MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, October 27, 2013

KEK KEJU MELELEH VERSI PUAN SUERIA ( aku ler itew... )

selalu sangat kat news feed aku gambo-gambo kek keju meleleh di paste oleh orang-orang yang tak bertanggung jawap..kenapa aku kata tak bertanggung jawap..?yelah..dah letak kek yang sangat sedap mata memandang tapi lepas tu buat derk jerk..at least hantarlah sepotong dua kat rumah aku..barulah bertanggung jawap namanya tu kan..

disebabkan selalu sangat aku dirasuah dengan gambar-gambar yang memang menyiksakan anak tekak aku..maka dengan rajinnya aku mengoogle resepi kek ni..oo..wat kek span jerk rupanya kek ni..cuma keju meleleh tu yang buat dier nampak sangatlah sedapnya..

ok fine..disebabkan bahan utamanya adalah kek span maka aku dengan rajin yang amat sangat decide nak buat kek ni tapi dengan kek span yang dibeli kat kedai kek..kih kih kih...terror tak..??terrror sangat kan..tapi kendian tu aku cancel sebab i found that sponge cake yang jual kat kedai tu too soft..so aku tukar guna kek ni..pound cake..tekstur dia gebu dan berat..tak macam sponge cake























kek ni aku beli kat family store..rege nya aku kelupaan lah pulak..

















ni rupa kek tu..aku amik 2 flavour..satu perisa double chocolate dan satu lagi vanilla.

















kek ni kendiannya aku potong comel2 dan susun dalam bekas plastik then aku layerkan dengan cream cheese..pas tu lapis semula dengan kek dan lapis lagi dengan cream cheese..

















ni rupa cream cheese tu..resepi cream cheese aku ni senang aja..

1)250gm cream cheese-guna tatura jerk sebab tu aja yang ada dalam peti..kalo ikut hati guna philly lagi sedap sangat..
2)120gm susu pekat.aku guna setengah tin..sedang2 aja rasa dia..
3)50ml whipped cream tapi aku guna satu kotak yang kecik tu hihihi..
4) sedikit perasa lemon sebab nak bagi rasa masam sket

pass tu mix la guna mixer sampai sebati..






















kendian parut cheddar cheese..guna parut yang paling halus taw..yang aku guna ni pun tak berapa nak halus sangat but okaylah..nak makan sendiri aja pun kan..

lepas tu tabur cheese yang dah di parut tu atas kek kita tadi..btw kek tu aku letak semalaman dalam peti then esoknya baru aku taburkan cheese yang maha banyak ni..

















then susunlah buah-buah yang korang suka makan atas tu..kalo boleh macam-macam buah aku nak letak tapi dah dua specis ni je yang ada dalam peti so boleh ajerlah yang ni..so lepas dah siap ni bolehlah amik sudu dan mula menyudu dalam mulut..

















gambar hiasan..yummy yummy yummy..



Thursday, October 3, 2013

BERAPA TAHUN DAH JADI BLOGGER..??

tadi aku update blog..sekali tengok kat blog aku tu yang kat ruang dah berapa banyak orang dok view since 2010..ehemm..kira lama juga lah aku dah berblogging ni yerk ..dekat 3 tahun kau..cuma nasib aku tak sebaik blogger lain yang blog dier orang telah di view berpuluh-puluh ribu kali banyaknya..

mana orang nak view blog aku ni banyak-banyak kali..heehehe..gelak jahat..update blog pun lately sebulan sekali baru satu entry..pas tu tak ada citer menarik nak citer..dan macam malas pulak nak tulis..alahhhh..acaner nak makan duet nuffnang ni...???


kadang bila rasa nak menulis..idea pulak tak kunjung-kunjung tiba..puaslah pulak pujuk cik idea datang menjengah..


kadang bila idea mencurah-curah macam hujan..mata pulak kelat..ngantuklah pulak bijik mata aku ni..tu yang lain nak tulis..lain keypad aku tekan kan..hasilnya....??berhabuklah balik blog aku..acaner tuhh...???



p/s..gambar sekadar hiasan..tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang dah tiada dalam dunia..

