MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Saturday, November 3, 2012

CERITA PASAL SEAWEED a.k.a RUMPAI LAUT

sana sini orang dok cerita tentang seaweed @ rumpai laut..ada yang claim seaweed ni ibu collagen..ada pulak yang kata marin collagen..tak tahulah yang mana satu yang betul..tapi aku ada terbaca akan kebaikan rumpai laut ni kalau diamalkan permakanannya secara berterusan..

antara benefit seaweed ni :-

-penghapusan bintik-bintik,jerawat,meningkatkan elastik kulit,kulit jadi halus mulus gitew ( yang ni aku suker..dan aku baca banyak testimonial di internet yang mengatakan kulit akan lebih cantik lepas consume seaweed nih..mau ko tak rasa teruja giler baban )
-elakkan sembelit,proses membuang yang lebih lancar  
( kalo saper yang susah nak membuang tu mungkin leh cuba makan seaweed ni kot..)
-menghilangkan bau nafas
-kurangkan berat badan dan hilangkan lemak diperut
( yang ni aku suker jugak..sebab dah jenuh aku sapu macam-macam losyen kat perut aku ni..idak flat2 pun..mak tension dah nyah oii )
-melambatkan proses penuaan
-mencegah penyakit Alzheimer
-meningkatkan kualiti darah
pendek kata banyak lagilah kebaikkan mengamalkan makan seaweed ni sampai naik lenguh jari jemari aku menekan keypad ni hah..so nak tahu lebih lanjut silalah bertanya pada pakcik google yer..

sebenar-benarnya aku ada membeli kira-kira sekilo dried seaweed ni masa kunjungan aku ke KK satu waktu dulu..tapi hinggalah kehari ini baru aku memanafaatkan kegunaannya..kalo tidak duduk dlm gobok dendiam ajer..
itupun setelah aku membaca betapa banyaknyer benefit seaweed ni..kalo idak dah lama harus aku bakul sampahkan ajer..

oh yer..masa kunjungan aku ke pasar philipin dulu..dan menikmati ikan bakar yang sungguh marbelos..kat atas meja tu ada disediakan kerabu seaweed ni tapi aku tak ada nafsu nak mencubanyer hihihih..

kerabu seaweed dalam mangkuk kat ujung sekali tuh

back to dried seaweed yang aku beli tu..aku tak berniat untuk makan mentah-mentah..yelah dah kering macam tukan..haruslah liat macam getah kalo aku nak makan mentah..kang terbelit pulak tali perut aku ngan dried seaweed tuh..

alternatif lain ialah masak seaweed tu sebab bila dah masak dia akan jadi beku macam agar-agar..ha yang itulah kiter makan..nak dapat kulit cantikkan..so kenalah usaha..( ni aku tengah nak berusahalah ni )


nilah ruper seaweed yang aku beli tuh..gold color..dengar kata ada yg warna purple dan dengar kata juga yang warna purple tu gred AAA..yang aku beli ni gred AA jer..tak kisahlah gred apa pun janji khasiatnya sikit lebih kurang ajer..

dried seaweed ni aku  rendam lebih kurang few hour tapi setiap sejam aku buang air rendaman tu dan gantikan yang baru.btw kalo korank beli seaweed ni banyak dalam sekilo atau pun few hundred gms pun..makesure jangan direndam semua sebab seaweed ni akan kembang..dia akan jadi macam bunga kembang semangkuk..penuhlah mangkuk tu nanti..so agak2lah kuantitinya semasa nak direndam yerk..by the way..air rendaman ni korank jangan buang..ada banyak gunanya..antaranya buleh buat air rendaman kaki untuk ilangkan pecah2 kat tumit tu..














aku rendam seaweed tu dari warna dia kuning sampai lah dia kembang dan warnanya jadi kuning keputihan..lepas aku rendam tu aku toskan seaweed tu sebelum aku masak macam aku masak agar-agar..

kalau tengok seaweed ni pun dah macam agar-agarkan..












ini semasa proses masak-memasak dilakukan..masak seaweed ni sampai dia hancur..aku masak dengan api yang perlahan..dan dikacau selalu..


lepas masak jangan luper tapis yerk..sebab hampas seaweed ni leh korank gunakan untuk buat masker pulak..


 
















ini lah rupanya selepas proses tapis menapis dijalankan..jernih sket roper dia lepas ditapis..

aku letak dalam bekas kecik-kecik tu..ala bekas dadih tu la..tuk bekas yang kecik tu aku plan tuk satu harinyer consume..bekas dadih yang panjang tu untuk dua hari punya consume..ikutkan kalo kira semua bekas ni cukup stok tuk sebulan..then dah habes barulah masak yang laen..



















anak aku siap tanya aku buat dadih perisa apa..aku cakap dadih perisa rumpai laut sambil tunjuk rumpai laut yang kering tuh..cebik-cebik dia buat muka tanda geli nak makan
nilah ruper dadih seaweed aku..senangkan nak makan dalam keadaan bekas yang comel-comel macam ni..

aku tak berkesempatan nak amik gambar yang dah beku sebab masa posting ni dibuat ianya lom beku lagi hehee..

oh ya..pastikan seaweed ni sejuk dulu sebelum di masukkan kedalam peti sejuk..cukuplah letak kat bawah ajer..tak perlu letak kat belah atas..kang tak pasal2 keras jadi air batulah pulak..


















ini pula hasil tapisan seaweed tadi..lebih pekat dan lebih likat..sebab itu sesuai dijadikan masker muka..

aku akan try selama sebulan then after that aku akan review semula pengambilan seaweed ni ya..

kalo rasa nak cuba seaweed ni..mehla datang kerumah..FOC jerk..for 1st trial hahahaha...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...