MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Wednesday, March 28, 2012

SPAGETTI..MY OWN STYLE..

Teragak nak masak setelah hampir dua bulan dapur tak berasap..First thing yang cross my mind adalah spagetti yang menjadi favourite budak berdua tu termasuklah ayahnya..

Selalu aku masak spagetti ni ikut citarasa aku sendiri..habessss dah tekak melayu kan..so kita melayukan aja masakkan ni..

Bahan-bahan basic mudah ajer..bawang besar..bawang putih..daging cincang..sos tomato..sos cili..sos prego...tomato puri..fresh tomato..mushroom...tapi spagetti aku ni ada addtional cheese..meatball..campbells mushroom potage..

Antara bahan-bahan yang aku guna untuk spagetti style aku sendiri..sos cili..sos tomato
 ( lupa nak amek gambo )..sos prego yang fresh mushroom tu dan sliced cheese..yummy yummy yummy..

Aku juga campurkan campbells cendawan ngan kentang ni ( sebab tu sos spagetti aku lemak..apa taknya dengan cheese...ngan cambell ni lagik..) dan kimball tomato puree..

Hala..bukannya susah nak masak sos spagetti ni..campak-campak aja dah jadi..kalo ikut cara aku..aku cuma guna seulas bawang putih ajer..tumis sampai naik bau then masukkan satu mangkuk bawang besar (yang merah tu tahu..bukan yang kunen..sebab yang kunen tu tak sedap kat tekak haku)..kacau sampai bawang layu then masukkan daging cincang ( guna yang Ramly punyer tu..sedap..)..masak sampai air daging kering..then masukkan tomato fresh yang telah didadukan..oh yer lupa..bawang besar tadi tu pun potong dadu yerk..pass tu kacau sebati then masukkan tomato puri..kacau..kacau..kacau dan biar sebentar..

Pass tu masukkan sos pasta prego..sos cili ngan sos tomato..kacau sebati..campakkan pulak cheese yang dah dikoyakkan-koyakkan..ikut suka derr nak masuk berapa keping pun..aku masuk lima keping sekaligus..lemak sangat rasanya..dan bertambahlah lemak dibadan hahahahaa..

Last sekali masukkan cendawan..aku selalu guna cendawan yang dah siap potong-potong tu..sebab agak kemalasan nak potong cendawan-cendawan tu..kemudian kacau sebati dan perasakan dengan garam..oregano..dan juga black pepper..sedap tak.??????????? mestilah..

Last sekali masukkan meatball yang dah direbus bersama-sama dengan spagetti..memang aku masukkan last sebab dah rebus ngan spagetti tu sure dah masakkan..so tak payahlah nak tunggu lelama..

Niler ruper spagetti my own style..oh yer..aku guna spagetti SAN REMO..yang laen aku penah cuba tapi tak best..SAN REMO gak yang best..



Monday, March 26, 2012

JALAN-JALAN CARI MAKAN @ SERI MUARA ALAI IKAN BAKAR

Hari tu Jumaat bersamaan dengan 23 hb March 2012..kami satu family g makan ikan bakar dekat tempat yang kita orang selalu pi makan tu..tak tahulah nak cakap apasal tak ada hati nak pergi kedai lain..kalo nak pi makan ikan bakar..inilah kedai yang kami selalu pergi..agaknya memang kena dengan tekak kami anak beranak kot..


Hari tu kita orang makan..
4 cawan jelly kelapa muda @ RM2 secawan

7 ekor udang gred A-.berat 150gm..rege dah siap masak RM8.00


10 keping otak-otak @ RM0.60 sekeping


6 bungkus nasi lemak @ RM 0.70 sebungkus..+ 1 pinggan nasi putih..RM 1.00..sumernya RM 5.20

siakap 3 rasa..850gm..rege RM30.00 siap masak


sotong celup tepung setengah kilo RM15.00..siap masak


yang paling best sekali..ketam sambal..650gm..rege RM20.00 pun siap masak

Oder sekali dengan tembikai laici..coke..milo ais dan nescafe..air aja RM7.00.semua sekali RM 99.20 tapi dapat diskaun tinggal RM85.00 sajer...



Saturday, March 17, 2012

SAYA KENA TIPU

Satu petang yang mendamaikan tetiba aku terdengar suara orang melaung-laungkan ayat..keropok lekor dari Terengganu..berulang-ulang kali..Hapa..??keropok lekor dari Terengganu..????serta merta aku terbayangkan keenakkan keropok lekor yang sedap..dan yang banyak ikan itew..lantas segera aku keluar mendapatkan van biru yang tapi malangnya dah jauh meninggalkan aku..


Dengan sedih aku masuk kedalam rumah lantas berbaring semula atas katil..beberapa saat kendian aku terdengar suara jiran sebelah rumah memanggil penjual keropok lekor tersebut dan harapan aku kembali berbunga..


Sebaik pintu belakang van dibuka entah kenapa harapan yang berbunga-bunga tu bagaikan luruh satu persatu..apsal x ada ruper kopok lekor ganu pun..x hitam macam yang aku beli kat Losong ari tu..ada bau masam-masam lak..


Ni baru turun dari bas express pagi tadi kak..berminyak sebab dia orang sapu minyak supaya tahan lama..ooo..saya tak amik dekat Losong..ni amek kat tempat laen..begitulah kata-kata balasan dari penjual selepas bertalu-talu soalan yang aku dan jiran sebelah lemparkan..


Hmm..kami pun sepakat akhirnya beli sorang RM10..dapatlah 7 batang kopok lekor mentah besar-besar ibu jari aku dan panjang dalam 60cm gitew..


