MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Monday, July 25, 2011

KASIH RYAN 15

CHAPTER 1

“I’m sorry.”

“For what.?”

“Sebab buat kau ponteng kerja hari ni dan drag kau dalam masalah aku..”

Kasih kesat airmata lantas alih pandang pada Ryan yang duduk dihadapannya.

Ryan hanya senyum.

“That what friend are for kan.?”

Kasih ketap bibir disertai dengan angguk perlahan.

“That guy,hmm dah lama kau kawan dengan dia.?”

“Hampir lima tahun.Since I was in Aussie.Dia cinta pertama aku.Seorang lelaki yang sangat baik dan manis.Really care about me tapi tak sangka dalam diam-diam dia ada perempuan lain..”ujar Kasih sedikit mengeluh.

“Bukan semua yang baik dan manis itu indah.Dan tak semestinya cinta pertama akan diakhiri dengan perkahwinan..”

Ryan dipandang tidak berkelip.Siap berfalsafah pulak mamat nih.

“Have you been in love,Ryan.?”soal Kasih tiba-tiba.

Pada pandangan matanya,Ryan tak ada yang kurang jika hendak dibandingkan dengan lelaki yang ada disekelilingnya.

Ryan punya wajah yang tampan,matanya sepet sikit.Kulitnya putih melepak,bersih.

Selain dari aset wajah tampannya,Ryan juga berkerjaya.Dalam usianya,Ryan boleh dianggap berjaya.

Pendek kata Ryan ada segalanya tapi Kasih tak tahu Ryan dah ada girl friend atau tidak.
Ryan hanya senyum membiarkan soalan yang Kasih tanyakan berlalu.

“Atau kau memilih sangat..?”

Senyum Ryan tersungging dihujung bibir.

“Macam mana kalau aku kata aku jatuh pernah jatuh cinta pada seseorang about few years ago..”

“Did she knew..?”

Ryan geleng.

“Where is she now..?”

Ada..”

“Dia tak tahu yang kau cintakan dia..”soal Kasih penuh minat.

Nak tahu juga,siapa gadis yang berjaya menawan hati Ryan.

Ryan angguk.

“Kenapa kau tak beritau dia..?”

“Aku..aku malu Kay.Siapalah aku jika nak dibandingkan dengan dirinya.Dia cantik.Anak orang kaya.Sedangkan aku.Tak tahu dari mana asal usul aku.Kerana perbezaan itu aku tak sanggup nak berterus terang dengan dia..”

“Sebab dia anak orang kaya,kau tak sanggup nak berterus terang dengan dia.Kau pun bukannya kurang apa-apa.”

“Itu kata kau,Kay.Tapi pada aku,perbezaan kami bagai langit dengan bumi.”

“Kau tak cuba dah nak give up.Give a try first..”

Ryan pandang tepat pada wajah Kasih.Mungkin sudah saatnya dia berterus-terang dengan Kasih.

Biarlah apa pun penerimaan gadis itu kelak,Ryan tidak kisah.

Andai Kasih tidak sudi menyambut huluran cintanya,dia tidak kisah berhubung atas dasar sahabat walau hakikat,Ryan mahu lebih dari itu.

“Kay,did you remember,tujuh tahun lepas,when you was 17.?You and your family datang ke majlis konvo aku.Kau cantik sangat masa tu with your pony tail hair.Cute face with cheeky look.Itu kali pertama aku jumpa kau.Terus aku jatuh cinta.Tapi kau memang sombong masa tu.Pandang muka aku pun tak nak..”

“Lepas tu lama kita tak jumpa.Aku dapat tahu dari papa yang kau sambung belajar di Aussie.Kita tak pernah jumpa lagi selepas itu namun aku tak pernah berhenti menyintai kau.Hinggalah kita berjumpa buat pertama kali di Earth Land dimana aku telah menjadi musuh nombor satu kau..”

Kasih bisu.Tada perasaan.Sememangnya apa yang dikatakan Ryan tidak dapat diterima akal warasnya.

Ryan dipandang tidak percaya.

“Aku serius bila aku kata aku nak kahwin dengan kau.”

“Aku tak boleh kahwin dengan kau Ryan.”

“Kenapa.?”

“Sebab aku tak cintakan kau.”

“Aku faham Kay.Siapalah aku untuk kau cintai jika nak dibandingkan dengan lelaki itukan.Dont worry.Aku faham.Aku dah cukup puas hati,dapat beritahu kau apa yang aku pendam selama ini.”



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...