MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Monday, July 25, 2011

KASIH RYAN 4

CHAPTER 4

Beg berisi komputer riba diletakkan disebelah gadis  yang sedang leka meneliti sesuatu.

Kasih sedikit terkejut,namun pantas senyuman diukirkan.

“Sorry,I’m late dear.”

“It’s okay.Kay pun baru saja sampai.”

“Dah order..?”

Angguk.

“How’s your work..?”

Azran hela nafas pendek.Wajahnya kelihatan kepenatan.

Ada beberapa kes yang perlu diselesaikan segera.Kena ulang alik ke KL.A bit tired.”

“Kesian sayang I ni.”

Azran senyum.Mencapai jari-jemari gadis kesayangannya dan digenggamnya erat.

“I sayang you tahu..”

“I know that.”dia senyum.

“Kay,let get married.Dah sampai masanya untuk kita kahwin tau..”

“I know.”

“Tapi you belum ready lagikan..?”

“Sayang,you tahukan yang I nak ..”

“Ya..ya.I know.You nak berjaya dalam kerjaya dulu kan.At least buka business,then baru nak kahwin.Betul tak sayang.?”

Dia diam.Mengerling Azran disebelah yang dirasakan seakan menyindirnya.

Genggaman jari-jemari Azran terasa begitu erat sekali.Dia angkat muka dan mereka berbalas pandang.

Azran senyum seraya membetulkan anak rambutnya yang terjuntai.

“Jangan ambil hati sayang.I faham.I akan tunggu you walau masa tu umur kita dah layak untuk punya cucu atau cicit..”

‘You perli I ya sayang..”satu cubitan singah dipaha lelaki itu lantas dia mengaduh sakit.

“I nak bagitahu you sesuatu..”

“Apa dia..”Ice blend mocca dihirup perlahan.

Wajah cantik Kasih Ariana diamatinya.Gadis itu makin hari semakin cantik dan menawan pada matanya.

Namun dia jatuh cinta bukan kerana gadis itu cantik tapi kerana Kasih ada keistimewaannya sendiri.

Dia bijak.Namun sedikit degil.Bukan sedikit tapi memang degil.Keras kepala namun manja dan bersahaja.

Dan Azran tak sanggup untuk melepaskan gadis itu ketangan mana-mana lelaki sekalipun.Dia sanggup biar seribu tahun menunggu Kasih.

“Sayang,you dengar tak apa I cakap ni..?”

“Dengar..”

“So apa pendapat you..?”

“You sukakan buat tu semua..?”

Angguk.

Azran senyum.
.
“I rasa itu idea yang baik.Tapi mula-mula kenalah promo lebih sikit.Yalah nak advertise you punya servicekan.”

“Itulah.I ingat nak create web site untuk promotekan service I tu.Then ikutlah mana-mana exhibition yang ada.What do you think..?”

“Great idea.I’ll support you.Dont worry sayang.I’ll be your first customer..”

“Thanks sayang.I tahu you’ll support me.”

Dia tersenyum senang.Begitu juga Azran.Tiba-tiba dia sedar.Melihat senyuman Azran,ianya tidak seperti selalu.

“Kenapa dengan you ni,sayang.?”

“Kenapa dengan I?I okay saja..”

“I tahu.Come tell me,apa yang ada dalam kepala you tu.”

Azran senyum.

“Betul..tak ada apa-apa.”

“Sayang,lima tahun I kenal you tahu.Tahu sangat jenis-jenis senyum you tu.Senyum paksa..senyum tak ikhlas..senyum rela..senyum ikhlas..dan senyum ada masaalah ..”

“So sekarang senyum I ni senyum ada masaalah lah.?”

Kasih angguk.

“You boleh tipu orang lain tapi tidak I.”

“My mom call tadi.Dia tanyakan you.”

“Ooo..really.Then you cakap apa.”

“I cakap you busy.Nanti bila you free you akan datang visit dia.”

“La..itu saja problem you.?”

“Is not only that Kay.Dia bising.Suruh kita kahwin cepat.Dia nak cucu sebelum dia,you know.”

Kasih diam.Wajah tua ibu Azran terbayang dimata.Wanita itu cukup menyayangi dirinya.

