MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Tuesday, December 18, 2012

HARI NI TIRAMISU PULAK..

ari ni teragak pulak nak buat tiramisu hehehe...tulah dah melampau tahap bosan aku duk rumah ni..tula sapa suruh amik maternity leave sampai 3 bulan..amek ko..kan dah kebosanan tahap gaban dan melampau..

tapi kan rugi argh kalo aku cuma amik 2 bulan jerk sebab berdasarkan faktor umur..takkan aku nak beranak lagi kan..so nak juga merasa amik cuti sampai 3 bulan..

sebab teragak nak buat tiramisu..apa susah..pakcik google kan ada ..so tanyalah pakcik google cara yang paling mudah nak buat tiramisu nih..pakcik google ni kan terror..so tak sampai few minutes dah terpampang resepi paling mudah nak buat tiramisu..

ni bahan-bahan yang aku guna..cream cheese Philadelphia
( kawan aku kata apsal guna cream cheese ni..sebab katanya mahal..ala kan nak makan masuk tekak sendiri..apa salahnya beli yang mahal kan )..pass tu whipped cream jenama Mauri..whipped cream ni non dairy punya..maknanya bukan dari tenusu..aku suka whipped cream ni sebab rasa dia lemak dan manis..pass tu aku gunakan biskut jejari jenama forno bonoli..
( ya kot sebab itu yang ada mention kat plastik dia )

mula-mula kan letak cream cheese,gula ( dalam berapa sudu-bergantung pada sejauh mana tahap manis yang korank suka..aku tak suka manis so aku letak dalam 4 sudu jerk )..pass tu esen vanilla satu sudu teh..mixed use low speed dulu sebab kalo terus guna high speed tak ker terbang-terbang gula tu keluar..tapi ikut sukalah kan,.nak low ke nak high ke..janji mixedkan bahan-bahan tu sampai jadi kembang dan gebuss

lupa lak nak mention lagi satu bahan hehhe..nescafe..serbuk nescafe tu korank bancuh ngan air sejuk then rendam biskut tu dalam bancuhan nescafe tu..jangan guna air panas sebab nanti biskut tu akan serap air dengan cepat dan nanti jadi terlalu lembik..aku pun tak rendam lama-lama..sedang-sedang aja..lepas dah rendam biskut tu..korank susun dalam bekas..sukalah nak guna bekas macam mana pun kan..yang pat segi..yang bulat..yang besau..yang kecik..the choice is yours..dah susun biskut ikut citarasa sendiri..letak pulak cream chese yang kita pukul gebus tadi..ratakan cantik-cantik

lepas tu amik serbuk koko dan tapiskan atas cream cheese tadi..kena tapis sebab tak nak serbuk koko tu berketul-ketul dan nak wujudkan effect macam hujan hihihi ( tak tahu nak cakap macam mana )..then repeat step mula-mula tadi yakni step rendam biskut dlm bancuhan nescafe,susun dalam bekas,letak cream cheese dan tapiskan serbuk koko kat atas dia..kendian korank sejukkan la dalam peti ais sebelum dimakan..rasanya bila makan time sejuk tentulah heavennnnnnn....

 ini actually 2nd batch of tiramisu yang aku buat..yang 1st batch tu dah selamat anak-anak aku makan then ada request dari anak-anak tu yang aku buat 2nd batch ni..dan untuk 2nd batch aku gunakan cream cheese yang lain iaitu jenama Tatura which aku rasa tak berapa nak hebat sepertimana aku menggunakan cream cheese Philadephia tempohari..

inilah rupa cream cheese Tatura..menarikkan packaging dier tuh

ini bahagian aku yang mana 3/4 darinya dah masuk dalam perut hihiii..

kalo rajin bulehla buat tiramisu macam yang aku buat ni..senang sangat..aku buat dalam masa satu jam ajer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...