MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Friday, December 21, 2012

BIG BAD WOLF BOOKS 2012

hari ni kita orang satu family pi BBW held at MIECC @ Mines International Exhibition Convention Center..actually start dah lama from 7th Disember hari tu and will end on 23rd Disember..tapi baru hari ni kita orang ada masa nak pegi jengah..

hari ni malas nak citer panjang-panjang sebab penat lah dan tak sabar nak membaca buku-buku yang dah dibeli secara berjemaah di BBW itew..so aku tepek gambar ajalah yer..tapi nak citer sket..hihihii..this is actually the 1st time kita orang pergi BBW nih..tahu pun dari member-member FB tapi memang heavenlah pada peminat buku expecially buku-buku dari oversea yang kita memang sedia tahu harganya yang agak melantung mahal bila dah sampai sini..

kat sini ada lebih 3 juta buku untuk dijual pada harga serendah RM3 ajer..yelah diskaun from 75% to 95%..tak ko rasa macam nak giler..tengok semua pun rasa nak beli..adoii..kita orang dekat sini dekat 4 jam jugak..tu pun rasa macam tak cukup..rasa macam nak datang lagik tapi tahun depan kot..

giler banyak buku-buku dekat sini..nak cari senang aja sebab dia orang ada gantung tag dekat belah atas so just follow tag-tag tu untuk cari buku-buku yang korank berkenan..books for children,photography,cooker,family & relationship,politics,malay novel dan macam-macam lagilah..

kalau suka nigella..memang banyak sangat buku dia..jamie oliver pun sama..aku tak beli pon hihihihi tapi memang worth it la kalo beli sebab RRP buku nigella ni around RM119.90 tapi kat BBW ni baru RM30..hardcover lagik tu..

kita orang siap bawa beg sorang satu..enche suami aja yang tak bawak tapi dun worry kat pintu masuk tu disediakan kotak-kotak untuk korank letak buku-buku yang nak dibeli tapi aku tengok kebanyakkannya bawa beg sendiri..beg troli..ada yang guna stroller baby jugak..pass tu jangan risau kalo kotak tu dah terlampau berat (yelah shopping buku macam tak hengat dunia..buku-buku tu lak berat nak giler)..korank leh simpan dulu dekat bahagian penyimpanan..jangan risau tak kena bayar pon hehehehe..

sampai aja kat sana kita orang split..enche hubby kearah lain..anak-anak aku amir n adam pun ke tempat lain..aku tak risau sangat dia orang hilang sebab masing-masing ada handphone and dah janji..kalo siapa yang dah sattle pilih buku kena tunggu dekat tepi tangga..so tak jadi masalah kan..bukan apa kalo dok tunggu masing-masing pilih buku harus 12 jam pun tak cukup dok dalam tu..aku mula-mula terus tuju arah novel malay..murah tu RM8 untuk satu novel keluaran creative enterprise..terus aku amik dalam 15 buah mcm tu hihihihi..tamaknyer makk..then aku g area cooker..niat dihati nak cari baby and toddler food tapi tak jumpa..penat pusing..buku resepi lain-lain banyak la sangat..last-last jumpa 2 bijik jerk..lepas aku dah pilih buku-buku lain terus head ke tempat yang dijanjikan dan aku tengok enche suami dan anak-anak dah ada kat situ..masing-masing tengah kusyuk baca and select buku yang nak dibeli..

giler tak..dok dalam tu 4 jam tanpa rasa lapar atau dahaga tapi bila dah habis pilih..time nak bayar tu baru rasa lapar hiihihi..total buku kita orang beli hari ni 37 buah semuanya dan cost us just RM289.00..kenapa aku kata JUST RM289.00..sebabnya nilai sebenar buku-buku tu lebih dari itu..memang ada certain magazine yang enche suami beli tu dated 2010 tapi yang penting isi dalamnya kan..lagipun knowledge is priceless..

buku-buku yang sempat disambar dalam masa 4 jam..x cukup kan 4 jam tu..kalo boleh aku nak pegi hujung minggu sebab buka 24jam..lagi la lama boleh berkampung kat sini..

 enche suami memang suka buku-buku about world war ni dan dekat sini memang banyak sangat buku-buku pasal ni sampai dia tak tahu yang mana satu nak beli..at last yang kat dalam gambar ni menjadi pilihan hati dia..1)World At War RM20..2)The Story Of World War 2 ..yang ni RRP dia RM98.90  kat sini RM25 tapi enche suami dapat yang tag dia RM20 hihihihi..3)The Battle Of Britain RM10..4)World War 2 RM15..harga kalo kat UK12.99..5)The Vietnam War RM6..kalo kat US rege dia $7.99 sama gak ngan buku yang satu lagi tu 6)World War One Life In The Trenches RM6

both magazine golf ni just RM5 each instead of harga asal dia UK4.20..kiralah sendiri berapa harganya kalo dah convert duet kita and jangan luper plus tax lagi..magazine ni lah yang aku kata tahun 2010 tuh tapi hubby kata yang penting isi dalam dia dan memang tak ada magazine ni jual kat malaysia so  tak pedulilah tahun bila pun..

ni semua buku-buku adam..one set of nickledeon sponge bob square pants contains book 1 to 20 which is RM5 each..harga asal kalo kat US3.99..then anak bujang aku ni beli buku wresting lak..nasib baru RM3 jerk..another spongebob book tapi kali ni ada 34pcs holographic stickers..just RM5 but in US $5.99..disney pixar cars pull tabs and pop up book RM 8 (UK5.99)..star wars activity book RM 6 (UK3.99) dan ironman adventure with 30 metalic sticker RM3 (US $3.99)..murah-murah tapi dier sedikit bengang sebab buku anime dan manga banyak in english..hehehe..