BURGER BAKAR ABANG BURN-JAJAHAN MELAKA KATERNYA



 

dah lama tak update blog aku ni...padahal gambo dah berkoyan-koyan aku snap..kenkonon tunggu masa terluang nak berblogging tapi hampa lah sangat..banyak sangat yang nak aku buat dalam tempoh 24jam tu so menulis blog menjadi perkara terakhir dalam list..apa nak buat..banyak lagi kerja-kerja yang perlu di beri keutamaan..

kali ni nak citer pasal makan lagi..apa lagi yang boleh citer yer..citer pasal makan jelah yang paling sesuai..padahal jenuh aku ni nak berdiet bagai tapi blog aku ni manjang jerk citer pasal makan..makan..makan..

ni ha..nak citer..ari tu besday nadheef..happy 1st birthday bucuk nsem umi..kejab aja setahun dah berlalu kan..nak dipendekkan citer kiter orang satu family pi makan-makan malam tu..tapi besday boy makan home made veggie porridge jerk..umi..ayah ngan abang-abang aja yang lelebih..

cik suami tanya nak pi makan beger bakau kat mana..kat tempat yang selalu kita pi makan tu ker tapi aku cakap ari ni kita pi makan beger bakau abang burn..ada 10% diskaun tapi masa nak bayar tu lupa lak present kupon diskaun tu so tak adalah dapat 10% tuh..apa nak buat..benda dah berlalu kan..tak guna nak di kenang2kan semula..


ini lah ruper beger bakau yang aku ngan amir makan..kiter orang makan beef supremo cheese..disebabkan kiter orang ni hantu beger jadi beger tu kita orang add another patty tapi bukan beef..kawen kan beef ngan lamb..harga beger ni kalo single RM16.00 tapi kena add another RM5.50 untuk addtional patty tu..apa yang ada kat supremo cheese ni..mcm yang korang nampak dalam gambar tu la..ada roti..(haruslah ada rotikan..kalo x takkan nama beger )..then ada mayo..sos..pas tu ada cendawan dan union ring..testimonial aku..so so ajer..union ring tak rangup..liat..cendawan pun sama..veggie pun tak fresh..then patty tu biasa2 aja..dari pengamatan aku yang tak berapa pandai sangat ni..patty tu just daging..black pepper and salt ajer..

adam makan beger yang ini..single lamb ori bacon for RM13.50..union ring tu a bit oily untuk orang diet cam aku nih..ngeh ngeh ngeh..
ini pulak beger yang enche suami order.sama macam yang aku ngan amir makan cuma enche hubby punyer yang single.RM 10.50..semuanya single..dari patty..union ring and mushroom..

last but not least kita orang order yang ni..meetball..ada 10 biji meatball..wit potato wedges..mayo and cheese..RM9.90..yang ni sedap juga tapi meatball a bit salty..mungkin masin dari rasa cheese tu kot..

overall setelah diambil kira pandangan kami anak beranak..biasa-biasa aja beger bakar abang burn ni..nak kata tak sedap pun tak boleh juga sebab tekak kita kan tak sama..mungkin tak sesedap mana di tekak aku tapi sangat marbeloss di tekak orang laen..

pada yang nak pergi makan beger bakar ni leh datang kat kedai dier..medan selera yang kat belakang dewan hang tuah tu..tepi sungai aja..view memang superb..malam-malam..angin sepoi bahasa..sesekali bot lalu kat sungai melaka tu..land mark tempat ni..eye on melaka ( yeng kecik tu taw.bukan yang besau tu sebab yang besau tu dah tak wujud pun lagikk )

oh ya malam tu cost us RM 80.90 exclude refreshment and otak-otak..







Sunday, July 14, 2013

SIAKAP TIGA RASA..MY STYLE

jam kat lappy aku ni dah display 1044pm..tandanya dah pukul 1044 malam..kita orang anak beranak tengah layan movie dekat channel 134..citer ISTABUL AKU DATANG..seriously this is the first time aku tengok citer ni..even aku rasa dah few time kot rasanya tayang kat asteruk..yelah asterul ni tak ada keja lain..asyik ulang tayang citer yang sama jerk..aku ingat movie jerk yang dia orang dok ulang tayang tapi kalo tengok channel 720 yang BTV tu..program cupcake wars yang aku suka tengok tu..pun repeated jugak rupanya...

sambil tengok movie tuh..terasa pula nak update blog aku..dengki tengok dian dalam movie tu dok update blog dia jer hihiihi....tu yang aku rasa nak update blog aku pulak..tapi tak tahu nak citer pasal apa..tengok gambo yang save dalam dropbox..banyak sangat gambar nadheef..tapi takkan nak citer lagi tentang nadheef sebab banyak sangat nak citer tentang nadheef so citer pasal lain lah..pasal masak n makan...kih kih kih...

