MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Monday, October 31, 2011

SAYA DAN PANCAKE @ LEMPENG

Hari tu duduk sembang2 ngan member opis..ntah macam mana terkeluar lak citer pasal pancake..fuhh..makan ngan madu la..makan ngan jem la..macam nak meleleh air liur ..


Semalam aku g ECONSAVE..beli barang nak buat cucur kodok udang ngan jagung..sekali ntah macam mana ternampak lak deretan kotak-kotak instant pancake..capailah satu..mana tahu ada masa boleh la berpancake bagai..


Hari ni mood terajin pulak..lagi pun terasa nak makan pancake..apa lagi..lepas mandi..semayang..aku pun mulakan operasi..


aku pilih pancake perisa  blueberry sebab kat rumah ada filling blueberry

Lepas tu mulalah operasi membancuh dengan sedikit air,sebiji telur and few spoon of oil..tapi aku tukar guna butter yang aku cairkan..lagi besh dan lemak gilossss..tapi gambar semasa operasi membancuh aku terlupalah pulak nak snap barang 2-3 keping so imagine ajalah sendiri how it look like..

Then panaskan kuali leper..sebab kalo guna kuali yang melekung susah sket nak dapatkan bentuk lempeng..aku guna kuali leper TEFAL yang dah lama sangat dok bersarang dalam kabinet..

guna senduk aja untuk buat bentuk macam ni

tunggu sampai keluar bubble2 besar macam ni then baru flip

masak yang belah satu lagi tu taw..

wala...dua2 belah dah masak..well done

lastly..sapulah blueberry filling kat atas tu..and ready to ngapp..

Dulu ingat masa kecik2..nenek haku suka buat lempeng kelapa muda..kalo nak manis letak gula sket tapi nenek aku buat yang ala-ala tawar..so kami makan cicah ngan sambal ikan bilis..sedap wooo..tapi sekarang dah tak ada orang nak buat lempeng kelapa tu lagi..nenek aku jauh kat kampung..dan tak berapa sihat..i miss my grandmom and her lempeng kelapa so muchhhh...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...