MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, November 11, 2012

RUTIN BARU SINCE OKTOBER 2012

sejak Nadheef lahir 01.10.12 yang lalu..rutin hidup aku dah jadi kelam-kabut sikit..semuanya dah tak sama macam dulu.

dulu senang aja..anak-anak dah besar so arah aja apa nak suruh dia orang buat..tapi sekarang ni..apa-apa pun nak buat kena kasi sattle nadheef dulu..mandikan dia..bagi dia tidur dulu then baru aku boleh move on..tapi alhamdulilah..abang-abang dia ada ..so senanglah sikit kerja aku..

memang banyak rutin yang kena buat even bukan kena buat hari-hari..dah lama sangat aku tak sterilize botol and puting susu but now itu antara rutin yang aku buat every 3 days..(bolehla buat 3 hari sekali sementara dalam bercuti ni..nanti dah naik keja harap-harap pon boleh buat juga..)

i'm using this sterilizer.it's from philips avent.what i like about this sterilizer is it easy to use..just add water,load then switch on lagi pun ianya large capacity..can fit botol yg gemuk mcm tommee tippee..kalo guna botol avent itself boleh hold up to 6 botol yang 9oz tu..breast pump pon  boleh masuk dalam ni..pendek kata boleh muat apa saja jenis botol dan saiz..it's also fast..just 8 min and the contents are sterile..ready to use

first of all gunakan measuring cup untuk measure berapa banyak air nak guna.later on susunlah botol-botol yang kita nak sterile kat belah bawah..kat tiang tengah-tengah tu aku masukkan botol susu punya neck then on top untuk teats dan tutup botol lepas tu onkan switch and wait for 8 min ( tapi tidaklah aku tunggu dekat situ..dalam masa 8 min tu aku pi la buat kerja laen )..oh ya kalau kita unopened cover tu..contents remind sterile up to 6 hours taw..

lepas dah sterile tu silalah keluarkan botol-botol tersebut dan aku letak pada spinning dry tray..kalo tak keluarkan pun x apa..selagi tak buka tutup sterilizer tu..boleh aja dia tahan 6 jam lagik..

gunakan tongs untuk keluaran puting dari sterilizer tu dan gunakan measuring cup untuk measure air yang nak kita letakkan dalam sterilizer..jangan risau kedua barangan ni ada didalam kotak termasuk set sterilizer anda..
tong and measuring cup

why do i need to sterilise my baby bottles..?refer to baby center

dalam erti kata lain nak matikan kuman pada botol susu anak kiter itew..sebab baby baru lahir hingga umur setahun mempunyai antibodi yang tidak begitu kuat sebab tulah salah satu cara nak help baby dari senang kena infection..kenalah sterilise kan botol susu dier orang

by the way kalau tak ada sterilizer ni bukan bermakna korang tak boleh nak sterilise kan botol anak2 kita..boleh aja sebab aku dulu anak yang dua orang tu pun tak guna alat ni..asyiklah merebus botol-botol susu ..sebab masa tu tak berapa nak mampu beli alat ni..sekarang ni alhamdulilah..bertuah sungguh nadheef jika nak dibandingkan dengan abang-abang dia dulu..baby serba mahal kata laki aku..

oh ya..this sterilizer is present from my beloved hubby..thanks you abang..

 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...