 yang ni lak buku-buku saya..consist of 1)10 malay novel RM8 each compare to harga sebenar around RM17.90 to RM22.90..heaven..2)baby & toddler recipes RM6 (US $7.99)..3)annabel karmel bestever cookbook RM15 (UK14.99) buku resepi masak-masak ni untuk baby and toddler..sebab per aku beli..sebab aku plan nak homemade cook for nadheef..takmo bagi dier nestum or readymade puree lagik..harap-harap boleh suksess..4)body drama RM8.00 (US $20.00)..aku suka buku ni..best sangat ..it's about real girls..real bodies.real issue and real answers..sebab tu aku beli..5)baby & toddler checklist..jangan pelik sebab aku beli buku ni..yelah bukan anak baru satu tapi dah ada tiga..patut buku ni tak perlu beli tapi aku beli gak sebab buku ni best..hints,tips and great advice for parents..lagipon buku ni baru RM3 ajer..kalo nak beli kat US harga dia US $14.95 gitew..ni takat RM3 jerk..bukan mahal compare ngan isi dier..

ni buku yang paling aku cari-cari..best buku ni..all about cats ada dalam ni..rege pun tak mahal..RM20 jerk..hard cover lagik..dalam tu penuh ngan gambar warna-warni..kualiti kertas pun very  good..

overall memang best argh BBW ni..dan pastinya tahun depan aku akan datang lagi untuk memborong buku-buku kat sini..thanks to BBW sebab buat sale macam ni..bagi peluang orang-orang macam aku nak beli buku pada harga yang amatlah berpatutan..yelah kalo nak beli kat ThaiKuang..MPH ke sah-sahlah tak dapat harga macam ni kan..cth macam buku yang enche suami suka tu..kalo kat MPH mahu dah cecah ratus-ratus..tapi kat BBW dengan harga tak sampai RM300..dapat 37 buah buku..suker tak ??suker tak???tentulah suker sangat kannnnnnnn..

oh ya..ada satu citer lawak tadi berlaku masa nak pegi sini..lepas parking keta enche suami siap tanya pada pakguard bangla kat situ..mana arah nak tuju tuk pi BBW ni..sekali pakguard tu tunjuk bangunan sebelah sambil cakap shopping shopping..kami anak beranak pon pi la seberang..masuk dalam shopping The Mines tu..sekali rupernya BBW tu dekat MIECC..sebelah The Mines..sebab tu aku cakap ngan enche suami jangan tanya bangla tu..dia bukannya paham..nasib aku memang nak witdraw duet..kalo tidak benganglah jugak..jalan berpusing-pusing..penat woo..nasib dlm kepala otak dah set nak beli buku..nak beli buku..nak beli buku..sebab masuk-masuk The Mines  tu trus jumpa kedai kasut..dah la aku ni hantu kasut..nasib iman kuat hihihihi....


Tuesday, December 18, 2012

HARI NI TIRAMISU PULAK..

ari ni teragak pulak nak buat tiramisu hehehe...tulah dah melampau tahap bosan aku duk rumah ni..tula sapa suruh amik maternity leave sampai 3 bulan..amek ko..kan dah kebosanan tahap gaban dan melampau..

tapi kan rugi argh kalo aku cuma amik 2 bulan jerk sebab berdasarkan faktor umur..takkan aku nak beranak lagi kan..so nak juga merasa amik cuti sampai 3 bulan..

sebab teragak nak buat tiramisu..apa susah..pakcik google kan ada ..so tanyalah pakcik google cara yang paling mudah nak buat tiramisu nih..pakcik google ni kan terror..so tak sampai few minutes dah terpampang resepi paling mudah nak buat tiramisu..

ni bahan-bahan yang aku guna..cream cheese Philadelphia
( kawan aku kata apsal guna cream cheese ni..sebab katanya mahal..ala kan nak makan masuk tekak sendiri..apa salahnya beli yang mahal kan )..pass tu whipped cream jenama Mauri..whipped cream ni non dairy punya..maknanya bukan dari tenusu..aku suka whipped cream ni sebab rasa dia lemak dan manis..pass tu aku gunakan biskut jejari jenama forno bonoli..
( ya kot sebab itu yang ada mention kat plastik dia )

mula-mula kan letak cream cheese,gula ( dalam berapa sudu-bergantung pada sejauh mana tahap manis yang korank suka..aku tak suka manis so aku letak dalam 4 sudu jerk )..pass tu esen vanilla satu sudu teh..mixed use low speed dulu sebab kalo terus guna high speed tak ker terbang-terbang gula tu keluar..tapi ikut sukalah kan,.nak low ke nak high ke..janji mixedkan bahan-bahan tu sampai jadi kembang dan gebuss

lupa lak nak mention lagi satu bahan hehhe..nescafe..serbuk nescafe tu korank bancuh ngan air sejuk then rendam biskut tu dalam bancuhan nescafe tu..jangan guna air panas sebab nanti biskut tu akan serap air dengan cepat dan nanti jadi terlalu lembik..aku pun tak rendam lama-lama..sedang-sedang aja..lepas dah rendam biskut tu..korank susun dalam bekas..sukalah nak guna bekas macam mana pun kan..yang pat segi..yang bulat..yang besau..yang kecik..the choice is yours..dah susun biskut ikut citarasa sendiri..letak pulak cream chese yang kita pukul gebus tadi..ratakan cantik-cantik

lepas tu amik serbuk koko dan tapiskan atas cream cheese tadi..kena tapis sebab tak nak serbuk koko tu berketul-ketul dan nak wujudkan effect macam hujan hihihi ( tak tahu nak cakap macam mana )..then repeat step mula-mula tadi yakni step rendam biskut dlm bancuhan nescafe,susun dalam bekas,letak cream cheese dan tapiskan serbuk koko kat atas dia..kendian korank sejukkan la dalam peti ais sebelum dimakan..rasanya bila makan time sejuk tentulah heavennnnnnn....

 ini actually 2nd batch of tiramisu yang aku buat..yang 1st batch tu dah selamat anak-anak aku makan then ada request dari anak-anak tu yang aku buat 2nd batch ni..dan untuk 2nd batch aku gunakan cream cheese yang lain iaitu jenama Tatura which aku rasa tak berapa nak hebat sepertimana aku menggunakan cream cheese Philadephia tempohari..

inilah rupa cream cheese Tatura..menarikkan packaging dier tuh

ini bahagian aku yang mana 3/4 darinya dah masuk dalam perut hihiii..

kalo rajin bulehla buat tiramisu macam yang aku buat ni..senang sangat..aku buat dalam masa satu jam ajer..