ni bahan-bahan yang aku guna untuk siakap 3 rasa my style..aku suka banyak veggie so aku letak carrot..cauliflower,nenas and cherry tomato..kadang aku letak mix veggie..saleri n macam2 lagi..mangkuk yang satu lagi tu bahan-bahan tumis..ada bawang besar..bawang putih..halia..cili api potong..cili merah potong..jugak serai

first step..tentulah tumis bahan-bahan tumis yang aku nyatakan tadi tu..ker korank ada letak bahan lain selain dari apa yang aku letak tu..?kalo ada minta komen sket..

bahan tumis dah garing..aku letak sket cili giling sebab nak bagi rasa pedas siakap aku nih..maklum la..tekak orang melayu..mesti ada pedas baru lah very the kick..

then sos tiram..sos cili..sos ikan..sos sotong and sos tomato..perisakan dengan garam..gula n pak aji naik moto ( sket aja taw..)

bila semua bahna-bahan tumis beserta sos dah sebati dan sedap rasanya masukkan pula sayur-sayur dalam tu..kacau lah lagi tapi aku tak suka sayur lembik-lembik so aku tak la lama-lamakan sayur dalam tu.

ni ikan siakap tu..aku goreng dulu..goreng garing-garing..basuh bersih-bersih then salut dengan tepung jagung..goreng deep fry sampai ikan rangup..

pass tu masukkan air dalam bahan yang kita tumis tadi..agak-agaklah nak letak berapa banyak..kalau nak banyak kuah letaklah banyak air..kalo tak nak banyak letak sikit jerk..dan jangan lupa pekatkan kuah kita tu dengan tepung jagung..baru lah sangat bestttt...

then curahkan atas ikan kita tadi..makan dengan nasi panas..walaweiii...bertambah kg..bertambah kg

aku rajin masak sekarang..sebab..??ada few reason kenapa aku rajin masak sekarang..

i-sebab dah ada pasaraya kat opis aku tu..so senang sangat lah nak beli barang basah nak masak
ii-sebab aku ada nadheef..rasa malas nak keluar rumah sekarang ni sebab nadheef kecik lagi..nanti dia nangeslah ..gitulah..ginilah..so duduk makan kat rumah at this moment lebih afdal rasanya..
iii.sebab rasa berbaloi sangat masak for the family..
iv.lagi..????nanti aku fikirkan...


Sunday, June 23, 2013

DIA DAH BESAR..

ikutkan banyak nak post dalam blog ni sebab dah lama sangat tak hapdate apa-apa..tapi tulah..bila berkesempatan mengadap laptop..mata pula mengantuk..kalau mata tak mengantuk ada pulak yag dengki..nak suruh kita pay attention pada dia aja..kalo kita buat derk aja..mulalah buat perangai..sekarang dah terror buat macam2 style punya perangai..tak dapat barang nanges sambil laga2 kaki..lambat buat susu..merajuk..dekat 5 minit baru sudi nak minum susu tu..kalo nak tido..garu2 telinga..garu2 kepala..gosok2 mata..makan jangan cakaplah..apa orang makan..dia sama sibuk nak makan sekali..nakal berganda2 dari dulu..adoii..nadheef..nadheef


01.10.2012 vs 09.06.2013

Saturday, June 22, 2013

OVEN OLD SKOOL SAYER..

nak tanya..korank penah tak tengok oven yang macam dalam gambar dekat bawah ni..?kalau ya..bila dan dimana yang korank tengok oven macam ni..?penah guna tak oven macam ni..?


nak citer tentang oven ni..boleh aja bake cake biscuits and what so ever la..tapi the funny thing about oven ni..dia tak ada tempreature adjuster..so the tempreature will keep higher and higher..so kalo cake korank tu kena bake at 180 deg C..bila tempreature oven ni dah cecah 200...one thing that you can only do is..turn of the switch ( oven ni guna letrik hokehh )

tapi lama tahu aku keep oven ni ( i can't say i use it frequently sebab aku amat jarang guna..so ayat paling sesuai ialah KEEP )..dari umur anak bujang aku yang tua tu setahun..now he's 16..that mean dah 15 year oven antik ni bersama aku..ko ader oven umo 15tahun.??tak ada kan..

oven ni aku beli sebab aku terasa nak buat biskut raya..tak ingat berapa hengget aku beli oven ni dulu..and i'm thinking to keep it..barang antik musti mahal kan..tunggulah 20 tahun lagi..musti muzium masakan cari oven nih..hihi..

ari tu terasa nak buat puding roti..kuarkan ah oven ni dari kabinet..sekali nak cocok kat muncung depan tu tak boleh la plak sebab pin dalam tu dah senget tapi aku buat jugak..nasib panas..jadi jugak lah puding roti aku yang marbelos sangat tu..

ni ha ruper puding roti aku tu..siap ada lemon custard sauce lagi tu..ko ader..??




