MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, April 14, 2013

CHUCUK-CHUCUK @ KOTA LAKSAMANA MELAKA

ari ni enche suami kasi arahan..'tak payah masak'..apa..tak payah masak..??yahoo tak payah masak..tak payah masak..habes tu nak lunch apa ari ni..??breakfast tadi dah makan roti canai sekeping tapi mana nak cukup tahan lapar sampai malam..

enche suami ajak p makan kat api2 steamboat n grill tapi ritu dah makan kat situ so rasa macam malas pulak nak pegi lagi..tetiba teringat satu restoran yang ai selalu nampak banner dia kat sekolah adam..chucuk-chucuk @ kota laksamana..rasa macam nak pi try kat situ lah..

enche suami tak kisah pun makan kat mana-mana so lunch kami anak beranak ari ni kat chucuk-chucuk..

nak citer sket pasal restoran ni..katernya penah masuk rancangan JJCM..hala rancangan yang ai try to avoid disebabkan rancangan tu dok siarkan kedai-kedai makan yang nampak sedap sangat makanannya..ai kan nak berdiet so restoran atau kedai-kedai makan yang sedap-sedap ni kenalah dihindari...

disebabkan lama tak tengok rancangan tu makan dengan itu ai tak tahu yang restoran chucuk2 ni penah on air..dengar cakap orang ajer...tapi masa ai datang kat restoren ni,memang ada plak JJCM kat cermin depan tu..

kalo nak tahu restoren ni dulu dok kat area bukit beruang..ai tak tahu specified area sebab tak penah pegi tapi yang baru ni ai tahu...lokasi dia senang jerk..kat area tapak lama eye on malaysia tu..kat taman kota syah bandar..refer sini map dia tapi billboard kedai ni kecik sket ai rasa sebab dari tepi jalan ai tak berapa nak nampak..nampak restoran donald n lily kat sebelah tu jerk..

malas la nak citer panjang-panjang..meh layan gambar-gambar kat sini..

tempat makan dia best dan selesa kalo nak compare ngan api2 steamboat n grill tu..kat sini ada aircond..hihihi...

pilihan seafood dia pun agak banyak..ada udang..ketam..sotong putih..sotong kembang..kupang..kerang..ketam..ayam..beef..lamb..
fishball n fishcake dia pun variasi..macam-macam bentuk ada..veggie pun banyak pilihan..tapi yang tak berapa nak best tak ada identification kat tray tu..so tak tahu mana satu beef or lamb..chicken pun sama..ai mean bukanlah ai tak kenal chicken tapi ai rasa chicken dia ada few variasi..kalo letak id lagi afdal rasanya..

tempat amik raw food ni ada satu ajer..kalo kat api2 tu ada 2..so kalo sini penuh leh amik yang dekat sana..pass tu kalo di sini kena request sepit..minyak bagai tapi kalo di api2 sana tu..semuanya diletakkan pada satu tempat so korank pi ajalah amik sendiri..tak yah nak request bagai..

ai ingat raw food ni semuanya dicucuk-cucuk then kita tinggal nak rendam dalam kuah sup atau tomyam..yelah dah nama kedai chucuk-chucuk..ai assume cam gitewla..tapi tidak rupanyer...salah ai hihiihi..tapi pedulilah..cucuk ker tidak..janji best..memang best pon makan kat sini..staff pun okay..kejab-kejab tanya..kak kuah tomyam cukup tak..?nak tambah lagi tak..??ai pulak naik segan..
 

pilihan pencuci mulut..ada few jenis kuih..refill refreshment..panas atau sejuk..tapi banyak lagi pilihan di api2 steamboat..kat sini just ada nasi goreng n few variation nugget..kat api2..ada nasi goreng..nasi lemak..ada bubur ayam..etc etc etc..
 

tapi aiskrim kat sini memanglah merbeloss..nurul ice-cream nih memang besh sangat..nak tahu best ke tak..kenalah datang makan kat sini dulu..barulah korank leh cakap best @ tak..
 

adam with his favourite..
 

bukan main sedap lagi makan meatball ..
 

seafood best..paling best sebab ada ketam..banyak kali dok buat ketam terayaki..ketam rebus..sotong terayaki..sotong rebus..kalo kamben terayaki jangan cakap la..tak tahu la berapa banyak masuk dalam perut ai hari nih..
 
mula-mula nak start makan..masih malu-malu lagi
 

ada wifi jugakkk...
 
kategori tengah-tengah..meja dah mula nak penuh..
 

ni la aiskrim yang sangat best tu..thumb up..tak manis sangat mcm aiskrim yang jual kat kedai ..ada macam-macam flavour tapi yang aku suka mustilah yam..pass tu ada lak perisa nescafe..so yummeh...

 

kat sini bayar dulu baru makan taw..
 
tapi diingatkan sekali lagi yerk..memang kita dah bayar tuk makan kat sini..makanlah seberapa banyak yang kita boleh makan tapi tolonglah jangan membazir yerk..kat sini kalo dah amik banyak2 tapi tak makan..siap argh kena bayar..rm5.00 per 100gm...so jangan tamak-tamak masa amik makan tu..amik sikit2 dulu..tak cukup amik lagi..banyak makanan kat situ..kalo dah habes kat depan tu..pi mintak kat staff dier..ai yakin banyak lagi dalam freezer kat kitchen tuh..
 
secara peribadi..ai rasa lebih suka makan di api2 steamboat n grill..sebabnya dah nyatakan diatas sana tu...cuma suasana di api-api steamboat n grill tu agak panas sket..aircond tak ader..guna kipas ajer..tapi tu bukan masalah pun..
 
actually bila tiba bab makan ni..bergantung pada tekak sendiri juga..tekak kita tak sama kan..kadang ai kata tak sedap..tapi sedap pada orang lain..kalo ai kata sedap argh kedai tu masak..mungkin tak sedap pada orang lain..bak kata pepatah..tepuk dada tanya selera..
 
but overall..berbaloi lah makan dekat sini dengan apa yang enche suami bayar tadi..
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...