MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Thursday, March 21, 2013

YEAHHH..SIAKAP 3 RASA

wargh..lama tu tak update blog ni..nasib tak bersawang..kalo tak dah kena lah buat pembersihan menyeluruh..

hari ni 2nd day family store kat melaka mall tu dibuka..semalam grand opening..aku dengar bukan maen havoc lagi..aku tak tahu kisah sebab semalam haku cuti..tapi kalo dilihat sambutan hari ni..memang dapat agaklah macam mana semalam punya sambutan..musti la lagi hangat..mana tak hangat..family store buat promo..roti massimo tu RM0.99 ajer sebantal..limau sunkist 10 bijik RM0.99 jerk..dengar kata dekat 10k bantal roti masssimo tuk sehari...giler arghh...

ari ni lak ada promo coco cruch..lori coco crunch tu park kat area parking..and bagi sapa-sapa yang nak rasa coco crunch tu amik..pree jer..yang kejab-kejab dok amik coco crunch tu pun bukan orang laen..orang-orang yang keja kat melaka mall ni jugak hihihihi...

tapi aku bukan nak citer pasal tu..tu selingan jerk..aku nak citer ari ni aku masak siakap 3 rasa...siakap jual kat FS tu RM5.99 sekor...aku pun beli la...sebab murah rasanya..honestly aku tak pernah masak ikan siakap nih..selalu makan kat kedai ..oder ajer..tapi hari ni sebab harga siakap tu murah sangat kan..so aku nak try la masak siakap 3 rasa...


ini siakap yang harganya hanya RM5.99 ajer..boleh tahan besar and cukup untuk kami 4 beranak dinner malam nih..ingat esok nak beli lagi dalam 4 ekor hihihihi...nak try wat siakap stim pulak....pass tu siakap cili padi..hahahhaa...verangan verangan..


ni bahan-bahan yang lain tuh..cili padi dalam 10 batang dipotong kecik..pass tu halia dalam 1inci..dan 3 ulas bawang putih diketuk2..halia tu pun dihiris halus..bahan-bahan lain..nenas,,tomato..kacang peas..timun jepun..baby corn..serai and bawang besar dipotong dadu..btw aku guna nenas dalam tin tu ajer sebab aku malas nak kopek nenas yang fresh tuh tapi nenas dalam tin yang cap ayam ni pun okay dah..sedap jerk..

cara dia pun senang sangat..kita buat kuah dululah yerk..sebab takat goreng ikan..takkan la korang tak tahu..
tumis cili padi + bawang puth + halia + serai..tumis sampai naik bau dier..pass tu bila bahan-bahan tumis dah agak layu masukkan pula sos tomato..sos cili..sos tiram dan sos ikan..kacau ler kejab then rasa..

pass tu barulah masuk sayur-sayur..sayur dah agak2 layu sket masukkan air sikit then masukkan garam..gula..pak aji secukup rasa dan sesuka hati..kalo suka masin letakla garam berapa kilo yang korank suker hihiihi..

biar kuah tu reneh kejab..dah agak-agak pekat angkat dan tuang sos atas ikan siakap yang dah digoreng tadi tu..pass tu buleh argh makan ngan nasik..
 
ini ikan siakap yang telah digoreng dengan rangup dan sedap sekali hiiihi...aku x reti nak potong 2 ikan ni so inila hasil potongan ikan aku yang tak berapa nak taraf masterchef ari tu..


kalo kat kedai sayur2 boleh kira ngan jari kan..tapi sebab nak makan sendiri punya pasal..letakla berapa banyak pun tak ada orang nak marah..berani nak marah tuan yang dah masak penat2 tuk family nih...tapi tula yang lawaknya...nampak tak ikan..???hihihi..
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...