MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, November 18, 2012

MUHAMMAD AMIR NADHEEF B.ROSAZLE

hari ni terasa nak update blog n citer pasal  new darling in the house..MUHAMMAD AMIR NADHEEF B.ROSAZLE

he's not just my sweetheart but the heart of everyone in the house..senang sangat nak minta abang-abang tolong tengokkan adik yang satu ni time ummi nak masak..time ummi nak mandi..pendek kata adik bunyi erkk aja..cepat abang-abang bangun tengok..

nak minta tolong ayah pun senang..maklumlah..dah lama sangat rumah ni tak ada baby..last pun masa abang adam dulu about 10years ++..sebab tu semua dekat dalam rumah ni senang sangat nak suruh jaga @ tengok-tengokkan nadheef tapi ayah selalu cekelat..tiap kali suruh tengok-tengokan nadheef..dengan ayah-ayah sekali tido..

sedap jer kan ayah tido..banyak lagi gambo ayah tengah sedap tido dengan nadheef

masa aku belum pregnant dulu aku teragak nak letak nama Amir Mukhreez sebab nama anak-anak aku memang akan ada AMIR yang bermaksud pemimpin @ pemerintah @ ketua..atau Adam Mukhreez..
nama Adam Mukhreez tu aku dapat masa aku tengah syok baca novel Adam & Hawa..jatuh cinta denga am masa tu..tak sangka setelah bertahun aku baca novel tu akhirnya ada pula penerbit yang buat telenovela 80 episod..tapi masa ni aku dah  tak jatuh chenta ngan am lagi sebab aku tak minat Aaron Aziz..

tapi bila aku pregnant and dapat tahu aku akan dapat baby boy ( again..) aku search nama tru net..mencari nama-nama yang sedap didengar dan  baik maksudnya..and i've found one yang aku rasa cukup berkenan dihati..amir nadheef irfan..and i'm leaving the name muhammad..amir nadheef irfan bermaksud pemimpin yang bersih,bijaksana dan berpengetahuan tapi masa register enche suami ku telah tinggalkan nama irfan tu sebab hubby nak juga letak muhammad..so tertulislah nama di surat beranak MUHAMMAD AMIR NADHEEF B.ROSAZLE..(amek ko..nama anak sikit punya panjang tapi nama ayah dier..pendek jerk )

nadheef..sehari selepas dilahirkan pada 01.10.12..tahu tak masa nadheef keluar dan doktor letak kat atas dada..aku sedikit terkejut sebab nadheef agak gelap jika nak compare dengan abang-abang dia yang lain..

jaga nadheef ni senang sangat..dia bangun just nak susu dan tidur semula..malam pun bangun dua kali aja..so aku boleh tido dengan aman dan jayanya..lepas mandi pagi..nadheef akan tidur dalam 2 jam..so dalam 2 jam tu aku boleh mandi..kemas rumah dan masak juga..then dia bangun untuk susu..tido balik semula tapi sekarang ni nadheef dah kurang sedikit waktu tidonya sebab dia dah pandai nak bercakap-cakap dengan siapa saja yang ada dekat depan dia..

dan yang pastinya nadheef memang nak ada orang duduk and adap muka dia..dia suka..siap sengih-sengih dan ternganga-nganga mulut dia nak bercakap..nadheef pun tak banyak menangis..nangis bila perlu aja..perlu apa..??susulah apa lagi..kalo dia poo-poo pun tak nanges..relax aja

cerita tentang susu..i was disappointed sebab tak boleh nak produce susu and not able to breast feed my chubby whubby ni..(aku jeles dengan mummy yang boleh produce susu banyak sebab aku pun ada amik supplement untuk tambah susu..makan kurma dan mcm2 lagilah aku but yet..still tak ada susu)..ada tak ada rasanya dapatlah dalam 4oz aja untuk nadheef sebab after that tak ada susu pun even puas aku pump..mungkin memang tak ada rezeki untuk anak-anak aku di breastfeed kan..so untuk nadheef aku bagi susu formula snow..mula-mula dulu 3oz aja tapi sekarang dah 4oz or more..dengan time gap between 1.5-2 hr..sebab tu dia membesar dengan besar dan sihat..

nadheef now..he's 48 days already masa aku tulis posting ni..tambah comel..tambah chubby and tambah geram tengok dia..ayah kata nadheef ni baran..kalau lambat dapat susu..kaki tangan semua naik..tangan dah macam maen badminton..kaki pula macam orang main bola..lagi satu..kalo dia buka mata..tengok tak ada orang dekat sebelah..siap mulut cebek-cebek lagi nak nanges..nanges lak siap kuar air mata..maklumla bulu mata pun dah tumbuh..panjang lak tu..

bila tengok muka nadheef ni..macam muka abang amir dia kecik-kecik dulu tapi abang amir lagi gebus..cuma dah besar sekarang ni dah hilang kegebuannyer..dah gelap gelitalah pulak..tapi abang adam jeles kalo orang cakap muka nadheef macam muka abang amir..abang adam akan cakap..nadheef muka macam abang amir tapi nadheef ada lesung pipit macam abang adam..

sebab dah lama tak dapat baby kan..i'm so excited bila tiba bab shopping..baju baby yang comel-comel..cute-miut belaka..mana tak geram kan..so semestinya banyakkkkkkkk sangat aku borong..ayah kata setahun nadheef tak payah beli baju..mana taknya..masih banyak lagi yang belum berpakai...lucky i'm buying oversize cloth so rasanya insyallah until nadheef 1 years old..i dont have to buy any cloth..(pray to GOD..hati aku mcm batu bila tengok baju yang comel-comel tu)

tu baru baju..belum lagi botol susu..percaya tak kalo aku bagitau nadheef setakat ni dah ada 7 botol susu yang 9oz tu..5 botol AVENT n 2 TOMMY TIPPEE bottle..also another 2 bottles yang 4oz tu..both from AVENT n TOMMY TIPPEE..tak termasuk lagi 3 botol 9oz yang member present..mana dengan warmer..sterilizer..teats..memang aku giler membeli untuk nadheef nih..macam anak sulung aku punya kos shopping..ribu riban jugak la..hehehe..

dan untuk nadheef juga aku merancang untuk fully cloth diaper..so far yang paling banyak aku spend untuk nadheef adalah untuk cloth diaper..and more coming in..more $$$$ fly  away..tak apa untuk nadheef..ummi tak kisah pun..

nadheef with one of my fav cd from luveable friend..insyallah aku akan cuba ber cd sampai nadheef pt sebab mak aku macam marah aku pakai cd nih..risau opah tengok cucu dia kengkang sebab cd ni agak bulky tuk nadheef yang belum pun 2 months..dan aku pun risau juga kalau mak yam which is my baby sitter tak nak guna cd ni..tapi hari tu masa aku tanya mak yam kata okay..tak  kisah..alhamdulilah..

 
buah hati,pengarang jantung,kawan bergaduh,my bodyguards

seperti ibu bapa yang lain..menjadi harapan aku agar anak-anak membesar jadi orang yang berguna pada agama,bangsa dan negara..aku tak minta lebih dari apa yang anak-anak aku mampu..aku mahu anak-anak aku boleh hidup berdikari,sayang sesama mereka,ingat jasa orang tua,hormat pada orang tua..jangan susahkan orang lain...INSYALLAH



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...