MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Tuesday, October 16, 2012

ME & MODERN CLOTH DIAPER

semenjak disahkan pregnant entah naper tetiba aku rajin surf about cloth diaper..entah kenapa aku tetiba rasa berminat untuk menggunakan cloth diaper untuk my new coming baby ni..tapi cloth diaper ni bukanlah macam cloth diaper zaman dedulu yang pakai suar plastik ngan lampin kain yang pat segi tu..yang ni modern cloth diaper..yang mana harganya ( terutama yang dari obersea..) boleh tahan lah jugak mahalnyer..

ni basic calculation penggunaan disposable diaper :
1 hari guna at least 6 helai ( consider salin tiap 4 jam..mak aihh lama tu )..
1 helai regenya ( amek yang average ) dalam RM 0.60
1 tahun ada 365 hari
1 baby guna disposable diaper tu at least 3 tahun..

6 helai * 0.60 sen sekeping  = RM  3.60
RM 3.60 * 365 hari              = RM 1,314.00
RM 1,314.00 * 3 tahun        = RM 3,942.00

banyak jugak kan..tu kira sehari 6 helai aja..ada harinya kita guna lebih dari itu...guna banyak maka banyaklah duet yang kita buang kan..

selain dari boleh jimatkan duet banyak lagi info yang aku dapat hasil menggoggle kebaikan penggunaan modern cloth diaper ni..pasal isu alam sekitar..chemical dalam dd..ruam lampin etc etc..so aku decide...i'm gonna use cd for my baby..fully cd..

tapi...ini kata-kata dari suamiku.

jimat ke cloth diaper ni sebab abang tengok sue membeli macam tak ingat dunia..yang sedia ada ni aja dah dekat berapa hinggit..ni yang beli masa baby lom kuar..sok baby dah kuar beli lagi..silap2 lebih dari kos berdisposable diaper lak nanti..jangan nanti dah beli banyak-banyak ni tak pakai..kalo tak pakai abang pastikan sue yang pakai semua cd nih..

begitulah ugutan enche suami..ala ugut2 sayangkan tapi memang aku dah berazam nak fully cd so aku kena makesure azam aku tu dipenuhi la..

tapi rupa-rupanya bukan senang nak bercd..maksud aku ..mental kena kuat..kena rajin paling utama..yelah sebab kalo guna dd..lepas guna kita campak aja dalam dustbin tapi kalo guna cd ni kena basuh..kalo campak dalam dustbin memang kopak la poket..

dan for info..cd ni adabanyak jenis..ada poket diaper..AIO..AI2..cover..dan macam-macam istilah lagi ler yang bakal aku study step by step..no need to hurry..

nak tengok tak cloth diaper yang aku dah beli tuk baby aku..meh la tengok..comel2 belaka..

ini first cloth diaper yang aku beli.ada 4 jenis yang berbeza (sunbaby 4.0,babyland,cozy babies ngan rainbow baby)..yang ni jenis poket diaper..dalam tu ada insert microfiber..nak letak sekeping atau dua keping pun boleh..yang aku beli ni harganya agak murah..RM25 sekeping so this 4pcs cost me RM100

later on aku mula gila surfing tentang jenis-jenis cd yang ada..banyak jenis rupernya yang aku tak tahu..dan ada banyak istilah berkaitan cd yang aku perlu tahu hihihi...

kalo ada sesiapa yang nak try ber cd memang ada support group kat FB..tanyalah mcm2 soalan kat situ..experience mommies kat situ sudi menjawap pertanyaan anda..

ini pulak dari brand BUMGENIUS FREETIME AIO OS..albert & lovelylace..this 2 pcs cost me about RM 137.00 include postage
ni brand SIMPLEX AIO OS..this 2pcs cost meRM152..yang ni aku beli sekali dengan brand GROVIA..tapi yang GROVIA hanya shell atau kulitnya ajer..yang belah dalam tu boleh guna insert yang bersesuaian tapi aku beli sekali GROVIA SOAKER yang stay dry nyer..harga GROVIA tu RM 108.00 untuk 2 pcs dan soakernya pulak RM 58.50..postage lak RM 9.00

yang nilah namanya GROVIA..aku pun x sure yang ni jenis HYBRID atau tidak..belasah jer belikan..study about it later but since banyak review kata okay sebab tu aku beli hihihi..


ni soaker stay dry tu..gambar ni aku amik dari official web GROVIA..gambar soaker aku masih belum sempat diambil..kelupaan..nanti kalo dah ada aku tukarlah ngan gambar aku sendiri..meanwhile..credit to GROVIA page


6 in 1 reusable cloth diaper from CHARLIE BANANA yang sungguh yummy and temptating sekali warnanya..yang ni semua OS pocket come with 2 microfleece..cost me RM 289.00

yang ni aku beli kat baby fair..brand AUTUMNZ..ni PUL printed..come with 2 insert..harga per pc is about RM 29.00 jer..rege asal RM 39.90

ni pun brand AUTUMNZ gak..tapi yang ni minky printed OS pocket diaper..harga sama gak mcam PUL printed..aku beli kat baby fair gak..pun come with 2 mf insert
ni brand LUVEABLE FRIENDS..harga sama macam AUTUMNZ gak tapi agak nipis even design dia colourful sangat..this come with 1 mf insert jerk..
beside that aku beli juga few bamboo insert jenama ADORA pada harga RM 7.00 sekeping..
setakat ni BG ni adalah cd terakhir yang aku beli sebelum bersalin hari tu..previous BG aku button but kali ni aku beli velco tape nyer lak..yang ni AIO OS..harga tuk 3 pcs ni just RM 182.00 include postage..murah kan..sebab hari tu ada promo..buy 5 free 1..tapi x naklah beli banyak-banyak so aku share ngan kawan..3 is enuff
ni lak wet bag untuk letak cd yang kotor bila kita hantar ke nursery atau baby sitter..yang ni baru RM10.00 per pc..aku harap baby sitter aku tak keberatan nak menggunakan cd ni..kalo tidak harus aku yang kena pakai cd ni semua..
setakat posting ini ditulis..aku dah ada 26 pcs cd berbagai brand..dan aku dah habeskan sebanyak RM 1,294.00..hahahaa..berbaloi tak..??tapi tak apa..kalo dah tak guna atau nak beli yang baru..yang lama ni aku boleh fsot..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...