Wednesday, December 12, 2012

SUSU OH SUSU KENAPA MAHAL SANGAT..???

selama hampir tujuh tahun aku tak pernah ambil tahu berapa harga susu formula dipasaran..last aku rasa aku beli susu formula untuk adam pada tahun 2005 dulu..sekarang dah nak masuk 2013 so kiralah berapa tahun aku tidak pernah membeli susu formula..

kalo takat temankan kenkawan pegi beli susu formula untuk anak-anak dier orang tu adalah tapi still aku tak amik pot pun berapa rega susu formula tu semua..

sebab tu bila aku start membeli FM untuk baby nadheef aku seakan tercekik tulang ikan bila tengok harga-harga yang dipamerkan kat tag harga..berganda-ganda mahalnya susu FM sekarang ni ya..untunglah ibu-ibu yang fully BF untuk anak masing-masing sebab dapat berjimat..

memang aku plan nak fully bf untuk nadheef..siap aku beli breast pump sebagai preparation tapi entah dimana silapnya aku tak boleh nak produce susu untuk nadheef so sebagai alternatif lain kenalah bagi FM kat nadheef..takkan aku nak biarkan DS aku tu lapar tak minum susu kan..

pilihan aku susu SNOW sebab masa dekat nursery MMC,nadheef minum susu ni so aku malas nak tukar pada yang lain..takut dia alergiklah pulak..aku lah yang susah nanti..lagipun so far nadheef tak ada apa-apa alahan dengan susu SNOW ni..tak ada cirit birit..ruam etc..so tak ada sebab nak tukar pada susu laen..

masa dalam pantang nadheef menyusu about 6-7 times perday..day and nite..3oz macam tu and now dia dah mula minum 4oz to 5 oz..depend on tahap kelaparan dan kehausan dia..tapi nadheef dah tak kerap menyusu..dulu bangun jer nak susu..asal bangun jer nak susu tapi sekarang dah tak macam tu..rutin dia dah berubah..bangun..main-main..bercakap..minum susu..then tido balik..tapi tetap seminggu tu 1 tin 900gm habis..mean that untuk sebulan aku kena siapkan 4 tin susu untuk nadheef..

memang susu nadheef ni agak mahal sedikit tapi ada yang lagi mahal dari susu nadheef ni..mula-mula beli dulu RM 59.90 untuk 1 tin 900gm ni tapi sejak dah tukar packaging harga dah jadi RM66.90..naik dekat RM7 jugak.kandungan dia apa yang aku tengok sama aja..yang berbeza cuma tin dan cover ajer..

tak kisahlah mahal atau murah..yang penting DS aku dapat khasiat yang dia perlukan..memang lah FM punya khasiat tak sama macam susu ibu tapi aku akan provide yang terbaik dan yang termampu untuk nadheef..next ..aku plan untuk homemade puree and food..nak kena budget for that gadjet lak..

yang belah kanan tu packaging lama dan yang belah kiri tu packaging baru..cantik sket dan kerana lebih cantik dan colorful dari yang lama tu maka sebab tu kot harganya dinaikkan sedikit huhuhu..

perbezaan harga yang amat ketara sekali..






Wednesday, December 5, 2012

KENANGA WHOLESALE CITY..yeahhhhh

aritu aku ngan enche suami pergi KL untuk amik barang dagangan kita orang yang dah makin susut..alhamdulilah sepanjang cuti sekolah ni sales kami agak memberangsangkan jugaklah so nak tak nak kenalah turun KL untuk mentop up barang dagangan kami itew..

nak tahu apa yang kami dagangkan..hihihihi..kami jual toys untuk kanak-kanak..kenapa aku jual toys sedangkan untungnya x seberapa..??sebab aku rasa lebih mudah jual toys dari jual benda lain..kalo jual tudung kena ikut zaman..jual baju pun macam tu juga..so kalo jual toys..mana der toys yang ketinggalan zaman kan..toys ni sentiasa ada peminatnya terutama kanak-kanak hihihihihi...

ultraman yang human sized ni aku tak ada jual hihihihi..tapi kalo yang kat belah belakang tu aku ada la jual..yang kat belakang tu pun dah kira besau kan kan kan..rege dia dalam RM110 gitew..

sebabkan aku dah list down apa yang aku nak cari so it's take about 1 and the 1/2 hour aja kami kat toys store ni..lagipun enche suami dah remindkan aku untuk seberapa segera meninggalkan KL sebab dia tak nak stuck dalam jammed dekat tol sungai besi nanti lagipun KL selalu hujan sebelah petang dan bila hujan KL sure banjir..

tanpa berlengah lagi kami head to KCW..nasib jugaklah jalan tak berapa jammed masa tu..mula-mula ingat nak singgah TAR tapi jelingan maut enche suami membantutkan hajat aku hihihihi..

sedit info tentang KCW..ada at least 800 kedai dekat situ..lokasi dekat Jalan Kenanga..berhampiran balai bomba dan monorail Hang Tuah..masuk je dalam tu..nampak building besar warna putih..jangan risau pasal parking kereta..memang banyak sangat dekat situ..