Itu dapat dilihat setiap kali kunjungannya ke rumah Azran,layanan ibu Azran begitu istimewa sekali dan dia juga amat menyenanginya.

“Ibu sayang sangat dengan you Kay.Dia tak nak I lepaskan you.Tapi macamana.You tak nak kahwin dengan I..”

“I tak kata macam tu.I’ll married you but after..”

“Don’t mention that again and again.I faham.Tapi lepas kita kahwin pun you masih boleh keep going on with your business,sayang.”

Kasih diam.Perhatikan sekali lagi wajah Azran yang sedikit muram.Lelaki yang telah lima tahun bertaktah dihatinya itu memang amat disayanginya.

Memang mulutnya sedikit cabul bila mengatakan yang dia tidak kisah kalau Azran meninggalkannya tapi dia sendiri tidak dapat bayangkan kalau lelaki itu betul-betul meninggalkan dirinya.

“You promise akan benarkan I buat semua tu selepas kita kahwin..?”

“Pernah ke I mungkir janji I pada you selama ini?”pertanyaanya dibalas dengan pertanyaan.

Kasih geleng.

“I sayang you Kay.I nak you bahagia.I akan lakukan apa sahaja untuk kebahagiaan you.Kalau dengan membuka business boleh membahagiakan you,I tak akan menghalangnya.”

“Itu sebelum you jadi husband I.Mana tahu lepas kahwin nanti you tak kasi I keluar rumah.”

“Mmm zalimnya I .”

“Manalah tahu..”

“Kay..let get married.”

Gadis itu diam.Masuk kali ini,entah sudah berapa kali Azran mengajaknya berkahwin.

Dia tidak tahu jawapannya.Ego sangatkan dia?Hanya kerana terlalu mahu mencapai cita-cita,dia sanggup mengecewakan sekeping hati.

Letakkan kau ditempat Azran,Kay.Lima tahun menanti tapi kau berdolak dalih.Aku takut satu hari dia jemu menunggu.Masa itu,dah tak gunanya kau menyesal.

Terngiang kata-kata Mira,satu  hari dulu.

Dia hela nafas,dalam-dalam.Azran ditatapnya dengan segaris senyuman.

“Tapi you kena jumpa family I dulu.Takkan nak terus kahwin macam tu aja.Papa dan mama tentu terkejut kalau tiba-tiba I balik dan bagitau I nak kahwin.Tentu mereka fikir yang bukan-bukan.”

“Is that mean you agree..?”

Kasih hanya tersenyum namun senyumannya sudah cukup memekarkan bunga-bunga didalam hati Azran.

“I janji akan bahagiakan you,Kay.I akan jaga you..sebagaimana your parent jaga you dan I berjanji tidak akan sesekali menyakiti hati you dalam apa cara sekali pun.”ucap Azran bersungguh.

Kasih senyum sambil mengangguk perlahan.

Dia percaya setiap kata yang diucapkan Azran.

“Mmm..back to my plan tadi.You think I should buka my own shop or I bagitahu Mira and share with her.?”

“You ni..tak kasi I chance langsung ya nak manja-manja.Ingat boleh lah jiwang-jiwang sikit..tapi alih-alih business dia jugak yang top priority.”Azran menggeleng..

“I nak buat cepat benda  ni.Kalau cepat sattle..cepat kita kawin.Kalau lambat..mm lambat lah..”

“Ohh..you ugut I ya,sayang.”

“Bukan ugut.I hanya nak maksure my plan ni success before we get married.Kalau tak nanti lepas kahwin..I akan busy lagi dengan projek yang tak siap ni.Nanti masa tu ..you merungutlah macam-macam..”

Lebar senyum Azran mendengar kata-kata Kasih.

“I pernah merungut ke dengan you..?”

“Taklah..tapi mana tahu.Lepas kahwin..you dah bertukar menjadi Azran yang lain..”

“I will be always your Azran,Kay.Tak akan berubah biar sejuta tahun lagi..”

“Kalau kita boleh hidup sebegitu lama..barulah I boleh tahu yang you ni akan berubah atau tak..”

“Kita tengok sajalah nanti,siapa yang akan berubah.”


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...