MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Friday, December 21, 2012

BIG BAD WOLF BOOKS 2012

hari ni kita orang satu family pi BBW held at MIECC @ Mines International Exhibition Convention Center..actually start dah lama from 7th Disember hari tu and will end on 23rd Disember..tapi baru hari ni kita orang ada masa nak pegi jengah..

hari ni malas nak citer panjang-panjang sebab penat lah dan tak sabar nak membaca buku-buku yang dah dibeli secara berjemaah di BBW itew..so aku tepek gambar ajalah yer..tapi nak citer sket..hihihii..this is actually the 1st time kita orang pergi BBW nih..tahu pun dari member-member FB tapi memang heavenlah pada peminat buku expecially buku-buku dari oversea yang kita memang sedia tahu harganya yang agak melantung mahal bila dah sampai sini..

kat sini ada lebih 3 juta buku untuk dijual pada harga serendah RM3 ajer..yelah diskaun from 75% to 95%..tak ko rasa macam nak giler..tengok semua pun rasa nak beli..adoii..kita orang dekat sini dekat 4 jam jugak..tu pun rasa macam tak cukup..rasa macam nak datang lagik tapi tahun depan kot..

giler banyak buku-buku dekat sini..nak cari senang aja sebab dia orang ada gantung tag dekat belah atas so just follow tag-tag tu untuk cari buku-buku yang korank berkenan..books for children,photography,cooker,family & relationship,politics,malay novel dan macam-macam lagilah..

kalau suka nigella..memang banyak sangat buku dia..jamie oliver pun sama..aku tak beli pon hihihihi tapi memang worth it la kalo beli sebab RRP buku nigella ni around RM119.90 tapi kat BBW ni baru RM30..hardcover lagik tu..

kita orang siap bawa beg sorang satu..enche suami aja yang tak bawak tapi dun worry kat pintu masuk tu disediakan kotak-kotak untuk korank letak buku-buku yang nak dibeli tapi aku tengok kebanyakkannya bawa beg sendiri..beg troli..ada yang guna stroller baby jugak..pass tu jangan risau kalo kotak tu dah terlampau berat (yelah shopping buku macam tak hengat dunia..buku-buku tu lak berat nak giler)..korank leh simpan dulu dekat bahagian penyimpanan..jangan risau tak kena bayar pon hehehehe..

sampai aja kat sana kita orang split..enche hubby kearah lain..anak-anak aku amir n adam pun ke tempat lain..aku tak risau sangat dia orang hilang sebab masing-masing ada handphone and dah janji..kalo siapa yang dah sattle pilih buku kena tunggu dekat tepi tangga..so tak jadi masalah kan..bukan apa kalo dok tunggu masing-masing pilih buku harus 12 jam pun tak cukup dok dalam tu..aku mula-mula terus tuju arah novel malay..murah tu RM8 untuk satu novel keluaran creative enterprise..terus aku amik dalam 15 buah mcm tu hihihihi..tamaknyer makk..then aku g area cooker..niat dihati nak cari baby and toddler food tapi tak jumpa..penat pusing..buku resepi lain-lain banyak la sangat..last-last jumpa 2 bijik jerk..lepas aku dah pilih buku-buku lain terus head ke tempat yang dijanjikan dan aku tengok enche suami dan anak-anak dah ada kat situ..masing-masing tengah kusyuk baca and select buku yang nak dibeli..

giler tak..dok dalam tu 4 jam tanpa rasa lapar atau dahaga tapi bila dah habis pilih..time nak bayar tu baru rasa lapar hiihihi..total buku kita orang beli hari ni 37 buah semuanya dan cost us just RM289.00..kenapa aku kata JUST RM289.00..sebabnya nilai sebenar buku-buku tu lebih dari itu..memang ada certain magazine yang enche suami beli tu dated 2010 tapi yang penting isi dalamnya kan..lagipun knowledge is priceless..

buku-buku yang sempat disambar dalam masa 4 jam..x cukup kan 4 jam tu..kalo boleh aku nak pegi hujung minggu sebab buka 24jam..lagi la lama boleh berkampung kat sini..