NADHEEF & HIS 1ST SOLID FOOD

lamanya ai tak posting per2 dalam blog ai nih..eh mukadimah samer ajer..asal lama tak posting itu jerlah mukadimahnyer..yelah dulu masa banyak sangat terluang..sekarang banyak sangat masa tak cukup hihiihi...

kali ni rasa macam nak post pasal nadheef lah..bukan per..1st april ritu nadheef genap enam bulan..mean that memang dah time tuk introduce nadheef to solid food..

before this...ai banyak survey kat net..tanya pakcik google..tanya kawan2..join group kat FB..banyak gak info yang ai dapat and sedar betapa naifnya ai dulu tentang solid food nih...after 16 years baru dapat betulkan salah ai..anak yang sulung dan yang no dua tu..start solid food from 4 months and makan nestum jerk..sian anak2 ai tu..sebab tu yang no 3 ni..ai nak betulkan semuanya semula..


actually dah few fruit puree ai buat tuk nadheef tapi tula..kekangan masa dan tenaga membuatkan ai tak sempat nak amek gambo bagai cuma malam ni jerk ai ada kelapangan...malam ni ai buat puree sweet pea tuk bucuk ai tu..ai guna frozen pea...bukan yang dalam tin tu taw..fozen punyer..ai stim pea sampai lembut then ai asingkan kulit dia..lama wooo ai amik masa asingkan kulit pea ni..maklumla ai buat sorang2..tak der helper pon huhuu....kulit tu ai tak buang tapi ai blend and amik jus dier..then ai blend ngan pea..

ai guna blender khasni tuk bucuk ai...baby bullet..best sangat blender ni..senang sangat nak guna..cepat pulak tu..haluss jerk..x tapis pun x per..

ai blend pea with the juice yang ai amik dr kulit pea tadi tu..blend few minutes jerk..dan hasilnya sangat walaahhh...


dah siap puri sweet pea ai..
separuh simpan dalam tray
and separuh lagi dalam jar..
apa yang best nyer jar nih..dia ada date masa bile kita prepared puri nih..best kan.. best kan.. best kan..mestila best..















dah siap dua puri malam ni..yang kuning tu puri labu..
cara buat sama ajer..
kasi stim dulu..x kira arghh asal
buah atau sayur tu keras
kena stim kasi lembut then
baru la blend..pass tu tapis sebab baby 6 month kena makan solid food yang halus mulus..nama pun nak introduce kan..takkan nak terus intro solid food yang kasar bagai..susah lak perut dia nak hadamkan food tu nanti..buah yang lembut macam pisang or avacado tak yah nak stim..leh terus blend bagi kat baby..

so far tengok nadheef enjoy his meal..banyak pulak kadang dia makan..yang dia suka sweet potato..labu..pisang..yang tak berapa suka epal..by the way..jangan lupa follow 4 days rule yer..4 days rule ni reason dier nak detect kalo baby ada allergik dengan apa-apa food..but normally buah2 atau sayur yang dicadangkan untuk baby 6 month adalah buah atau sayur yang low risk...

ai tak sabar nak tunggu nadheef 7 month..sebab dah leh masak bubur pulak..


Sunday, April 14, 2013

CHUCUK-CHUCUK @ KOTA LAKSAMANA MELAKA

ari ni enche suami kasi arahan..'tak payah masak'..apa..tak payah masak..??yahoo tak payah masak..tak payah masak..habes tu nak lunch apa ari ni..??breakfast tadi dah makan roti canai sekeping tapi mana nak cukup tahan lapar sampai malam..

enche suami ajak p makan kat api2 steamboat n grill tapi ritu dah makan kat situ so rasa macam malas pulak nak pegi lagi..tetiba teringat satu restoran yang ai selalu nampak banner dia kat sekolah adam..chucuk-chucuk @ kota laksamana..rasa macam nak pi try kat situ lah..

enche suami tak kisah pun makan kat mana-mana so lunch kami anak beranak ari ni kat chucuk-chucuk..

