MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Monday, June 6, 2011

HARI CUTI..HARI REHAT ATAU HARI PENAT..??

Hari ini aku cuti..dalam erti kata lain..aku tak perlu untuk bersusah payah bangun pagi..mengiron baju..mandi jam 6 suku pagi..bermake-up bagai...pendek kata aku tak perlu tinggalkan katil untuk pergi kerja hari ini..yea yea..


Plan dalam kepala hari ini..bangun untuk mengemas dapur ( seperti yang dikatakan oleh suami yang terchenta..sue..tengok2 sikit dapur tu..abang rasa dah overloaded sangat dengan barang2 yang tak kiter gunakan..)


Then lepas kemaskan dapur..plan nak hantar old news paper dan tin2 aluminium ke recycle center sebab dah semak sangat dalam store..pass tu nak hantar keta racing enche Megat ke car wash..then nak ke MAXIS...kenkonon nak sattlekan bil..pass tu terasa nak ke kedai jam..dah lama sangat since my last watch that given by enche Megat..adalah few years back rasanya..



Aku teragak nak beli yang macam ni..Actually aku dah penah pakai jam yang sebegini kira-kira 14tahun yang lepas..infact aku masih simpan lagi Baby-G warna hijau aku tuh..dah uzur sangat dah.. 

Tapi ropernya kita mampu merancang..hanya tuhan menentukan..tak perlu dikisahkan ( nyanyi ala-ala lagu WINGS gitew )..aku stuck kat dapur aku berjam-jam lamanya..imagine dari pukul 10 pagi sampai jam 6 petang aku mengemas..dasyat tu...rasanya boleh aku masuk Guiness Book Of Record..


Langkah pertama yang aku lakukan didapur ialah mengambil beg plastik besar dan menghumban segala mak nenek bekas-bekas plastik yang tidak berpasangan..maksudnya kat sini..badan ada..tutup tak ada..tutup tak ada tapi badan ada..so ke tong sampahlah jawapnya.


Gambar ni actually selepas siap aku mengemas..cleaning the electrical equipment yang sebenarnya amat jarang digunakan..lelebih lagi cake mixer kat atas tu..aku ader 3 actually mixer ni..yang siap stand with bowl ada 2..hand mixer satu..macam tamak kan..padahal x penah pun aku baking..

Lepas dah kemas..jangan lupa tutup pintu kabinet ni..Barulah nampak lebih kemas dah teratur

Laundry area.Punyalah bersepah dengan detergent..fabric softener..bleaching even cat food punya container pun ada dekat sini.Pening kepala aku memikirkan mana nak campak benda2 ni semua.

Akhirnya aku berjaya menyusun botol2 yang tadinya duduk kat lantai.

Tengoklah atas meja makan aku kat dapor ni.Penuh dengan segala jenis makan.Ari ni aku jenuh membuang sebab dah expired.Musti korank ingat aku ni kaki membazir..mana ader..Actually aku beli sebab nak bagi anak-anak haku makan tapi budak2 tu kalau kat rumah Mak Yam bukan maen lagi dier orang dok mengadap..tapi kalo kat rumah sendiri..memang alamatnya sampai expired la tak berusik..

Tara..dah kemas kan kan kan...


Ini pulak keadaan diatas fridge haku.Penuh ngan tisu..container yang penuh ngan fridge magnet yang dah tercabut magnetnya..yang botol biru tu dah penuh ngan siling..tiap kali aku basuh baju..jumpa duet siling..aku campak dalam ni..dah suku penuh dah..Tak tahulah duet saper..tapi tula saper suruh tak check pocket before throw away baju kotor dalam basket..kan dah jadi hak aku duet2 tu sumer..
Pas tu nampak tak bakul tu..?Actually bakul tu to keep all my bunga2 telur collection..pendek kata kalo saper2 nak kawen tapi tak mampo nak beli bunga telur..meh haku sponsor bunga2 nih..

Aku menjalankan aktiviti 5S ..baru nampak cantik dan kemas kan..

Ini pulak kabinet tempat aku letak my pet need such as shampoo,microbaes talc,vitamin,ubat cacing,ubat telinga,dry food,scented sand dan macam-macam lagilah include a basket of kain buruk.


Satu lagi area nak kena kemas..penat woooo..tak der orang nak tolong ker..enche hubby..saya nak maid sorang..

Berjaya juga aku mengemasnya.


Dah kemas kan kan kan..


Hasil selepas berejam-rejam mengemas..mudah2an berkekalan begini

Lagi gambar dapor dah kemas..heheheehe


Ini adalah area yang paling aku suker sekali..Hall Of Fame..ada banyak sangat kenangan kat sini..gambar aku masa baby..enche hubby..my two boys..gambar kawen aku..gambar adik2 aku..dan memang area ni menjadi tumpuan biler orang datang rumah aku dan aku notice 50% darinya akan buat perkara yang sama kat rumah dier orang sebaik tengok Hall Of Fame aku ni..

From other view..

Koleksi  yang budak2 pompuan suker sangat bila datang rumah aku..tengok aja yerk..tak boleh bawak turun..tapi ada gak yg selamba badak jer bawak turun..dan bawak balik pun ader gak..

Hari cuti yang patutnya menjadi hari rehat telah bertukar menjadi hari penat..tu baru kemas useless thing kat dapor..belum lagi kat bilik tengah yang dah macam store..sarat dengan macam2 barang yang masih boleh digunakan such as table fan..single bed..queen bed..masih boleh digunakan tapi bukan oleh aku..next plan aku nak kemaskan store lak..nak buat garage sale..kat Malaysia ni masih belum popular lagi..so plan nak letak dalam blog as 2nd hand item to sell..Nanti kalo dah siap posting dalam blog ( no this one )..aku akan war2kan yerk..

End of this day..









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...