our parking coupon..ada kupon tapi parking free jer..dah dua kali aku pegi..2-2 parking free..so aku rasa kupon tu fungsi dia untuk track berapa banyak keta yang dah masuk parking KCW tapi sapa tahu coming soon parking tu kena bayar kots..

lepas parking aja keta..kita orang pi lunch dulu ..isi perut sebab masa tu pun dah dekat pukul dua kan..perut pun dah menyanyi riang..kat KCW tu ada macam-macam kedai makan tapi kita orang malas nak jalan naik keatas sebab dah lapar so makan kat bawah ajer..lunch hari tu over dari budget asal..yalah selalu lunch dekat RNR Nilai..ni makan kat tempat mahal hihihi.manalah budget tak lari..


bila perut dah kenyang barulah rasa best nak berjalan dan mencari apa-apa yang patut..yang bestnya dekat KCW ni kebanyakkan kedai ada jualan wholeseller dan retail..tak macam kedai-kedai yang diluar sana yang mana kebanyakkannya semua wholeseller..

wholeseller ni pun tgk kedai juga..ada kedai kena amik semua saiz yang ada..ada kedai pulak kena amik semua warna yang ada..matilah macam tu kan..kalo nak pakai sendiri ..so takat nak beli selai dua tu boleh  cari kat KCW..and kalo nak borong boleh cari dekat kedai-kedai dekat luar sana tu..dan menurut kawan seniaga aku yang menjual baju..kalo nak borong baik beli dekat kedai luar dari KCW sebab dekat KCW harga agak mahal sikit..

actually aku tak tahu berapa tingkat KCW ni tapi base on the photo aku rasa ada lebih dari 10 tingkat tapi yang pastinya tingkat 4 tak ada hihihi..sebab per tak der..sebab 4 kan bermaksud mati dalam bahasa cina so musti owner building ni takut business dia mati so tingkat 4 diganti dengan tingkat 3A dan kalo nak tahu dekat tingkat 3A ni tak ada peniaga cina..semua peniaga melayu sahaja..lagipun dekat sini kebanyakkannya jual busana muslimah..tudung dan kain baju yang sewaktu dengannya..

tapi kebanyakkan kat sini baju pompuan la..ada juga kedai untuk baju baby..baju lelaki..aksesori wanita..topi..handbag..kasut..pendek kata macam-macam ada..ko sediakan duet aja jah oiiii..

ni jer gambar yang aku sempat amik sebab aku dok ralit dok cari-cari blouse nak buat gi keja nanti..banyak sangat baju yang cantik dan menarik dimata aku tapi bila tanya kat enche suami dia dok geleng aja..mencik taw..dah tu bagi komen-komen yang menyakitkan hati..baju tu design dia buruk sangat..warna dia macam warna orang tua..yang tu tak der lengan boleh ke bawah g opis.??(hello abang..boleh la..pakaila blazer)..baju ni sue pakai nampak gemuk..baju ni sue pakai nampak macam makcik2..
tekanan sekejab aku dengan kerenah laki aku ni..

dah naik tingkat 7..turun balik tingkat 3 sebab tak jumpa apa yang dicari..last-last masuk satu kedai yang agak besar jugak and banyak baju yang cantik-cantik..so tanpa buang masa dan malas nak cari lagi sebab jam dah pukul 5 petang..aku sambar 4 helai baju dekat sini..dapatlah harga borong yang berpatutan..pass tu enche suami suruh aku beli baju waka-waka..eeeee tak berkenan aku baju tu..lainlah kalau dia belikan hihiihii...

masa kita orang meninggalkan KL..hujan dah turun tapi alhamdulilah jalan masih clear lagi dan keadaan kat tol sungai besi pun masih clear sangat..sepanjang jalan pulang ke Melaka hujan turun tak henti-henti..enche suami bila driving time hujan mula la mata dia ngantuk so kita orang take a break dekat RNR..dan sampai rumah jam 8 malam..

hujan masa nak kuar KL..kat tol sungai besi..nasib sangat baik sebab tak jammed walaupun kuar dah lepas pukul 5 petang..selalu macam ni keta memang banyak sangat

Friday, November 30, 2012

MUDAH.MY

nak tanya..korank pernah tak iklankan apa-apa dekat mudah..saper pernah angkat tangan cepat..as for myself dah banyak kali aku iklankan barang dekat mudah..ada barang baru..barang 2ndhand..

dan semudah namanya...macam tu juga mudahnya aku barang-barang yang aku iklankan itu dijual..tapi ada jugak yang tak dapat jual hehehehe..mungkin tuan punya barang tu belum lagi nak amik barang dia kot..

first item yang aku iklankan dekat mudah adalah fridge 2 pintu yang aku beli kira-kira 16 tahun yang lepas ( masa mula-mula kahwin dulu..masa tu kira paling canggihla peti ais tak ada frost hihiii )..peti ais tu punyalah bagus sebab sepanjang 16 tahun tu sekali aja dia rosak tapi aku jual bukan sebab dia rosak ..sebab nak upgrade pada yang lain..

family pun dah bertambah..anak-anak dah besar so kenalah upgrade peti ais aku tu..so aku iklankan dekat mudah dan dalam masa satu hari aja ada few caller yang nak..pada aku siapa datang dulu..berkenan dan bayar aku jual aja..no booking sistem..

then lepas tu aku start mengiklankan barang yang aku tak nak..barang yang aku jual tapi tak terjual dekat mudah..dan memang mudah sangat..

thanks to mudah sebab memudahkan urusan jual beli aku..tapi ada juga iklan aku yang tak lepas sebab mudah ni dia da rules n regulation dia sendiri..