nak citer sket pasal restoran ni..katernya penah masuk rancangan JJCM..hala rancangan yang ai try to avoid disebabkan rancangan tu dok siarkan kedai-kedai makan yang nampak sedap sangat makanannya..ai kan nak berdiet so restoran atau kedai-kedai makan yang sedap-sedap ni kenalah dihindari...

disebabkan lama tak tengok rancangan tu makan dengan itu ai tak tahu yang restoran chucuk2 ni penah on air..dengar cakap orang ajer...tapi masa ai datang kat restoren ni,memang ada plak JJCM kat cermin depan tu..

kalo nak tahu restoren ni dulu dok kat area bukit beruang..ai tak tahu specified area sebab tak penah pegi tapi yang baru ni ai tahu...lokasi dia senang jerk..kat area tapak lama eye on malaysia tu..kat taman kota syah bandar..refer sini map dia tapi billboard kedai ni kecik sket ai rasa sebab dari tepi jalan ai tak berapa nak nampak..nampak restoran donald n lily kat sebelah tu jerk..

malas la nak citer panjang-panjang..meh layan gambar-gambar kat sini..

tempat makan dia best dan selesa kalo nak compare ngan api2 steamboat n grill tu..kat sini ada aircond..hihihi...

pilihan seafood dia pun agak banyak..ada udang..ketam..sotong putih..sotong kembang..kupang..kerang..ketam..ayam..beef..lamb..
fishball n fishcake dia pun variasi..macam-macam bentuk ada..veggie pun banyak pilihan..tapi yang tak berapa nak best tak ada identification kat tray tu..so tak tahu mana satu beef or lamb..chicken pun sama..ai mean bukanlah ai tak kenal chicken tapi ai rasa chicken dia ada few variasi..kalo letak id lagi afdal rasanya..

tempat amik raw food ni ada satu ajer..kalo kat api2 tu ada 2..so kalo sini penuh leh amik yang dekat sana..pass tu kalo di sini kena request sepit..minyak bagai tapi kalo di api2 sana tu..semuanya diletakkan pada satu tempat so korank pi ajalah amik sendiri..tak yah nak request bagai..

ai ingat raw food ni semuanya dicucuk-cucuk then kita tinggal nak rendam dalam kuah sup atau tomyam..yelah dah nama kedai chucuk-chucuk..ai assume cam gitewla..tapi tidak rupanyer...salah ai hihiihi..tapi pedulilah..cucuk ker tidak..janji best..memang best pon makan kat sini..staff pun okay..kejab-kejab tanya..kak kuah tomyam cukup tak..?nak tambah lagi tak..??ai pulak naik segan..
 

pilihan pencuci mulut..ada few jenis kuih..refill refreshment..panas atau sejuk..tapi banyak lagi pilihan di api2 steamboat..kat sini just ada nasi goreng n few variation nugget..kat api2..ada nasi goreng..nasi lemak..ada bubur ayam..etc etc etc..
 

tapi aiskrim kat sini memanglah merbeloss..nurul ice-cream nih memang besh sangat..nak tahu best ke tak..kenalah datang makan kat sini dulu..barulah korank leh cakap best @ tak..
 

adam with his favourite..
 

bukan main sedap lagi makan meatball ..
 

seafood best..paling best sebab ada ketam..banyak kali dok buat ketam terayaki..ketam rebus..sotong terayaki..sotong rebus..kalo kamben terayaki jangan cakap la..tak tahu la berapa banyak masuk dalam perut ai hari nih..
 
mula-mula nak start makan..masih malu-malu lagi
 

ada wifi jugakkk...
 
kategori tengah-tengah..meja dah mula nak penuh..
 

ni la aiskrim yang sangat best tu..thumb up..tak manis sangat mcm aiskrim yang jual kat kedai ..ada macam-macam flavour tapi yang aku suka mustilah yam..pass tu ada lak perisa nescafe..so yummeh...