Masuk dalam rumah..aku tanpa berlengah terus membuat operasi menggoreng kopok tersebut..


Nah..nilaikanlah sendiri..masa mengoreng pun dah tahu sangat yang kopok ni bukan datang dari Ganu sebab kopok ganu banyak ikan dan tak roper cam gini masa goreng..

Ni roper dia dah siap masak..tengoklah camner kan..ada ruper kopok Ganu tak..??

Rasa dah la x semavelous kopok lekor Ganu..masam lak tu..then lama-lama masin..mmm sah-sah memang aku dah kena tipu ngan penjual tu..kopok leko Ganu konon..kasi jatuh reputasi kopok Ganu ajer..

Pagi tadi sewaktu sessi berdialog dengan jiran sebelah rumah..aku sempat tanya kat dier..amacam kak..kopok ari tu..huh..ntah apa2 kopok dier jual..anak akak cakap apsal kopok ni masam semacam..tulah kak..len kali tak ada lah kita nak beli lagi dari budak tu..budus betul dia buat macam tu..sekali ni jerlah ko dapat merasa duet haku..hangen sekejab ngan peniaga macam nih..



JALAN-JALAN CARI MAKAN @ AIDA RICH CAFE

Malas lak rasanya nak citer panjang-panjang.Bukan apa keadaan tidak mengizinkan untuk terus duduk lama-lama mengadap lappy haku ni..katil dalam bilik seakan memanggil-manggil sambil berkata..mehla masuk tidur..onkan aircond..lebih best dari duduk bersandar kat kerusi..so aku biarkan gambar-gambar ni bercerita okay..

air laici..white coffee and sky juice

chicken chop with mix veggie and fries..
ayam dia okay..so does the mix veggie..cuma gravy dier too thick..dah macam ruper kari yang dibancuh dengan air ajer..kena buat kuah black pepper tu ala-ala windmillnyer stail..not too thin..and not too thick..kena average..rating 3/5

spagetti meatball..
spagetti dia okay..lembut aja..gravy pun okay..tak pekat dan tak cair sangat cuma rasa masam tu agak keterlaluan sedikit pada tekak aku ( maybe pada orang lain okay..i dunno but kita citer pasal tekak i hokay )..meatball dia sedap..lembut ajer...n ada banyak pulak tu..7 biji ko..mana nak dapat kat tempat laen..rating aku bagi 3.5/5

Ikutkan ari tu ai nak try lambchop dier n enche hubby nak try asam pedas but that day nyonya food..dier cuma provided ayam pokteh..and 2 others dishes ( lupa lak apa nama ) and raw lamb lak dah habes..so kita orang trylah these 2 dish..next time mmg nak dtg and nak try yang lain pulak..

potato salad..
ini best..potato..cherry tomato and salad..salad dier so fresh..ranggup giler bila makan..and gravy dier pun best sangat..nanti nak try another salad in next visit..rating 4/5

Kalau nak pergi kedai ni senang ajer..location dier dekat Taman Merdeka Permai...kalo masuk ikut Taman Merdeka..akan jumpa Domino Pizza dulu tapi kalo datang dari arah Malim..akan jumpa cafe ni dulu..

Kalau datang malam kena careful sket sebab sign board dia bukan jenis yang berlampu..tapi senang aja..opposite KTV tu ajer..cher tengok FB dier..


Friday, March 16, 2012

JALAN-JALAN CARI MAKAN @ HIGHWAY CORNER

Dah lama kita orang tak datang makan kat sini..sebab sibuk sangat dok berulang makan western food kat WINDMILL so terlupa kejab tempat favourite kita orang ni.


So ntah macam mana teragak nak pergi makan western kat sini maka bergeraklah kami 3 beranak sahaja sebab anak aku yang sulung tu menghabiskan cuti sekolahnya dengan  bercamping di Kem Terendak ( sudah itu kehendak dia..maka aku biarkan saja..biar dia rasa mcm mana keadaan menjadi seorang yang hidup dengan penuh disiplin...)


Back to the topic..memang dah lama sangat tak datang so aku assume owner kedai tu dah tukar kanvas khemah dia yang koyak rabak akibat ribut satu waktu dulu ( i think about a year ago this incident happen ) tapi bila aku sampai tengok-tengok..laaaaaaaaaa..still the same old tent with tear canvas..



Nak gelak pun ada sebab kalau hujan lebat..macam mana agaknya customer yang duduk bawah tu kan..Pelik betul bila owner tak ada inisiatif nak tukar kanvas yang koyak tu..Nasib lah dia punya masakkan sedap and i luv their western so much..

As usual..aku oder my favourite LAMB CHOP while Adam lak mula-mula nak makan fried rice tapi dia ubah fikiran..oder sama macam aku..enche Megat lak oder CHICKEN CHOP..with 2 watermelon lychee juice..hot nescafe and sky juice...

Aku suka tembikai laici dier ni sebab tembikai dia rasa pekat sangat..tak macam setengah kedai yang kedekut  buah tembikai bila buat juice..cair aja tapi kat sini memang pekat..likat..manis..yummmy...

the CHICKEN CHOP

the YUMMIES LAMP CHOP..

Dulu..this yummy LAMP CHOP was served dlm hot plate which keep the lamp hot till last tapi aku pun tak tahu bila masanya dah tukar ke pinggan biasa but the taste..still the same..

our side oder 2 pinggan fun fries..

Our dinner malam ni cost us RM 39.00 ajer..2 LAMP CHOP..1 CHICKEN CHOP..2 pinggan FUN FRIES..2 gelas jus tembikai laici..1 cawan nescafe ngan sky juice..next time nak datang makan fried rice pulak..














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...