MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Monday, June 13, 2011

HARI AHAD..HARI 'TER' RAJIN...

Hari ini hari Ahad..tak tahu kenapa tetiba hari ini aku terasa 'ter'rajin pulak nak masak..dah lama benar rasanya aku tak masak since aku batuk-batuk teruk hari tu..Bukan aku tak nak masak yerk tapi enche hubby ku kata ..tak payahlah masak sue..sian abang tengok sue batuk2..walau aku tahu ayat tu ada laen maksudnya tapi dah sebut kan tak payahlah masak..so tak kiralah ada makna laen ke..tak ada ke..aku tetap tak yah masak..kan kan kan..


Pagi-pagi aku dah bangun..dengan destinasi utama nak kepasar besar Melaka..dan dalam kepala dah set-up apa yang aku nak beli dan apa yang aku nak masak..aku pegi sorang jerk sebab enche hubby ngan anak2 masih sedap zzzzzz..dibawah selimut.


Laluan dipagi hari yang tenang dan menyamankan jiwa..view dari dalam keta kat traffic light depan rumah..

Kat gerai menjual hasil tani sayur-sayur kampung..30sen daun kesum..20sen daun limau purut..belacan 1 bungkus dan 2 kuntum bunga kantan yang tak kembang semangkuk..cost me RM2.10

Kat sini lak aku beli 2 biji mangga muda
 (salah amek gambo..patut gambo manggakan)..dengan cili padi RM1..cost RM2.50 

Serkut..sekilo RM18..aku amek yang ini..tak sampai sekilo pun..yang ni cost me RM15


Niat dihati nak beli juga senangin tuh..mahal tul..sekilo RM20..tapi pikir2 balik..kalo aku beli ari ni bila pulak aku nak masaknya..sudah nanti..senangin tu naik hangin lak dok lama-lama dalam freezer..

Kacang buncis..kacang bendir ngan 2 biji tomato.Cost = RM 4.50

Lepas tu aku pergi gerai jual barangan kering.Cili kering tak pedas
( mesti mention..kalo tak nanti di bagi yang pedas menyengat tu..harus terjelir lidah anak2 haku kepedasan nanti )..cili kering tak pedas RM2..bawang putih 2 labu..bawang  besar 4 biji..kacang tanah RM1 ( nak tahu apsal aku beli kacang tanah..?kendian citer ) dan garam sebungkus..RM4.00 semuanya

Pass tu beli paper dan balik laa..buat apa lama-lama kat pasar..bukannya ada apa2 yang menarik perhatian pun..

Dengan penuh patient Q untuk keluar dari pasar..RM1

Sesampai dirumah..apa lagi tanpa menunggu lebih lama aku pun start la memasak ala-ala MasterChef ( siap berapron bagai cuma topi chef jerk yang tak ada )..

Dalam 2 jam gitew aku selesai memasak..nampaknya lepas ni aku kena lebih banyak tengok Quick Fix Meal ngan Robin Miller tu..tak pon show Rachel Ray tuh..30min Meal..baru cepat sket aku masak tapi tulah..tekak dier orang ngan aku mana nak sama...dah bertahun makan kerabu..ulam bagai sekali nak tukar makan salad pulak..haru biru gak nanti..

Dalam pada aku sibuk mengoreng ikan kat dapor..masih sempat aku bertanya pada pakcik GOOGLE ..akan resepi untuk buat kerabu mangga..ha..sebab tulah aku beli mangga muda ngan kacang tanah tadik..
Dalam banyak-banyak search result...aku terpanggil untuk mengeklik pada Teratak Chetam : Beranika resepi kerabu

Ni ha resepinya..kredit pada chetam blog dan tukang sumbang resepi  seperti yang tertera 
( ampun..aku tak berapa nampak namanya..kang salah taip kang..naya..naya )

kerabu mangga...aku letak fish sauce sket

buncis goreng with cauliflower ngan dried shrimp

asam pedas kepala serkut ngan bendir

serkut  goreng + ikan masin yang tak diketahui namanya

ikan masin ni diberikan oleh jiran aku kat PW dan kerana ikan goreng inilah yang buat aku rajin nak masak hari ni..gara-gara nak rasa ikan ni la..hala bukan masak apa pun ikan ni..aku goreng aja..

Lepas masak lauk pauk..baru aku masak nasi..Kalau mak aku tahu naya dier membebel aja..Katanya masak nasi dulu sebab nasi ni ibarat ketua..Dan kata mak aku lagi..kalo masak nasi kendian nanti anak yang no 2 kawen dulu..yang tua tak kawen sebab nasi tu ibarat anak yang tua..lauk2 anak yang berikutnya..Entah yer entah tidak la..

Tapi masa adik aku kawen dulu..macam ni la ayat mak aku lebih kurang..mak suka masak lauk dulu baru masak nasi..sebab tu agaknya adik kawin dulu..Hala aku tak kisah pun..anak2 aku sapa-sapa nak kawin dulu kawen la..Rasanya tak ada kaitan pun kan ngan masak-masak nasi nih..

Our lunch sharp at 1.30pm..sebab ikut time enche hubby yang nak ke menyabit di PD..











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...