  • Duplicate ads will be refused / Iklan yang duplikasi/ sama akan ditolak
  • One ad per itemSatu iklan untuk satu barang.
  • Choose a title that is as descriptive as possible / Pilih deskripsi yang paling sesuai.
  • Pure Marketing ads are not allowed. Only concrete goods.Iklan yang berunsur pemasaran tidak dibenarkan. Hanya barang yang fizikal.
  • Delete the old ads first in order to insert it again. / Padam iklan yang lama sebelum menghantar iklan yang sama sekali lagi.
  • Ads that do not meet Mudah's rules will not be published. / Iklan yang tidak mengikut syarat Mudah tidak akan dipaparkan 

oh ya..nak iklan kat mudah ni free aja tapi ada juga iklan yang berbayar..maksud aku bukan kita bayar untuk publishkan iklan tu dekat mudah tapi kita bayar sebab nak iklan kita sentiasa berada di 1st page walau dah berhari-hari iklan tu kita tepek kat mudah..

Thursday, November 29, 2012

MASAK LAGI KER.?????

hari ni 29 November 2012 bersamaan dengan 60 hari aku dah duduk dirumah..lamanyer kan tapi actually ada lagi 30 hari + another 7 days lagi..mean that ada 37 hari lagi untuk aku duduk dirumah before resume back to work on 07 January 2013..bak kata kawan aku si AJU ANIK tu..lama sangat aku dok ternak lemak kat rumah..rasa macam hari ni nak ternak lagi..oh no no no...

semalam anak aku adam tanya bila nak buat muffin sebab tepung muffin tu dah hampir seminggu tergolek dalam kitchen kabinet..mula-mula malas nak buat tapi tengok nadheef sedap aja tido rasanya boleh lah kot aku buat kejab..ala bukan susah..tepung instant kan..masuk air + telur + veggie oil + tepung tu...mix dalam 6-10 minit aja pass tu bakar dalam oven..tak sampai satu jam lepas tu dah boleh makan dah..

ari ni aku x ada mood nak mengambil gambar bagai sebab iphone aku tengah charge..sian nak mati dah sebab tak ada tenaga..nak guna dslr kat dapur rasa macam tak syok pulak..maklumla kita bukan pro..amatur pun bukan..takat set button auto kat dslr tu saper-saper pon boley..

nah..dah siap muffin aku..tepung tu 1 kilo so leh dapat dalam 40 biji muffin..aku keep dalam 15 biji jerk yang laen suruh adam pi sedekah kat rumah baby sitter aku..at least dekat sana ada ramai budak-budak yang makan..insyALLAH mesti habes punya..yang dekat rumah aku ni tak tahu bila nak habisnya..

ICE-CREAM COKLAT OREO yang sangat shedappp...


ari ni  tak tahu nak buat apa..sejak bercuti 3 bulan ni rasa banyak pula masa yang terbuang..tengok dalam kabinet dapur tu ada tepung untuk muffin blueberry tapi macam malas lah pula nak keluarkan oven yang terperuk dalam gobok tu..then belek lagi apa yang ada..hmmm..boleh kot kalo nak buat aiskrim sebab bahan-bahannya pun ader..

ari tu dah buat aiskrim coklat emulco oreo ngan aiskrin strawberi..hari ni sebab bahan-bahan yang ada pun balance yang lepas so buatla aiskrim coklat oreo tapi dengan resepi yang berlainan pulak..

bahan-bahan senang jer..susu dutch lady + coffee mate + biskut oreo..nah senang sangat kan..

aku guna dutch lady coklat (2 1/2 cawan..ikutlah cawan korank besar mana tapi aku guna cofee mug tu) then aku guna 2 1/2 cawan cofeemate..ada orang guna susu tepung tapi mana nak cari susu tepung unless korank ada anak tapi takkan nak guna infant formula milk kan..so gunalah cofeemate ni..

aku guna oreo yang ini which already crushed..kalo tak ada guna ajer biskut oreo yang  bulat2 tu..korank crushed kanlah sendiri..apalah susah..

mixkan susu dutchlady with cofeemate then masukkan biskut oreo..aku guna high speed selama lebih kurang 5 minit tapi rasanya lebih kot..nanti korank akan dapat adunan lebih kurang macam dalam gambar kat atas nih..pass tu masukkan dalam fridge for about 2 hour or sebelum adunan korank tu beku

bila dah beku but makesure jangan terover beku sebab nanti korank nak mix lagi adunan tu..mix around 5 minutes gitew..nak lebih pun tak apa..tak ada orang nak marah pun..polis pun tangkap der..

sebab nak cepat aku guna cara macam ni..malas aku nak letak bagi dia pusing sebab punyalah slow dan lembab so aku guna tangan aku pusingkan mixer tu..cepat sangattt

pass tu korank patah-patahkan biskut oreo beserta dengan krimnya sekali sebab krim dia tu kan lemak-lemak masin..shedap gitew

lepas tu oreo yang korank dah patah-patahkan tu korank masuklah dalam bekas..suka hatilah bekas apa pun nak letak..yang besar atau yang kecik..aku suka letak yang kecik sebab anak-anak aku boleh ambil sorang satu bekas..kalo bekas yang besar tu selalu si abang akan cedok lebih..sian kat adik..so kalo bekas kecik macam ni leh la amek sorang satu

lepas tu penuhkan bekas tu dengan adunan aiskrim tadi..tutup dan masuk la dalam peti ais..ikut sukalah nak letak berapa jam puin dalam peti tu..tapi kalo lama sangat nanti aiskrim jadi tak sedap..jadi keras macam batu heehhehee..

kalo guna bekas kecik macam yang aku guna tu akan dapat lebih kurang 11 bekas..dapatlah sorang 4 bekas..ayah 3 bekas..ummi..???ummi tak nak..suka-suka buat bagi anak-anak makan






