta kat traffic light depan rumah..

Kat gerai menjual hasil tani sayur-sayur kampung..30sen daun kesum..20sen daun limau purut..belacan 1 bungkus dan 2 kuntum bunga kantan yang tak kembang semangkuk..cost me RM2.10

Kat sini lak aku beli 2 biji mangga muda
 (salah amek gambo..patut gambo manggakan)..dengan cili padi RM1..cost RM2.50 

Serkut..sekilo RM18..aku amek yang ini..tak sampai sekilo pun..yang ni cost me RM15


Niat dihati nak beli juga senangin tuh..mahal tul..sekilo RM20..tapi pikir2 balik..kalo aku beli ari ni bila pulak aku nak masaknya..sudah nanti..senangin tu naik hangin lak dok lama-lama dalam freezer..

Kacang buncis..kacang bendir ngan 2 biji tomato.Cost = RM 4.50

Lepas tu aku pergi gerai jual barangan kering.Cili kering tak pedas
( mesti mention..kalo tak nanti di bagi yang pedas menyengat tu..harus terjelir lidah anak2 haku kepedasan nanti )..cili kering tak pedas RM2..bawang putih 2 labu..bawang  besar 4 biji..kacang tanah RM1 ( nak tahu apsal aku beli kacang tanah..?kendian citer ) dan garam sebungkus..RM4.00 semuanya

Pass tu beli paper dan balik laa..buat apa lama-lama kat pasar..bukannya ada apa2 yang menarik perhatian pun..

Dengan penuh patient Q untuk keluar dari pasar..RM1

Sesampai dirumah..apa lagi tanpa menunggu lebih lama aku pun start la memasak ala-ala MasterChef ( siap berapron bagai cuma topi chef jerk yang tak ada )..

Dalam 2 jam gitew aku selesai memasak..nampaknya lepas ni aku kena lebih banyak tengok Quick Fix Meal ngan Robin Miller tu..tak pon show Rachel Ray tuh..30min Meal..baru cepat sket aku masak tapi tulah..tekak dier orang ngan aku mana nak sama...dah bertahun makan kerabu..ulam bagai sekali nak tukar makan salad pulak..haru biru gak nanti..

Dalam pada aku sibuk mengoreng ikan kat dapor..masih sempat aku bertanya pada pakcik GOOGLE ..akan resepi untuk buat kerabu mangga..ha..sebab tulah aku beli mangga muda ngan kacang tanah tadik..
Dalam banyak-banyak search result...aku terpanggil untuk mengeklik pada Teratak Chetam : Beranika resepi kerabu

Ni ha resepinya..kredit pada chetam blog dan tukang sumbang resepi  seperti yang tertera 
( ampun..aku tak berapa nampak namanya..kang salah taip kang..naya..naya )

kerabu mangga...aku letak fish sauce sket

buncis goreng with cauliflower ngan dried shrimp

asam pedas kepala serkut ngan bendir

serkut  goreng + ikan masin yang tak diketahui namanya

ikan masin ni diberikan oleh jiran aku kat PW dan kerana ikan goreng inilah yang buat aku rajin nak masak hari ni..gara-gara nak rasa ikan ni la..hala bukan masak apa pun ikan ni..aku goreng aja..

Lepas masak lauk pauk..baru aku masak nasi..Kalau mak aku tahu naya dier membebel aja..Katanya masak nasi dulu sebab nasi ni ibarat ketua..Dan kata mak aku lagi..kalo masak nasi kendian nanti anak yang no 2 kawen dulu..yang tua tak kawen sebab nasi tu ibarat anak yang tua..lauk2 anak yang berikutnya..Entah yer entah tidak la..

Tapi masa adik aku kawen dulu..macam ni la ayat mak aku lebih kurang..mak suka masak lauk dulu baru masak nasi..sebab tu agaknya adik kawin dulu..Hala aku tak kisah pun..anak2 aku sapa-sapa nak kawin dulu kawen la..Rasanya tak ada kaitan pun kan ngan masak-masak nasi nih..

Our lunch sharp at 1.30pm..sebab ikut time enche hubby yang nak ke menyabit di PD..











Monday, June 6, 2011

HARI CUTI..HARI REHAT ATAU HARI PENAT..??

Hari ini aku cuti..dalam erti kata lain..aku tak perlu untuk bersusah payah bangun pagi..mengiron baju..mandi jam 6 suku pagi..bermake-up bagai...pendek kata aku tak perlu tinggalkan katil untuk pergi kerja hari ini..yea yea..


Plan dalam kepala hari ini..bangun untuk mengemas dapur ( seperti yang dikatakan oleh suami yang terchenta..sue..tengok2 sikit dapur tu..abang rasa dah overloaded sangat dengan barang2 yang tak kiter gunakan..)


