MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Saturday, June 22, 2013

NADHEEF & HIS 1ST SOLID FOOD

lamanya ai tak posting per2 dalam blog ai nih..eh mukadimah samer ajer..asal lama tak posting itu jerlah mukadimahnyer..yelah dulu masa banyak sangat terluang..sekarang banyak sangat masa tak cukup hihiihi...

kali ni rasa macam nak post pasal nadheef lah..bukan per..1st april ritu nadheef genap enam bulan..mean that memang dah time tuk introduce nadheef to solid food..

before this...ai banyak survey kat net..tanya pakcik google..tanya kawan2..join group kat FB..banyak gak info yang ai dapat and sedar betapa naifnya ai dulu tentang solid food nih...after 16 years baru dapat betulkan salah ai..anak yang sulung dan yang no dua tu..start solid food from 4 months and makan nestum jerk..sian anak2 ai tu..sebab tu yang no 3 ni..ai nak betulkan semuanya semula..


actually dah few fruit puree ai buat tuk nadheef tapi tula..kekangan masa dan tenaga membuatkan ai tak sempat nak amek gambo bagai cuma malam ni jerk ai ada kelapangan...malam ni ai buat puree sweet pea tuk bucuk ai tu..ai guna frozen pea...bukan yang dalam tin tu taw..fozen punyer..ai stim pea sampai lembut then ai asingkan kulit dia..lama wooo ai amik masa asingkan kulit pea ni..maklumla ai buat sorang2..tak der helper pon huhuu....kulit tu ai tak buang tapi ai blend and amik jus dier..then ai blend ngan pea..

ai guna blender khasni tuk bucuk ai...baby bullet..best sangat blender ni..senang sangat nak guna..cepat pulak tu..haluss jerk..x tapis pun x per..

ai blend pea with the juice yang ai amik dr kulit pea tadi tu..blend few minutes jerk..dan hasilnya sangat walaahhh...


dah siap puri sweet pea ai..
separuh simpan dalam tray
and separuh lagi dalam jar..
apa yang best nyer jar nih..dia ada date masa bile kita prepared puri nih..best kan.. best kan.. best kan..mestila best..















dah siap dua puri malam ni..yang kuning tu puri labu..
cara buat sama ajer..
kasi stim dulu..x kira arghh asal
buah atau sayur tu keras
kena stim kasi lembut then
baru la blend..pass tu tapis sebab baby 6 month kena makan solid food yang halus mulus..nama pun nak introduce kan..takkan nak terus intro solid food yang kasar bagai..susah lak perut dia nak hadamkan food tu nanti..buah yang lembut macam pisang or avacado tak yah nak stim..leh terus blend bagi kat baby..

so far tengok nadheef enjoy his meal..banyak pulak kadang dia makan..yang dia suka sweet potato..labu..pisang..yang tak berapa suka epal..by the way..jangan lupa follow 4 days rule yer..4 days rule ni reason dier nak detect kalo baby ada allergik dengan apa-apa food..but normally buah2 atau sayur yang dicadangkan untuk baby 6 month adalah buah atau sayur yang low risk...

ai tak sabar nak tunggu nadheef 7 month..sebab dah leh masak bubur pulak..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...