MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, July 14, 2013

SIAKAP TIGA RASA..MY STYLE

jam kat lappy aku ni dah display 1044pm..tandanya dah pukul 1044 malam..kita orang anak beranak tengah layan movie dekat channel 134..citer ISTABUL AKU DATANG..seriously this is the first time aku tengok citer ni..even aku rasa dah few time kot rasanya tayang kat asteruk..yelah asterul ni tak ada keja lain..asyik ulang tayang citer yang sama jerk..aku ingat movie jerk yang dia orang dok ulang tayang tapi kalo tengok channel 720 yang BTV tu..program cupcake wars yang aku suka tengok tu..pun repeated jugak rupanya...

sambil tengok movie tuh..terasa pula nak update blog aku..dengki tengok dian dalam movie tu dok update blog dia jer hihiihi....tu yang aku rasa nak update blog aku pulak..tapi tak tahu nak citer pasal apa..tengok gambo yang save dalam dropbox..banyak sangat gambar nadheef..tapi takkan nak citer lagi tentang nadheef sebab banyak sangat nak citer tentang nadheef so citer pasal lain lah..pasal masak n makan...kih kih kih...

ni bahan-bahan yang aku guna untuk siakap 3 rasa my style..aku suka banyak veggie so aku letak carrot..cauliflower,nenas and cherry tomato..kadang aku letak mix veggie..saleri n macam2 lagi..mangkuk yang satu lagi tu bahan-bahan tumis..ada bawang besar..bawang putih..halia..cili api potong..cili merah potong..jugak serai

first step..tentulah tumis bahan-bahan tumis yang aku nyatakan tadi tu..ker korank ada letak bahan lain selain dari apa yang aku letak tu..?kalo ada minta komen sket..

bahan tumis dah garing..aku letak sket cili giling sebab nak bagi rasa pedas siakap aku nih..maklum la..tekak orang melayu..mesti ada pedas baru lah very the kick..

then sos tiram..sos cili..sos ikan..sos sotong and sos tomato..perisakan dengan garam..gula n pak aji naik moto ( sket aja taw..)

bila semua bahna-bahan tumis beserta sos dah sebati dan sedap rasanya masukkan pula sayur-sayur dalam tu..kacau lah lagi tapi aku tak suka sayur lembik-lembik so aku tak la lama-lamakan sayur dalam tu.

ni ikan siakap tu..aku goreng dulu..goreng garing-garing..basuh bersih-bersih then salut dengan tepung jagung..goreng deep fry sampai ikan rangup..

pass tu masukkan air dalam bahan yang kita tumis tadi..agak-agaklah nak letak berapa banyak..kalau nak banyak kuah letaklah banyak air..kalo tak nak banyak letak sikit jerk..dan jangan lupa pekatkan kuah kita tu dengan tepung jagung..baru lah sangat bestttt...

then curahkan atas ikan kita tadi..makan dengan nasi panas..walaweiii...bertambah kg..bertambah kg

aku rajin masak sekarang..sebab..??ada few reason kenapa aku rajin masak sekarang..

i-sebab dah ada pasaraya kat opis aku tu..so senang sangat lah nak beli barang basah nak masak
ii-sebab aku ada nadheef..rasa malas nak keluar rumah sekarang ni sebab nadheef kecik lagi..nanti dia nangeslah ..gitulah..ginilah..so duduk makan kat rumah at this moment lebih afdal rasanya..
iii.sebab rasa berbaloi sangat masak for the family..
iv.lagi..????nanti aku fikirkan...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...