MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, November 20, 2011

CURRY 'DEVIL'..AIR TANGAN PUAN SUERIA..

Last week aku masak black pepper beef with veggie kan..??remember my previous posting..?well today aku a bit rajin nak masak lagi sebab banyak sangat lagi daging lembu dalam fridge aku tu..


Tapi hari ni terasa nak masak kari daging pulak..memandangkan aku ni bukanlah terror sangat masak kari ni..so patutlah kiranya aku bertanya pada orang yang pakar..nak dapatkan hasil yang terbaek so kenalah tanya pada pakar yang terbaek jugak..


Bahan-bahan yang aku gunakan actually mengikut gerak hati dan citarasa aku sendiri..tak adalah aku guna sekilo daging ke..dua ulas bawang merah ke..dua biji kentang ke..tidak sama sekali kerana aku sesuka hati aku ajer membuat sukatannya..


Kalo rasa nak terai my beef curry 'devil nih..( nih copycat nama curry devil orang-orang portugis ngeh ngeh ngeh.sebab curry devil tak guna santan.tapi curry devil ai ada letak santan)..marilah kita bersama-sama melihat bahan dan caranya..


Bahan-bahan basic macam biasalah..dah nama pun kari daging kan..so daginglah main raw material dia..bukan ikan..ayam mahupun kambing yerk..as I told before..sukatan yang aku guna adalah sukatan ikut suka aku so i'm not so sure berapa kg aku guna daging ni but rasanya less than a kilo..


Ni pulak crushed material tapi ada masa ke nak crushed bahan-bahan ni..blender aja..ginger..garlic and red onion

Part of ginger tu korank crushed yer..nak banyak pun tak apa..tarak hal la makan halia banyak..buang angin dalam badan katernya

Cinnamon..cloves..star anise..cardamom white pepper seeds..ni semua untuk di stir fry kan..BTW tukang punya resepi ni cakap jangan letak banyak sangat cinnamon..ada dia bagitahu aku kenapa..but i forgot already laa..

The most important ingredient..of course lah curry powder..ni curry powder yang dah mix with tamarind juice..jangan banyak sangat tamarind juice tu..nanti masam..gua tak tahu..

Ni cara nak masak pulak..amboii..mak dah macam Master Chef nyah...panaskan minyak dulu apa-apa pun..then tumis la bahan2 tumis tu dulu.
( hala..kayu manis..buah pelaga..bunga cengkih etc tuh )..tumis sampai naik bau dan jangan sampai hanget..then masuk pulak ingredient yang korank blend tadi..beserta daun kari..tumislah sampai bau wangi dan menyengat..tapi aku dah on kan exhaust fan aku ketahap maximum so baunya habes disedut keluar..( sure jiran-jiran aku bertanya sesama sendiri..siapalah yang masak kari bau sedap ya amat nih..kih kih kih )

Bila dah masak..naik bau..masukkan lak curry powder yang kita dah bancuh ngan tamarind juice tadi..kacau sebati dan pastikan api sedang-sedang aja yer..jangan guna api besau..nanti hanget kari korank tuh..

Pass tu masukkan daging dan halia yang ditumbuk kasar..kacau sebati..

Pass tu tutup periuk sampai daging half cooked..kawan ai cakap kalo nak cepat empuk daging ni ..letak pak aji sket..tapi mak ai cakap lak jangan letak pak aji..nanti rambut cepat luruh but since ni resepi kawan ai..so ai ikutlah apa cakap kawan ai tu yerk..

Later on..bila daging dah half cooked..baru masukkan kentang..ai suka guna US nya kentang sebab besar-besar..kalo holland nyer potato size dia agak kecik sket..but it's all bergantung pada yang memasang..nak guna kentang dari Cameron Highland pun tak ada yang melarangnyer..

Lepas daging dah empuk dan kentang pun sama dah empuk..last sekali korank masukkan santan..kat sini tak ada istilah santan pekat atau santan cair..aku beli siap-siap santan dari sebiji kelapa dan masukkan terus..kalo rasa-rasa nak cair sket..korank letaklah air..pekat atau tidak curry devil korank ni pun bergantung pada korank jugak..suka hati yerk..dan jangan lupa perasakan dengan garam yerk..takut nanti tak rasa masin lak..dah tak sedap..

Wala..inilah dia beef curry devil..air tangan dari ai dengan resepi ikhsan dari opismate ai..beside that..untuk lunch kami sefamily last saturday..ai masak jugak..kangkung goreng belacan...dan ikan selar goreng..kangkung tu sengaja ai letak banyak kuah dier sebab anak ai..Adam suka makan nasi ngan kuah sayur..

Alhamdulilah..anak-anak dan laki ai puji curry devil ai..tu yang teruja rasanya nak masak lagi next week..

Untuk makluman devil tu diambil dari bahasa Portugis yang bermasksud 'delicioso' aka...sedap










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...