MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Thursday, November 29, 2012

ICE-CREAM COKLAT OREO yang sangat shedappp...


ari ni  tak tahu nak buat apa..sejak bercuti 3 bulan ni rasa banyak pula masa yang terbuang..tengok dalam kabinet dapur tu ada tepung untuk muffin blueberry tapi macam malas lah pula nak keluarkan oven yang terperuk dalam gobok tu..then belek lagi apa yang ada..hmmm..boleh kot kalo nak buat aiskrim sebab bahan-bahannya pun ader..

ari tu dah buat aiskrim coklat emulco oreo ngan aiskrin strawberi..hari ni sebab bahan-bahan yang ada pun balance yang lepas so buatla aiskrim coklat oreo tapi dengan resepi yang berlainan pulak..

bahan-bahan senang jer..susu dutch lady + coffee mate + biskut oreo..nah senang sangat kan..

aku guna dutch lady coklat (2 1/2 cawan..ikutlah cawan korank besar mana tapi aku guna cofee mug tu) then aku guna 2 1/2 cawan cofeemate..ada orang guna susu tepung tapi mana nak cari susu tepung unless korank ada anak tapi takkan nak guna infant formula milk kan..so gunalah cofeemate ni..

aku guna oreo yang ini which already crushed..kalo tak ada guna ajer biskut oreo yang  bulat2 tu..korank crushed kanlah sendiri..apalah susah..

mixkan susu dutchlady with cofeemate then masukkan biskut oreo..aku guna high speed selama lebih kurang 5 minit tapi rasanya lebih kot..nanti korank akan dapat adunan lebih kurang macam dalam gambar kat atas nih..pass tu masukkan dalam fridge for about 2 hour or sebelum adunan korank tu beku

bila dah beku but makesure jangan terover beku sebab nanti korank nak mix lagi adunan tu..mix around 5 minutes gitew..nak lebih pun tak apa..tak ada orang nak marah pun..polis pun tangkap der..

sebab nak cepat aku guna cara macam ni..malas aku nak letak bagi dia pusing sebab punyalah slow dan lembab so aku guna tangan aku pusingkan mixer tu..cepat sangattt

pass tu korank patah-patahkan biskut oreo beserta dengan krimnya sekali sebab krim dia tu kan lemak-lemak masin..shedap gitew

lepas tu oreo yang korank dah patah-patahkan tu korank masuklah dalam bekas..suka hatilah bekas apa pun nak letak..yang besar atau yang kecik..aku suka letak yang kecik sebab anak-anak aku boleh ambil sorang satu bekas..kalo bekas yang besar tu selalu si abang akan cedok lebih..sian kat adik..so kalo bekas kecik macam ni leh la amek sorang satu

lepas tu penuhkan bekas tu dengan adunan aiskrim tadi..tutup dan masuk la dalam peti ais..ikut sukalah nak letak berapa jam puin dalam peti tu..tapi kalo lama sangat nanti aiskrim jadi tak sedap..jadi keras macam batu heehhehee..

kalo guna bekas kecik macam yang aku guna tu akan dapat lebih kurang 11 bekas..dapatlah sorang 4 bekas..ayah 3 bekas..ummi..???ummi tak nak..suka-suka buat bagi anak-anak makan






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...