MUKADIMAH

there's a story behind everything..how picture got on wall..how a scar got on your face..how you fall in love with your buddy..sometimes the stories are simple and sometimes they are hard and heartbreaking..
there's always be a stories where others people are really at the heart..leave them to tell those..tell yours instead..

Friday, January 31, 2014

ORANGE WITH POPPY SEED MUFFIN

ari ni nak share resepi mufin orange with poppy seed

ni barang-barang yang kita nak gunakan :-

i- 3biji telur ( asing kuning n putih yerk )
ii- 1/2 cawan gula halus ( ai tak suka manis so 1/2 cawan ni pun dah cun sangat dah )
iii- 1 1/4 cawan tepung gandum yang diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan garam sikit jerk..
iv- 1.2 cawan minyak masak atau butter atau margerin
 ( terpulang mana suka )
v- 2 sudu besar perasa oren ( boleh juga guna jus orange sunkist yng diperah tu yer..lagi sedap..)
vi- setitik dua pewarna oren
vii-1 atau 2 sudu poppy seed atau biji kas-kas (tak letak pon x apa...nanti jadi la muffin oren ajer )
viii- kulit limau ( yang dalam mix fruit tu..kalo kulit limau ori haruslah pahit ) kalo nak letak parutan kulit limau pon boleh..

ni cara-caranya pulak yerk :
i-panaskan dulu oven sebab senang bila oven dah panas..adunan dah ready leh masuk trus dalam oven..x payah nak tunggu-tunggu lagikk..
ii=pukul telur putih sampai kembang dan gebu gebas dan masukkan gula sedikit sedikit..lepas tu pukul lagi sampai kembang dan sebati baru masuk kuning telur
iii-masuk tepung dan digaul sebati baru masuk minyak,perasa,pewarna,poppy seed dan kulit oren.kacau sebati pastu masuk la dalam paper cup.
iv-bakar dalam 180 deg c sampai masak..ai selalu guna cake tester la-ala macam lidi tu..cucuk tengah-tengah muffin untuk tengok dah masak ke belom..

ni rupa bahan-bahan yang dah dimix sebati

ai guna paper cup muffin yang sedang punyer..letak adunan tu separuh ajer yerk..kalo letak 3/4 nanti bila masak dia akan melimpah sikit kuar dari paper cup tu..

taraaa..muffin ai dah masak dah tapi tak berapa nak gebu sangat..

ni blah dalam dier..eh macam gebu pulak kan kan kan ...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...