Wednesday, November 21, 2012

BUAT PER HARI NI - RENEW LESEN DER..

ari ni aku merancang untuk memperbaharui lesen perniagaan aku..amboi bahasa bukan main lagi bahasa malaysia standard..memperbaharui konon..

so pagi-pagi aku dah bangun..kemaslah rumah apa-apa yang patut..siapkan si kecik aku tu dulu ( dulu bolehla..bangun aja mandi..makeup sket2 terus vroommmm )..sekarang ni priority pada si kecik aku tu dulu..dah siapkan dia..siapkan pula beg dia..susu..barulah aku menyiapkan diri aku pulak..

sebab nadheef masih kecik lagi n aku pulak jenis malas nak menolak stroller bagai so post aja dekat rumah atok n nenek dia yang sudi menjaganya..so bolehlah aku dengan senang hati ke PBT yang berkenaan untuk urusan renew lesen aku tu..

ikutkan lesen tu tak payah aku bersusah payah bagai pergi renew sebab organizer yang organizekan uptown tempat aku part time meniaga tu yang uruskan but something goes wrong somewhere..lesen aku tu accidently telah dihilangkan oleh organizer dan dengan bangganya dia suruh aku pergi renew sendiri..amboiii..kata sewa tapak dah sekali ngan lesen tapi kalo aku g sendiri tak aku kena bayar lesen tu sendiri..habes tu sewa bayar full..macam mana nih.???

malaslah nak cakap banyak..pergila renew sendiri..sampai sana amik nombor..dapat no 8064..amboii..banyaknyer nombor tapi tak per..kaunter ada 19..relaxla..hmmm..memang ada 19 kaunter tapi yang berfungsinya bukanlan semua kaunter..maybe staff g breakfast kot..yelah..kul 10.30 pagi masa tu..

aku pun tak adalah nak bising-bising cuma ada few public yang bising cakap macam-macam..hala...normallah benda-benda tu kat opis gomen..(bukan tak biasa kan kan kan..)so aku tunggulah dengan penuh berhemah dan kesabaran yang tinggi sampai no aku dipanggil..no 8064 kaunter 14..

tapi sedihnya aku kena come back again sebab lesen tak boleh nak renew..puncanya nama aku dah didelete dari sistem dengan alasan dah lama sangat lesen tu tak renew..aku tak salahkan dier orang..aku salahkan diri aku sendiri sebab 100% serah pada organizer..

rupernya organizer tu tak pernah renew lesen aku ( dan mungkin juga kawan2 peniaga yang lain..)..yalah bila aku tanya lesen mana..jawap dier orang ada kat opis..tak bawa..lupa..tak bawa sebab banyak sangatla....hampas lah sangat alasan tu kan..patutlah tak bawak-bawak lesen yang dah direnew rupernya tak pernah renew..habes tu duet yang aku bayar sewa + lesen tu macam mana..adoiiii hai..

lagi pulak sekarang ni management dah tukar..lagi senang jawapan dier orang bila kita tanya..itu management lama kak..kita orang ni baru tu yang tak tahu sangat..senang citer akak pergi MBMB..trace balik lesen lama..kamben betul..nak trace camner..dah korank tak bayar ..MBMB pun delete la dari sistem dier orang..kan dah tak pasal-pasal haku kena mohon lesen baru..start all over again..

kesian kan..tak pasal-pasal dah kena isi borang ni semula..dah kena datang lagi semula..dah kena amik nombor semula..pulak tu dah kena bayar lesen ni sendiri..adoiii..memanglah..

Sunday, November 18, 2012

MUHAMMAD AMIR NADHEEF B.ROSAZLE

hari ni terasa nak update blog n citer pasal  new darling in the house..MUHAMMAD AMIR NADHEEF B.ROSAZLE

he's not just my sweetheart but the heart of everyone in the house..senang sangat nak minta abang-abang tolong tengokkan adik yang satu ni time ummi nak masak..time ummi nak mandi..pendek kata adik bunyi erkk aja..cepat abang-abang bangun tengok..

nak minta tolong ayah pun senang..maklumlah..dah lama sangat rumah ni tak ada baby..last pun masa abang adam dulu about 10years ++..sebab tu semua dekat dalam rumah ni senang sangat nak suruh jaga @ tengok-tengokkan nadheef tapi ayah selalu cekelat..tiap kali suruh tengok-tengokan nadheef..dengan ayah-ayah sekali tido..

sedap jer kan ayah tido..banyak lagi gambo ayah tengah sedap tido dengan nadheef

masa aku belum pregnant dulu aku teragak nak letak nama Amir Mukhreez sebab nama anak-anak aku memang akan ada AMIR yang bermaksud pemimpin @ pemerintah @ ketua..atau Adam Mukhreez..
nama Adam Mukhreez tu aku dapat masa aku tengah syok baca novel Adam & Hawa..jatuh cinta denga am masa tu..tak sangka setelah bertahun aku baca novel tu akhirnya ada pula penerbit yang buat telenovela 80 episod..tapi masa ni aku dah  tak jatuh chenta ngan am lagi sebab aku tak minat Aaron Aziz..

tapi bila aku pregnant and dapat tahu aku akan dapat baby boy ( again..) aku search nama tru net..mencari nama-nama yang sedap didengar dan  baik maksudnya..and i've found one yang aku rasa cukup berkenan dihati..amir nadheef irfan..and i'm leaving the name muhammad..amir nadheef irfan bermaksud pemimpin yang bersih,bijaksana dan berpengetahuan tapi masa register enche suami ku telah tinggalkan nama irfan tu sebab hubby nak juga letak muhammad..so tertulislah nama di surat beranak MUHAMMAD AMIR NADHEEF B.ROSAZLE..(amek ko..nama anak sikit punya panjang tapi nama ayah dier..pendek jerk )

nadheef..sehari selepas dilahirkan pada 01.10.12..tahu tak masa nadheef keluar dan doktor letak kat atas dada..aku sedikit terkejut sebab nadheef agak gelap jika nak compare dengan abang-abang dia yang lain..

