MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Monday, July 25, 2011

KASIH RYAN 18

CHAPTER 18
              
Deringan telefon menyentakkan Kasih dari khayalan.Diletakkan semula tangkai rose merah yang baru dicapai kedalam bekas dan pantas mencapai NOKIA 6280 yang terletak berhampiran.

Melihat gambar pemanggil yang tertera di skrin membuatkan dia sedikit terkejut.

Sudah lama dia tidak menerima panggilan dari yang empunya nombor ini.

Butang hijau ditekan lantas telefon dibawa ketelinga.

“Assalamualaikum.”

“Waaalaikumsalam.”dia menjawap perlahan.Ada getar dihujung suaranya.

“Kay..”

“Saya..”

“It’s me,Azran..”

“Ya,I know..”

“How are you..?”soal Kasih setelah beberapa saat membisu.

“Great.Err..I call nak ajak u lunch hari ni.Itupun kalau you sudi.”

“Err....”

Kasih kehilangan kata.Spontan wajah Azran bermain dimata.Masakan dia boleh terima pelawaan Azran.

Apa kata Ryan,kalau Ryan dapat tahu kelak.Pasti timbul masaalah.

“Please Kay.I nak sangat jumpa you.”

“Apa yang you mahu sebenarnya..?”

“I nak jumpa you.We have lunch..”

“I cant..”

“Why?You takut husband you marah..?”

Kasih diam.

“I isteri orang.Tak elok berjumpa lelaki lain..”

“You pun ada customer dan supplier lelaki.You pun ada jumpa mereka kan..”

“That is different..”

“Then treat me as your customer.I’ll buy anything.You delivered it to me..”rayu Azran.

Kasih hela nafas.Terbit rasa kasihan pada Azran.

“Sorry Azran.I tak boleh jumpa you.I tak mahu Ryan fikir yang bukan-bukan..”

“Please Kay.Lepas ni kalau you tak mahu jumpa I lagipun tak apa.I tak kisah.Tapi I rayu you kali ni..please..”

“Meet me at Windmill JJ.In half an hour..”akhirnya Kasih beri jawapan.

“Thanks Kay.I see you there.Bye..”ujar Azran.

Suaranya jelas ceria dipendengaran Kasih.

Kasih capai semula mawar merah tadi namun dengan fikiran yang sedikit melayang membuatkan dia tersasar.

Gelas berisi fresh orange kelantai.Pecah.Mira angkat muka sambil mengeleng..

“Kau ni..asyik berangan dari tadi.”

“Siapa yang berangan.Aku tak sengajalah.”

Kasih bela diri.Cepat-cepat mengutip kaca yang bersepah dan buang kedalam tong sampah.

“Pukul berapa appointment kau dengan King Hotel tu..?”

”Pukul 2.Tapi aku keluar kejab lagi ya.Ada urusan ..”

“Okay.Tapi kau be careful sikit dengan si Amri tu.Dia tu asyik nak minta diskaun aja.Ingat kita ni kedai diskaun ker..?”

Kasih senyum mendengarkan kata-kata Mira.Amri,pengurus hotel King segera menjelma di fikiran.

Berpewatakkan menarik tapi sedikit kelam kabut dan perkataan diskaun tak pernah lekang dari mulutnya.

“Aku tahulah,nak  handle dia macam mana..”

“Bagitahu dia.Kalau nak diskaun lebih-lebih,contract tu kena panjangkan lagi.baru boleh bagi diskaun lebih.”

“Yalah..”

Kasih kerling  jam dipergelangan tangan.

Rasanya lebih baik dia keluar sekarang,jika tak mahu sangkut dalam kesesakkan lalu lintas.

@@@@@

Dari jauh sudah nampak kelibat Azran menantinya.

“Sorry lambat..”

 “It’s okay.I pun baru sampai.”

Mereka mengambil tempat bersebelahan tingkap yang terbuka.

Seorang pelayan datang dan meninggalkan menu,memberi mereka masa untuk memilih hidangan yang mahu dinikmati.

“Selera you masih sama.?”

Kasih angguk perlahan.Lamp chop dan jus nenas.Pilihan wajibnya setiap kali mengunjungi WindMill,sekalipun berpuluh pilihan tertera dimenu.

Menu diserahkan semula kepada pelayan yang sudah mengambil pesanan.

“How’re you doing now.?”soal Azran sebaik pelayan berlalu.

Kasih yang leka menyeka peluh didahi,diperhatikan penuh kerinduan.

“Mmm..okay.Fine.As you see.”

“You bahagia sekarang.?”

