MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, November 13, 2011

MASAK KER..??

Hari ni teragak nak cook for lunch sebab almost a month dah dapur aku tak berasap..cooker hood pun dah lama tak on..silap-silap tak boleh nak inhale smoke dan smell kat dapor tuh..


Tapi hari ni tak g pasar sebab dah kelewatan bangun.Hmmm apa yang ada dalam fridge tu ya..OMG..banyaknyer daging-daging lembu..berkilo-kilo so aku decide nak masak black pepper beef..resepi..??tanyalah pakcik google..senangggg...


Seperti masakkan-masakkan yang lain..perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menumis..tumislah garlic,onion,ginger dan red chili sampai naik baunya..tapi jangan sampai hanget yerk..

Lepas tu letaklah black pepper yang kasar-kasar ( kalau rajin bolehlah tumbuk kasar tapi kalau malas macam aku..guna saja yang dah siap-siap dalam botol ).

Then masukkan sos tiram..kicap manis..sos black pepper sket..garam dan gula but makesure do not put too much salt sebab kicap tu kan dah masin...kalo nak kena darah tinggi..dipersilakan letak 18 kilo pun tak aper..

Ni bahan-bahan sos yang aku guna..ikut suka koranklah nak guna apa brand pun..tak kisah..janji betul..kalo kata sos tiram..gunalah sos tiram..janganlah pulak korank guna fish or squid sauce pulak..memanglah haru jadinya..

Then kacaulah bahan-bahan dalam kuali tu..jangan sampai hanget..dan agak2 bila bau dah naik..korank pun dah rasa semua ada..masin..manis..pedas..masukkan lah pulak daging ..aku masukkan daging ( yg aku dah rebus dulu ) ngan cauliflower..sebab aku suker cauliflower so..aku masukkan sekali..kalo tak suka tak payah lah letak..



Lepas tu macam biasa..kacaulah agar daging ngan cauliflower ni sebati dengan bahan-bahan sos tadi..masak agak-agak hingga cauliflower ni half cooked 


Then masukkan pulak capsicum (suker hati nak guna merah ke hijau..aku guna sebiji aja yang half green half red..jimat..)kacaulah lagi sampai sebati semuanya..


Last sekali aku masukkan kentang ( yang dah half fried ) dengan bawang besar yang dah dipotong..then kacau semuanya sampai sebati..later on last sekali masukkan bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah daging black pepper nih..

Jangan lupa rasa masin..manis..pedas ( kalo suka nak pedas..letak lagi banyak-banyak black pepper tu yerk..)..bila rasa-rasa dah masak sempurna..tutuplah api dapo gas korank tu..angkat daging letak dalam mangkuk..it's ready to eat..yum yum yum..


Beside this menu..hari ni aku goreng buncis ( aik buncis lagi..)..what to do..dah veggie ni is our favourite..so hari-hari mask buncis pun tak ada hal lah..hari ni aku goreng buncis with dried shrimp..sedap ajer..

Our lunch menu today..black pepper beef with veggie..fried buncis with dried shrimp and selar goreng..simpla ajakan..tak perlu kuah-kuah bagai sebab anak-anak aku berserta suami yang terchenta tak suka makanan berkuah..jom..makan..BISMILLAH..


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...