jaga nadheef ni senang sangat..dia bangun just nak susu dan tidur semula..malam pun bangun dua kali aja..so aku boleh tido dengan aman dan jayanya..lepas mandi pagi..nadheef akan tidur dalam 2 jam..so dalam 2 jam tu aku boleh mandi..kemas rumah dan masak juga..then dia bangun untuk susu..tido balik semula tapi sekarang ni nadheef dah kurang sedikit waktu tidonya sebab dia dah pandai nak bercakap-cakap dengan siapa saja yang ada dekat depan dia..

dan yang pastinya nadheef memang nak ada orang duduk and adap muka dia..dia suka..siap sengih-sengih dan ternganga-nganga mulut dia nak bercakap..nadheef pun tak banyak menangis..nangis bila perlu aja..perlu apa..??susulah apa lagi..kalo dia poo-poo pun tak nanges..relax aja

cerita tentang susu..i was disappointed sebab tak boleh nak produce susu and not able to breast feed my chubby whubby ni..(aku jeles dengan mummy yang boleh produce susu banyak sebab aku pun ada amik supplement untuk tambah susu..makan kurma dan mcm2 lagilah aku but yet..still tak ada susu)..ada tak ada rasanya dapatlah dalam 4oz aja untuk nadheef sebab after that tak ada susu pun even puas aku pump..mungkin memang tak ada rezeki untuk anak-anak aku di breastfeed kan..so untuk nadheef aku bagi susu formula snow..mula-mula dulu 3oz aja tapi sekarang dah 4oz or more..dengan time gap between 1.5-2 hr..sebab tu dia membesar dengan besar dan sihat..

nadheef now..he's 48 days already masa aku tulis posting ni..tambah comel..tambah chubby and tambah geram tengok dia..ayah kata nadheef ni baran..kalau lambat dapat susu..kaki tangan semua naik..tangan dah macam maen badminton..kaki pula macam orang main bola..lagi satu..kalo dia buka mata..tengok tak ada orang dekat sebelah..siap mulut cebek-cebek lagi nak nanges..nanges lak siap kuar air mata..maklumla bulu mata pun dah tumbuh..panjang lak tu..

bila tengok muka nadheef ni..macam muka abang amir dia kecik-kecik dulu tapi abang amir lagi gebus..cuma dah besar sekarang ni dah hilang kegebuannyer..dah gelap gelitalah pulak..tapi abang adam jeles kalo orang cakap muka nadheef macam muka abang amir..abang adam akan cakap..nadheef muka macam abang amir tapi nadheef ada lesung pipit macam abang adam..

sebab dah lama tak dapat baby kan..i'm so excited bila tiba bab shopping..baju baby yang comel-comel..cute-miut belaka..mana tak geram kan..so semestinya banyakkkkkkkk sangat aku borong..ayah kata setahun nadheef tak payah beli baju..mana taknya..masih banyak lagi yang belum berpakai...lucky i'm buying oversize cloth so rasanya insyallah until nadheef 1 years old..i dont have to buy any cloth..(pray to GOD..hati aku mcm batu bila tengok baju yang comel-comel tu)

tu baru baju..belum lagi botol susu..percaya tak kalo aku bagitau nadheef setakat ni dah ada 7 botol susu yang 9oz tu..5 botol AVENT n 2 TOMMY TIPPEE bottle..also another 2 bottles yang 4oz tu..both from AVENT n TOMMY TIPPEE..tak termasuk lagi 3 botol 9oz yang member present..mana dengan warmer..sterilizer..teats..memang aku giler membeli untuk nadheef nih..macam anak sulung aku punya kos shopping..ribu riban jugak la..hehehe..

dan untuk nadheef juga aku merancang untuk fully cloth diaper..so far yang paling banyak aku spend untuk nadheef adalah untuk cloth diaper..and more coming in..more $$$$ fly  away..tak apa untuk nadheef..ummi tak kisah pun..

nadheef with one of my fav cd from luveable friend..insyallah aku akan cuba ber cd sampai nadheef pt sebab mak aku macam marah aku pakai cd nih..risau opah tengok cucu dia kengkang sebab cd ni agak bulky tuk nadheef yang belum pun 2 months..dan aku pun risau juga kalau mak yam which is my baby sitter tak nak guna cd ni..tapi hari tu masa aku tanya mak yam kata okay..tak  kisah..alhamdulilah..

 
buah hati,pengarang jantung,kawan bergaduh,my bodyguards

seperti ibu bapa yang lain..menjadi harapan aku agar anak-anak membesar jadi orang yang berguna pada agama,bangsa dan negara..aku tak minta lebih dari apa yang anak-anak aku mampu..aku mahu anak-anak aku boleh hidup berdikari,sayang sesama mereka,ingat jasa orang tua,hormat pada orang tua..jangan susahkan orang lain...INSYALLAH



Sunday, November 11, 2012

RUTIN BARU LAGIK

ada tak korank terdetik dalam hati bila baca blog aku ni..lorat betul la dia ni..steril botol susu anak pun nak posting..ele...relax la..ni blog aku yang punya kan..dan nama blog pun another story to tell..so apa saja cerita yang aku rasa menarik aku posting dalam blog aku..nak cerita kat korank semua..

kali ni nak cerita lagi pasal rutin aku since nadheef was born..dah lama tahu aku tak cuci diaper..yalah dulu guna disposable diaper..buka aja then campak dalam dustbin..but since now aku guna cloth diaper so sekarang menjadi rutin aku untuk mencucinya..and i'm happy doing it..


