MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Sunday, October 27, 2013

KEK KEJU MELELEH VERSI PUAN SUERIA ( aku ler itew... )

selalu sangat kat news feed aku gambo-gambo kek keju meleleh di paste oleh orang-orang yang tak bertanggung jawap..kenapa aku kata tak bertanggung jawap..?yelah..dah letak kek yang sangat sedap mata memandang tapi lepas tu buat derk jerk..at least hantarlah sepotong dua kat rumah aku..barulah bertanggung jawap namanya tu kan..

disebabkan selalu sangat aku dirasuah dengan gambar-gambar yang memang menyiksakan anak tekak aku..maka dengan rajinnya aku mengoogle resepi kek ni..oo..wat kek span jerk rupanya kek ni..cuma keju meleleh tu yang buat dier nampak sangatlah sedapnya..

ok fine..disebabkan bahan utamanya adalah kek span maka aku dengan rajin yang amat sangat decide nak buat kek ni tapi dengan kek span yang dibeli kat kedai kek..kih kih kih...terror tak..??terrror sangat kan..tapi kendian tu aku cancel sebab i found that sponge cake yang jual kat kedai tu too soft..so aku tukar guna kek ni..pound cake..tekstur dia gebu dan berat..tak macam sponge cake























kek ni aku beli kat family store..rege nya aku kelupaan lah pulak..

















ni rupa kek tu..aku amik 2 flavour..satu perisa double chocolate dan satu lagi vanilla.

















kek ni kendiannya aku potong comel2 dan susun dalam bekas plastik then aku layerkan dengan cream cheese..pas tu lapis semula dengan kek dan lapis lagi dengan cream cheese..

















ni rupa cream cheese tu..resepi cream cheese aku ni senang aja..

1)250gm cream cheese-guna tatura jerk sebab tu aja yang ada dalam peti..kalo ikut hati guna philly lagi sedap sangat..
2)120gm susu pekat.aku guna setengah tin..sedang2 aja rasa dia..
3)50ml whipped cream tapi aku guna satu kotak yang kecik tu hihihi..
4) sedikit perasa lemon sebab nak bagi rasa masam sket

pass tu mix la guna mixer sampai sebati..






















kendian parut cheddar cheese..guna parut yang paling halus taw..yang aku guna ni pun tak berapa nak halus sangat but okaylah..nak makan sendiri aja pun kan..

lepas tu tabur cheese yang dah di parut tu atas kek kita tadi..btw kek tu aku letak semalaman dalam peti then esoknya baru aku taburkan cheese yang maha banyak ni..

















then susunlah buah-buah yang korang suka makan atas tu..kalo boleh macam-macam buah aku nak letak tapi dah dua specis ni je yang ada dalam peti so boleh ajerlah yang ni..so lepas dah siap ni bolehlah amik sudu dan mula menyudu dalam mulut..

















gambar hiasan..yummy yummy yummy..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...