Kasih senyum.Mereka berbalas pandang sebelum dia mengangguk perlahan.

“Alhamdulilah.Dia tentunya seorang lelaki yang baik..”

Kasih masih dengan senyum dihujung bibir.

“Macam mana dengan business you sekarang..?”

“Well.Dengan izin Allah,segalanya berjalan seperti yang dirancangkan.Dah ramai yang tahu dan kenal kedai kami.Agak busy sikit lately..”

“Baguslah macam tu.Tercapai juga hajat you ya..”

“Macam tulah..”

Hidangan yang dipesan tiba seketika kemudian.Masing-masing senyap dan sunyi.Hanya bunyi garfu dan pisau kedengaran dimeja makan.

Terasa janggal untuk berbual selepas apa yan terjadi.Lidah tidak lembut seperti dulu.Otak juga tidak boleh spontan berfikir apa yang mahu dibualkan.

“Dia jaga you dengan baikkan..?”

“Siapa?Maksud you Ryan..?”

“Siapa lagi..”ujar Azran dalam senyum.

“Ya.”

“That’s good..”

“I sentiasa doakan kebahagiaan you,Kay..”

“Terima kasih.You dengan Lia macam mana..?”

“Macam mana apa..?”

“Err..bila nak kahwin..?”

Tercetus tawa Azran membuatkan Kasih sedikit tertanya.

Salahkan soalan aku tadi.?Lawak ke.?

“Lia bukan perempuan yang sesuai untuk I,Kay.Entahlah.Bukan dia tak baik tapi memang dia bukanlah perempuan yang sesuai untuk I..”

“Memang dia suka pada I tapi hati I bukan pada dia.Macam-macam cara Lia buat tapi tak tahulah.Hati ini bukan untuk dia..”

Kasih bisu.Memikirkan kata-kata yang paling sesuai untuk dituturkan namun hampa.

Otaknya masih kosong dan tiada sepatah perkataan pun meluncur keluar.

“Tapi I tak nafikan,Lia memang hebat..”

“Maksud you..?”

“Dia memang hebat sebab berjaya pisahkan kita.Berjaya buat you percaya yang I ada affair dengan dia.Berjaya buat you tak percaya langsung pada I sedangkan you lebih kenal I siapa.Hebatkan dia..?”

“Azran,perkara yang lepas tak usah ungkit semula..”

“I bukan ungkit cuma mengenangkan nasib I yang tak sebegitu baik..”

“Kenapa you buat keputusan terburu-buru Kay.?”

“I..I tak faham..”

“Married that guy.You and I should sit and talk.Tapi you ran away from me.You tak nak jawap my call,tak nak reply my sms.You keep quite.Senyap.I pun tak tahu yang you dah kahwin dengan that guy if your father tak beritahu sebab I tahu you bohong masa you perkenalkan dia sebagai tunang you dulu...”

“Things had happen Azran.I had to responsible for what I had done.There is no way turn..”

“Yes,there is.There is always a way,Kay.You told me before.Takkan you dah lupa..”

Kasih pandang pada Azran.Mata Azran bercahaya.Senyum masih dibibir.

“Back to me Kay..”

“You’re crazy..”

“I tak kisah siapa pun you.I love you Kay.You pun tahukan.Leave that man.Kita pergi jauh dari sini.Start new life dekat tempat dimana tak ada orang yang kenal kita..”

“Tak semudah itu..”Kasih geleng perlahan.

“Jangan mengalah sebelum kita cuba Kay.I sanggup berdepan dengan Ryan.I explain to him.He’ll understand...”

“No..”

Kasih geleng.Tidak setuju dengan permintaan Azran.

Ini bukan perkara main-main.Dia tak sanggup melukakan hati papa dan mama.

Lagipun bukan mereka yang suruh dia kahwin dengan Ryan.Dia yang rela sendiri.

Dia pasti dihujani dengan seribu satu soalan sekiranya dia buat kerja gila ini.

“Azran,I tahu you masih sayang dan cinta pada I malah I sendiri mengaku..deep in my heart,I masih sayang pada you tapi jangan suruh I tinggalkan Ryan.I tak sanggup..”

“Why.?You don’t love him..”

“Ya,I admit.I did not love him tapi I sendiri yang rela mengahwini dia.My parents never force me.You got what I mean..”

“No,I did not..”

“Forget about me,Azran.There’s a lot of lady yang lebih perfect,lebih bagus dari I untuk you.Pick one dan lupakan I..”

“Talk is easy Kay.Put yourself in my shoes than you akan tahu bagaimana perasaan I..”

“I’m sorry for that Azran..”








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...