MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Wednesday, August 3, 2011

STOBERI MILKSHAKE VERSI PUAN SUERIA...

Posting pertama haku di bulan Ramadhan ini ada kaitannya dengan apa yang aku buat untuk berbuka puasa pada puasa yang ke3 tadi..

Citernya begini..anak2 haku bersama enche Megat terchenta gemar sungguh dengan milkshake sinajib jiran haku kat Pahlawan Walk tu hingga tiap2 minggu akan mengoder..banana milkshake la..vanilla milkshake la..termasuklah diri aku yg suker betul avacado milkshake..

Setiap kali membeli milkshake dari Najib..aku akan peratikan cara2 dia membuat milkshake yang sedap dan sungguh lemak itew..so today I decide to make it myself tapi berpandukan resepi yang aku cari dialam maya dengan bantuan pakcik GOOGLE..

resepi dengan bantuan pakcik google

Hari ni aku nak cuba buat stoberi milkshake walaupun banyak dah resepi milkshake yang aku dapat hari ni..main reason..mudah jerk..sebab aku suker stoberi yang masam-masam manis tuh..

Mula-mula kenalah ada buah stoberi dalam 7-8 biji..bergantung pada saiz..kalo buah besar tak yah la banyak..tapi kalo buah ala-ala aja saiznya..letakla banyak-banyak pun tak apa..tak berdosa pun..

Buah tadi tu korang bersihkan dulu then belah dua..nak belah tiga atau empat pun buleh..ikut suker..

aku guna susu dutchlady stoberri yang nih..

eskrem vanilla jenama nestle sebab wallnyer brand dah habes tong kecik

Pass ni adalah acara masukkan stoberi..susu stoberri..ais..gula cket dan eskrem..tak sabar aku nak menantikan hasilnya dalam beberapa minit yang akan datang..

apalagi..semua dah masukkan..??letaklah balang tu atas machine dan tekan on sampai sumernya sebati dan transform  menjadi milkshake..

Wala...inilah stroberi milkshake versi puan sueria..cuba jangan tak cuba..memang sedap dan berbaloi-baloi wang ringgit dapat dijimatkan..

Ooo..nak resepi yerk..tengok argh kat gambar yang mula-mula tu..kan dah ada..apa.???tak nampak..meh aku tulis kat sini..tapi bila aku dah penat2 tulis..janganlah pula tak buat yerk..

STOBERI MILKSHAKE ALA PUAN SUERIA
Bahan-bahan :-
7-8 biji buah stoberi..( nak banyak pun buleh )
2 gelas susu ( aku suka stoberri..sebab tu guna susu stoberi..kalo fresh milk pun buleh..no halnyer )
2 sudu eskrem vanilla atau lebih atau leh guna krimer
Sikit gula dan ais
nota kaki : ais jangan guna yg besar gabak unless blender korank memang khas tuk buat shake atau ice-blended..

Macam mana nak buat :-
Macam yang aku nyatakan kat atas tu yerk...











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...