MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Wednesday, March 28, 2012

SPAGETTI..MY OWN STYLE..

Teragak nak masak setelah hampir dua bulan dapur tak berasap..First thing yang cross my mind adalah spagetti yang menjadi favourite budak berdua tu termasuklah ayahnya..

Selalu aku masak spagetti ni ikut citarasa aku sendiri..habessss dah tekak melayu kan..so kita melayukan aja masakkan ni..

Bahan-bahan basic mudah ajer..bawang besar..bawang putih..daging cincang..sos tomato..sos cili..sos prego...tomato puri..fresh tomato..mushroom...tapi spagetti aku ni ada addtional cheese..meatball..campbells mushroom potage..

Antara bahan-bahan yang aku guna untuk spagetti style aku sendiri..sos cili..sos tomato
 ( lupa nak amek gambo )..sos prego yang fresh mushroom tu dan sliced cheese..yummy yummy yummy..

Aku juga campurkan campbells cendawan ngan kentang ni ( sebab tu sos spagetti aku lemak..apa taknya dengan cheese...ngan cambell ni lagik..) dan kimball tomato puree..

Hala..bukannya susah nak masak sos spagetti ni..campak-campak aja dah jadi..kalo ikut cara aku..aku cuma guna seulas bawang putih ajer..tumis sampai naik bau then masukkan satu mangkuk bawang besar (yang merah tu tahu..bukan yang kunen..sebab yang kunen tu tak sedap kat tekak haku)..kacau sampai bawang layu then masukkan daging cincang ( guna yang Ramly punyer tu..sedap..)..masak sampai air daging kering..then masukkan tomato fresh yang telah didadukan..oh yer lupa..bawang besar tadi tu pun potong dadu yerk..pass tu kacau sebati then masukkan tomato puri..kacau..kacau..kacau dan biar sebentar..

Pass tu masukkan sos pasta prego..sos cili ngan sos tomato..kacau sebati..campakkan pulak cheese yang dah dikoyakkan-koyakkan..ikut suka derr nak masuk berapa keping pun..aku masuk lima keping sekaligus..lemak sangat rasanya..dan bertambahlah lemak dibadan hahahahaa..

Last sekali masukkan cendawan..aku selalu guna cendawan yang dah siap potong-potong tu..sebab agak kemalasan nak potong cendawan-cendawan tu..kemudian kacau sebati dan perasakan dengan garam..oregano..dan juga black pepper..sedap tak.??????????? mestilah..

Last sekali masukkan meatball yang dah direbus bersama-sama dengan spagetti..memang aku masukkan last sebab dah rebus ngan spagetti tu sure dah masakkan..so tak payahlah nak tunggu lelama..

Niler ruper spagetti my own style..oh yer..aku guna spagetti SAN REMO..yang laen aku penah cuba tapi tak best..SAN REMO gak yang best..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...