Then lepas kemaskan dapur..plan nak hantar old news paper dan tin2 aluminium ke recycle center sebab dah semak sangat dalam store..pass tu nak hantar keta racing enche Megat ke car wash..then nak ke MAXIS...kenkonon nak sattlekan bil..pass tu terasa nak ke kedai jam..dah lama sangat since my last watch that given by enche Megat..adalah few years back rasanya..



Aku teragak nak beli yang macam ni..Actually aku dah penah pakai jam yang sebegini kira-kira 14tahun yang lepas..infact aku masih simpan lagi Baby-G warna hijau aku tuh..dah uzur sangat dah.. 

Tapi ropernya kita mampu merancang..hanya tuhan menentukan..tak perlu dikisahkan ( nyanyi ala-ala lagu WINGS gitew )..aku stuck kat dapur aku berjam-jam lamanya..imagine dari pukul 10 pagi sampai jam 6 petang aku mengemas..dasyat tu...rasanya boleh aku masuk Guiness Book Of Record..


Langkah pertama yang aku lakukan didapur ialah mengambil beg plastik besar dan menghumban segala mak nenek bekas-bekas plastik yang tidak berpasangan..maksudnya kat sini..badan ada..tutup tak ada..tutup tak ada tapi badan ada..so ke tong sampahlah jawapnya.


Gambar ni actually selepas siap aku mengemas..cleaning the electrical equipment yang sebenarnya amat jarang digunakan..lelebih lagi cake mixer kat atas tu..aku ader 3 actually mixer ni..yang siap stand with bowl ada 2..hand mixer satu..macam tamak kan..padahal x penah pun aku baking..

Lepas dah kemas..jangan lupa tutup pintu kabinet ni..Barulah nampak lebih kemas dah teratur

Laundry area.Punyalah bersepah dengan detergent..fabric softener..bleaching even cat food punya container pun ada dekat sini.Pening kepala aku memikirkan mana nak campak benda2 ni semua.

Akhirnya aku berjaya menyusun botol2 yang tadinya duduk kat lantai.

Tengoklah atas meja makan aku kat dapor ni.Penuh dengan segala jenis makan.Ari ni aku jenuh membuang sebab dah expired.Musti korank ingat aku ni kaki membazir..mana ader..Actually aku beli sebab nak bagi anak-anak haku makan tapi budak2 tu kalau kat rumah Mak Yam bukan maen lagi dier orang dok mengadap..tapi kalo kat rumah sendiri..memang alamatnya sampai expired la tak berusik..

Tara..dah kemas kan kan kan...


Ini pulak keadaan diatas fridge haku.Penuh ngan tisu..container yang penuh ngan fridge magnet yang dah tercabut magnetnya..yang botol biru tu dah penuh ngan siling..tiap kali aku basuh baju..jumpa duet siling..aku campak dalam ni..dah suku penuh dah..Tak tahulah duet saper..tapi tula saper suruh tak check pocket before throw away baju kotor dalam basket..kan dah jadi hak aku duet2 tu sumer..
Pas tu nampak tak bakul tu..?Actually bakul tu to keep all my bunga2 telur collection..pendek kata kalo saper2 nak kawen tapi tak mampo nak beli bunga telur..meh haku sponsor bunga2 nih..

Aku menjalankan aktiviti 5S ..baru nampak cantik dan kemas kan..

Ini pulak kabinet tempat aku letak my pet need such as shampoo,microbaes talc,vitamin,ubat cacing,ubat telinga,dry food,scented sand dan macam-macam lagilah include a basket of kain buruk.


Satu lagi area nak kena kemas..penat woooo..tak der orang nak tolong ker..enche hubby..saya nak maid sorang..

Berjaya juga aku mengemasnya.


Dah kemas kan kan kan..


Hasil selepas berejam-rejam mengemas..mudah2an berkekalan begini

Lagi gambar dapor dah kemas..heheheehe


Ini adalah area yang paling aku suker sekali..Hall Of Fame..ada banyak sangat kenangan kat sini..gambar aku masa baby..enche hubby..my two boys..gambar kawen aku..gambar adik2 aku..dan memang area ni menjadi tumpuan biler orang datang rumah aku dan aku notice 50% darinya akan buat perkara yang sama kat rumah dier orang sebaik tengok Hall Of Fame aku ni..

From other view..

Koleksi  yang budak2 pompuan suker sangat bila datang rumah aku..tengok aja yerk..tak boleh bawak turun..tapi ada gak yg selamba badak jer bawak turun..dan bawak balik pun ader gak..

Hari cuti yang patutnya menjadi hari rehat telah bertukar menjadi hari penat..tu baru kemas useless thing kat dapor..belum lagi kat bilik tengah yang dah macam store..sarat dengan macam2 barang yang masih boleh digunakan such as table fan..single bed..queen bed..masih boleh digunakan tapi bukan oleh aku..next plan aku nak kemaskan store lak..nak buat garage sale..kat Malaysia ni masih belum popular lagi..so plan nak letak dalam blog as 2nd hand item to sell..Nanti kalo dah siap posting dalam blog ( no this one )..aku akan war2kan yerk..

End of this day..









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...