 enche suami memang suka buku-buku about world war ni dan dekat sini memang banyak sangat buku-buku pasal ni sampai dia tak tahu yang mana satu nak beli..at last yang kat dalam gambar ni menjadi pilihan hati dia..1)World At War RM20..2)The Story Of World War 2 ..yang ni RRP dia RM98.90  kat sini RM25 tapi enche suami dapat yang tag dia RM20 hihihihi..3)The Battle Of Britain RM10..4)World War 2 RM15..harga kalo kat UK12.99..5)The Vietnam War RM6..kalo kat US rege dia $7.99 sama gak ngan buku yang satu lagi tu 6)World War One Life In The Trenches RM6

both magazine golf ni just RM5 each instead of harga asal dia UK4.20..kiralah sendiri berapa harganya kalo dah convert duet kita and jangan luper plus tax lagi..magazine ni lah yang aku kata tahun 2010 tuh tapi hubby kata yang penting isi dalam dia dan memang tak ada magazine ni jual kat malaysia so  tak pedulilah tahun bila pun..

ni semua buku-buku adam..one set of nickledeon sponge bob square pants contains book 1 to 20 which is RM5 each..harga asal kalo kat US3.99..then anak bujang aku ni beli buku wresting lak..nasib baru RM3 jerk..another spongebob book tapi kali ni ada 34pcs holographic stickers..just RM5 but in US $5.99..disney pixar cars pull tabs and pop up book RM 8 (UK5.99)..star wars activity book RM 6 (UK3.99) dan ironman adventure with 30 metalic sticker RM3 (US $3.99)..murah-murah tapi dier sedikit bengang sebab buku anime dan manga banyak in english..hehehe..

 yang ni lak buku-buku saya..consist of 1)10 malay novel RM8 each compare to harga sebenar around RM17.90 to RM22.90..heaven..2)baby & toddler recipes RM6 (US $7.99)..3)annabel karmel bestever cookbook RM15 (UK14.99) buku resepi masak-masak ni untuk baby and toddler..sebab per aku beli..sebab aku plan nak homemade cook for nadheef..takmo bagi dier nestum or readymade puree lagik..harap-harap boleh suksess..4)body drama RM8.00 (US $20.00)..aku suka buku ni..best sangat ..it's about real girls..real bodies.real issue and real answers..sebab tu aku beli..5)baby & toddler checklist..jangan pelik sebab aku beli buku ni..yelah bukan anak baru satu tapi dah ada tiga..patut buku ni tak perlu beli tapi aku beli gak sebab buku ni best..hints,tips and great advice for parents..lagipon buku ni baru RM3 ajer..kalo nak beli kat US harga dia US $14.95 gitew..ni takat RM3 jerk..bukan mahal compare ngan isi dier..

ni buku yang paling aku cari-cari..best buku ni..all about cats ada dalam ni..rege pun tak mahal..RM20 jerk..hard cover lagik..dalam tu penuh ngan gambar warna-warni..kualiti kertas pun very  good..

overall memang best argh BBW ni..dan pastinya tahun depan aku akan datang lagi untuk memborong buku-buku kat sini..thanks to BBW sebab buat sale macam ni..bagi peluang orang-orang macam aku nak beli buku pada harga yang amatlah berpatutan..yelah kalo nak beli kat ThaiKuang..MPH ke sah-sahlah tak dapat harga macam ni kan..cth macam buku yang enche suami suka tu..kalo kat MPH mahu dah cecah ratus-ratus..tapi kat BBW dengan harga tak sampai RM300..dapat 37 buah buku..suker tak ??suker tak???tentulah suker sangat kannnnnnnn..

oh ya..ada satu citer lawak tadi berlaku masa nak pegi sini..lepas parking keta enche suami siap tanya pada pakguard bangla kat situ..mana arah nak tuju tuk pi BBW ni..sekali pakguard tu tunjuk bangunan sebelah sambil cakap shopping shopping..kami anak beranak pon pi la seberang..masuk dalam shopping The Mines tu..sekali rupernya BBW tu dekat MIECC..sebelah The Mines..sebab tu aku cakap ngan enche suami jangan tanya bangla tu..dia bukannya paham..nasib aku memang nak witdraw duet..kalo tidak benganglah jugak..jalan berpusing-pusing..penat woo..nasib dlm kepala otak dah set nak beli buku..nak beli buku..nak beli buku..sebab masuk-masuk The Mines  tu trus jumpa kedai kasut..dah la aku ni hantu kasut..nasib iman kuat hihihihi....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...