aku cuci cd ni dua hari sekali..lepas guna masuk dalam dry pail..dua hari lepas tu baru basuh tapi kalo yang kena poo tu kena buang dan bilas dulu tapi basuhnya tetap dua hari kemudiannya.

 mula-mula soak dulu insert ( yang belah dalam tu ) untuk buang sisa-sia pee dan hilangkan bau.later on perah but in gentle way..tak perlu nak bilas sampai insert tu kering..dulu aku tak tahu tapi sekarang aku dah tahu dah..x perlu nak perah sampai kering sebab lepas ni kita nak basuh jugakkan..bukan nak terus g jemur

dah perah ala kadar dumb dalam pail yang aku dah lapik dengan netting..yang warna putih itu insert microfiber..yang  hitam tu bamboo charcoal dan yang colorful tu reusable liner (yg ni fungsinya lapikkan atas cd kita untuk elakkan poo kena direct pada cd tapi what i found still kena juga)

 
lepas ni bilas pulak cover dia..tapi makesure jangan perah sekuat hanti anda sebab dibimbangi PUL kat luar tu boleh pecah atau pun koyak..sia-sia aja nanti cd anda bocor walau baru guna..

 lepas tu apa lagi campur aja outer cover tu dengan insert then dumb dalam washing machine..so easy

aku pilih setting macam ni untuk basuh cd aku..water level 60 liter..wash for 13 minutes then 2 times rinse..rinse time also 13 minute dan spin time 7 minute..setting yang aku rasa okay untuk basuh cd..all together time  taken untuk basuh cd ni is up to one hour and the half..yang mana sementara itu aku boleh berjimba-jimba untuk buat kerja laen yang menunggu

 kerja yang terakhir..menyidai cd-cd ni semua..makesure jangan sidai terlalu lama dibawah matahari yang terik sebab PUL mudah pecah @ koyak kalo kena matahari sebab PUL tu kan lebih kurang macam plastik..plastik kalo dok dedah lama-lama kat bawah matahari terik apa akan jadi.??ha itulah juga yang akan jadi pada anda punya cd kalo lama terdedah pada matahari..

ada satu lagi rutin yang bakal aku buat..mungkin sebulan atau dua bulan dari tarikh posting ini..stripwash..stripwash tu wajib dilakukan pada insert-insert yang dah keras kejung macam batu..yang mana daya penyerapannya dah tak bagus lagi..so kenalah strip wash..macam mana nak strip wash..itu lain kali aku citer wokay..
 
 



RUTIN BARU SINCE OKTOBER 2012

sejak Nadheef lahir 01.10.12 yang lalu..rutin hidup aku dah jadi kelam-kabut sikit..semuanya dah tak sama macam dulu.

dulu senang aja..anak-anak dah besar so arah aja apa nak suruh dia orang buat..tapi sekarang ni..apa-apa pun nak buat kena kasi sattle nadheef dulu..mandikan dia..bagi dia tidur dulu then baru aku boleh move on..tapi alhamdulilah..abang-abang dia ada ..so senanglah sikit kerja aku..

memang banyak rutin yang kena buat even bukan kena buat hari-hari..dah lama sangat aku tak sterilize botol and puting susu but now itu antara rutin yang aku buat every 3 days..(bolehla buat 3 hari sekali sementara dalam bercuti ni..nanti dah naik keja harap-harap pon boleh buat juga..)

i'm using this sterilizer.it's from philips avent.what i like about this sterilizer is it easy to use..just add water,load then switch on lagi pun ianya large capacity..can fit botol yg gemuk mcm tommee tippee..kalo guna botol avent itself boleh hold up to 6 botol yang 9oz tu..breast pump pon  boleh masuk dalam ni..pendek kata boleh muat apa saja jenis botol dan saiz..it's also fast..just 8 min and the contents are sterile..ready to use

first of all gunakan measuring cup untuk measure berapa banyak air nak guna.later on susunlah botol-botol yang kita nak sterile kat belah bawah..kat tiang tengah-tengah tu aku masukkan botol susu punya neck then on top untuk teats dan tutup botol lepas tu onkan switch and wait for 8 min ( tapi tidaklah aku tunggu dekat situ..dalam masa 8 min tu aku pi la buat kerja laen )..oh ya kalau kita unopened cover tu..contents remind sterile up to 6 hours taw..

lepas dah sterile tu silalah keluarkan botol-botol tersebut dan aku letak pada spinning dry tray..kalo tak keluarkan pun x apa..selagi tak buka tutup sterilizer tu..boleh aja dia tahan 6 jam lagik..

gunakan tongs untuk keluaran puting dari sterilizer tu dan gunakan measuring cup untuk measure air yang nak kita letakkan dalam sterilizer..jangan risau kedua barangan ni ada didalam kotak termasuk set sterilizer anda..
tong and measuring cup

why do i need to sterilise my baby bottles..?refer to baby center

dalam erti kata lain nak matikan kuman pada botol susu anak kiter itew..sebab baby baru lahir hingga umur setahun mempunyai antibodi yang tidak begitu kuat sebab tulah salah satu cara nak help baby dari senang kena infection..kenalah sterilise kan botol susu dier orang

by the way kalau tak ada sterilizer ni bukan bermakna korang tak boleh nak sterilise kan botol anak2 kita..boleh aja sebab aku dulu anak yang dua orang tu pun tak guna alat ni..asyiklah merebus botol-botol susu ..sebab masa tu tak berapa nak mampu beli alat ni..sekarang ni alhamdulilah..bertuah sungguh nadheef jika nak dibandingkan dengan abang-abang dia dulu..baby serba mahal kata laki aku..

oh ya..this sterilizer is present from my beloved hubby..thanks you abang..

 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...