 

kat sini bayar dulu baru makan taw..
 
tapi diingatkan sekali lagi yerk..memang kita dah bayar tuk makan kat sini..makanlah seberapa banyak yang kita boleh makan tapi tolonglah jangan membazir yerk..kat sini kalo dah amik banyak2 tapi tak makan..siap argh kena bayar..rm5.00 per 100gm...so jangan tamak-tamak masa amik makan tu..amik sikit2 dulu..tak cukup amik lagi..banyak makanan kat situ..kalo dah habes kat depan tu..pi mintak kat staff dier..ai yakin banyak lagi dalam freezer kat kitchen tuh..
 
secara peribadi..ai rasa lebih suka makan di api2 steamboat n grill..sebabnya dah nyatakan diatas sana tu...cuma suasana di api-api steamboat n grill tu agak panas sket..aircond tak ader..guna kipas ajer..tapi tu bukan masalah pun..
 
actually bila tiba bab makan ni..bergantung pada tekak sendiri juga..tekak kita tak sama kan..kadang ai kata tak sedap..tapi sedap pada orang lain..kalo ai kata sedap argh kedai tu masak..mungkin tak sedap pada orang lain..bak kata pepatah..tepuk dada tanya selera..
 
but overall..berbaloi lah makan dekat sini dengan apa yang enche suami bayar tadi..
 
 


Thursday, March 21, 2013

YEAHHH..SIAKAP 3 RASA

wargh..lama tu tak update blog ni..nasib tak bersawang..kalo tak dah kena lah buat pembersihan menyeluruh..

hari ni 2nd day family store kat melaka mall tu dibuka..semalam grand opening..aku dengar bukan maen havoc lagi..aku tak tahu kisah sebab semalam haku cuti..tapi kalo dilihat sambutan hari ni..memang dapat agaklah macam mana semalam punya sambutan..musti la lagi hangat..mana tak hangat..family store buat promo..roti massimo tu RM0.99 ajer sebantal..limau sunkist 10 bijik RM0.99 jerk..dengar kata dekat 10k bantal roti masssimo tuk sehari...giler arghh...

ari ni lak ada promo coco cruch..lori coco crunch tu park kat area parking..and bagi sapa-sapa yang nak rasa coco crunch tu amik..pree jer..yang kejab-kejab dok amik coco crunch tu pun bukan orang laen..orang-orang yang keja kat melaka mall ni jugak hihihihi...

tapi aku bukan nak citer pasal tu..tu selingan jerk..aku nak citer ari ni aku masak siakap 3 rasa...siakap jual kat FS tu RM5.99 sekor...aku pun beli la...sebab murah rasanya..honestly aku tak pernah masak ikan siakap nih..selalu makan kat kedai ..oder ajer..tapi hari ni sebab harga siakap tu murah sangat kan..so aku nak try la masak siakap 3 rasa...


ini siakap yang harganya hanya RM5.99 ajer..boleh tahan besar and cukup untuk kami 4 beranak dinner malam nih..ingat esok nak beli lagi dalam 4 ekor hihihihi...nak try wat siakap stim pulak....pass tu siakap cili padi..hahahhaa...verangan verangan..


ni bahan-bahan yang lain tuh..cili padi dalam 10 batang dipotong kecik..pass tu halia dalam 1inci..dan 3 ulas bawang putih diketuk2..halia tu pun dihiris halus..bahan-bahan lain..nenas,,tomato..kacang peas..timun jepun..baby corn..serai and bawang besar dipotong dadu..btw aku guna nenas dalam tin tu ajer sebab aku malas nak kopek nenas yang fresh tuh tapi nenas dalam tin yang cap ayam ni pun okay dah..sedap jerk..

cara dia pun senang sangat..kita buat kuah dululah yerk..sebab takat goreng ikan..takkan la korang tak tahu..
tumis cili padi + bawang puth + halia + serai..tumis sampai naik bau dier..pass tu bila bahan-bahan tumis dah agak layu masukkan pula sos tomato..sos cili..sos tiram dan sos ikan..kacau ler kejab then rasa..

pass tu barulah masuk sayur-sayur..sayur dah agak2 layu sket masukkan air sikit then masukkan garam..gula..pak aji secukup rasa dan sesuka hati..kalo suka masin letakla garam berapa kilo yang korank suker hihiihi..

biar kuah tu reneh kejab..dah agak-agak pekat angkat dan tuang sos atas ikan siakap yang dah digoreng tadi tu..pass tu buleh argh makan ngan nasik..
 
ini ikan siakap yang telah digoreng dengan rangup dan sedap sekali hiiihi...aku x reti nak potong 2 ikan ni so inila hasil potongan ikan aku yang tak berapa nak taraf masterchef ari tu..


kalo kat kedai sayur2 boleh kira ngan jari kan..tapi sebab nak makan sendiri punya pasal..letakla berapa banyak pun tak ada orang nak marah..berani nak marah tuan yang dah masak penat2 tuk family nih...tapi tula yang lawaknya...nampak tak ikan..???hihihi..
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...