MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, June 23, 2013

DIA DAH BESAR..

ikutkan banyak nak post dalam blog ni sebab dah lama sangat tak hapdate apa-apa..tapi tulah..bila berkesempatan mengadap laptop..mata pula mengantuk..kalau mata tak mengantuk ada pulak yag dengki..nak suruh kita pay attention pada dia aja..kalo kita buat derk aja..mulalah buat perangai..sekarang dah terror buat macam2 style punya perangai..tak dapat barang nanges sambil laga2 kaki..lambat buat susu..merajuk..dekat 5 minit baru sudi nak minum susu tu..kalo nak tido..garu2 telinga..garu2 kepala..gosok2 mata..makan jangan cakaplah..apa orang makan..dia sama sibuk nak makan sekali..nakal berganda2 dari dulu..adoii..nadheef..nadheef


01.10.2012 vs 09.06.2013

Saturday, June 22, 2013

OVEN OLD SKOOL SAYER..

nak tanya..korank penah tak tengok oven yang macam dalam gambar dekat bawah ni..?kalau ya..bila dan dimana yang korank tengok oven macam ni..?penah guna tak oven macam ni..?


nak citer tentang oven ni..boleh aja bake cake biscuits and what so ever la..tapi the funny thing about oven ni..dia tak ada tempreature adjuster..so the tempreature will keep higher and higher..so kalo cake korank tu kena bake at 180 deg C..bila tempreature oven ni dah cecah 200...one thing that you can only do is..turn of the switch ( oven ni guna letrik hokehh )

tapi lama tahu aku keep oven ni ( i can't say i use it frequently sebab aku amat jarang guna..so ayat paling sesuai ialah KEEP )..dari umur anak bujang aku yang tua tu setahun..now he's 16..that mean dah 15 year oven antik ni bersama aku..ko ader oven umo 15tahun.??tak ada kan..

oven ni aku beli sebab aku terasa nak buat biskut raya..tak ingat berapa hengget aku beli oven ni dulu..and i'm thinking to keep it..barang antik musti mahal kan..tunggulah 20 tahun lagi..musti muzium masakan cari oven nih..hihi..

ari tu terasa nak buat puding roti..kuarkan ah oven ni dari kabinet..sekali nak cocok kat muncung depan tu tak boleh la plak sebab pin dalam tu dah senget tapi aku buat jugak..nasib panas..jadi jugak lah puding roti aku yang marbelos sangat tu..

ni ha ruper puding roti aku tu..siap ada lemon custard sauce lagi tu..ko ader..??




NADHEEF & HIS 1ST SOLID FOOD

lamanya ai tak posting per2 dalam blog ai nih..eh mukadimah samer ajer..asal lama tak posting itu jerlah mukadimahnyer..yelah dulu masa banyak sangat terluang..sekarang banyak sangat masa tak cukup hihiihi...

kali ni rasa macam nak post pasal nadheef lah..bukan per..1st april ritu nadheef genap enam bulan..mean that memang dah time tuk introduce nadheef to solid food..

before this...ai banyak survey kat net..tanya pakcik google..tanya kawan2..join group kat FB..banyak gak info yang ai dapat and sedar betapa naifnya ai dulu tentang solid food nih...after 16 years baru dapat betulkan salah ai..anak yang sulung dan yang no dua tu..start solid food from 4 months and makan nestum jerk..sian anak2 ai tu..sebab tu yang no 3 ni..ai nak betulkan semuanya semula..


actually dah few fruit puree ai buat tuk nadheef tapi tula..kekangan masa dan tenaga membuatkan ai tak sempat nak amek gambo bagai cuma malam ni jerk ai ada kelapangan...malam ni ai buat puree sweet pea tuk bucuk ai tu..ai guna frozen pea...bukan yang dalam tin tu taw..fozen punyer..ai stim pea sampai lembut then ai asingkan kulit dia..lama wooo ai amik masa asingkan kulit pea ni..maklumla ai buat sorang2..tak der helper pon huhuu....kulit tu ai tak buang tapi ai blend and amik jus dier..then ai blend ngan pea..

ai guna blender khasni tuk bucuk ai...baby bullet..best sangat blender ni..senang sangat nak guna..cepat pulak tu..haluss jerk..x tapis pun x per..

ai blend pea with the juice yang ai amik dr kulit pea tadi tu..blend few minutes jerk..dan hasilnya sangat walaahhh...


dah siap puri sweet pea ai..
separuh simpan dalam tray
and separuh lagi dalam jar..
apa yang best nyer jar nih..dia ada date masa bile kita prepared puri nih..best kan.. best kan.. best kan..mestila best..















dah siap dua puri malam ni..yang kuning tu puri labu..
cara buat sama ajer..
kasi stim dulu..x kira arghh asal
buah atau sayur tu keras
kena stim kasi lembut then
baru la blend..pass tu tapis sebab baby 6 month kena makan solid food yang halus mulus..nama pun nak introduce kan..takkan nak terus intro solid food yang kasar bagai..susah lak perut dia nak hadamkan food tu nanti..buah yang lembut macam pisang or avacado tak yah nak stim..leh terus blend bagi kat baby..

so far tengok nadheef enjoy his meal..banyak pulak kadang dia makan..yang dia suka sweet potato..labu..pisang..yang tak berapa suka epal..by the way..jangan lupa follow 4 days rule yer..4 days rule ni reason dier nak detect kalo baby ada allergik dengan apa-apa food..but normally buah2 atau sayur yang dicadangkan untuk baby 6 month adalah buah atau sayur yang low risk...

ai tak sabar nak tunggu nadheef 7 month..sebab dah leh masak bubur pulak..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...