MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, November 11, 2012

RUTIN BARU LAGIK

ada tak korank terdetik dalam hati bila baca blog aku ni..lorat betul la dia ni..steril botol susu anak pun nak posting..ele...relax la..ni blog aku yang punya kan..dan nama blog pun another story to tell..so apa saja cerita yang aku rasa menarik aku posting dalam blog aku..nak cerita kat korank semua..

kali ni nak cerita lagi pasal rutin aku since nadheef was born..dah lama tahu aku tak cuci diaper..yalah dulu guna disposable diaper..buka aja then campak dalam dustbin..but since now aku guna cloth diaper so sekarang menjadi rutin aku untuk mencucinya..and i'm happy doing it..


aku cuci cd ni dua hari sekali..lepas guna masuk dalam dry pail..dua hari lepas tu baru basuh tapi kalo yang kena poo tu kena buang dan bilas dulu tapi basuhnya tetap dua hari kemudiannya.

 mula-mula soak dulu insert ( yang belah dalam tu ) untuk buang sisa-sia pee dan hilangkan bau.later on perah but in gentle way..tak perlu nak bilas sampai insert tu kering..dulu aku tak tahu tapi sekarang aku dah tahu dah..x perlu nak perah sampai kering sebab lepas ni kita nak basuh jugakkan..bukan nak terus g jemur

dah perah ala kadar dumb dalam pail yang aku dah lapik dengan netting..yang warna putih itu insert microfiber..yang  hitam tu bamboo charcoal dan yang colorful tu reusable liner (yg ni fungsinya lapikkan atas cd kita untuk elakkan poo kena direct pada cd tapi what i found still kena juga)

 
lepas ni bilas pulak cover dia..tapi makesure jangan perah sekuat hanti anda sebab dibimbangi PUL kat luar tu boleh pecah atau pun koyak..sia-sia aja nanti cd anda bocor walau baru guna..

 lepas tu apa lagi campur aja outer cover tu dengan insert then dumb dalam washing machine..so easy

aku pilih setting macam ni untuk basuh cd aku..water level 60 liter..wash for 13 minutes then 2 times rinse..rinse time also 13 minute dan spin time 7 minute..setting yang aku rasa okay untuk basuh cd..all together time  taken untuk basuh cd ni is up to one hour and the half..yang mana sementara itu aku boleh berjimba-jimba untuk buat kerja laen yang menunggu

 kerja yang terakhir..menyidai cd-cd ni semua..makesure jangan sidai terlalu lama dibawah matahari yang terik sebab PUL mudah pecah @ koyak kalo kena matahari sebab PUL tu kan lebih kurang macam plastik..plastik kalo dok dedah lama-lama kat bawah matahari terik apa akan jadi.??ha itulah juga yang akan jadi pada anda punya cd kalo lama terdedah pada matahari..

ada satu lagi rutin yang bakal aku buat..mungkin sebulan atau dua bulan dari tarikh posting ini..stripwash..stripwash tu wajib dilakukan pada insert-insert yang dah keras kejung macam batu..yang mana daya penyerapannya dah tak bagus lagi..so kenalah strip wash..macam mana nak strip wash..itu lain kali aku citer wokay..
 
 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...